Nummelan kylähistoria      Vihdintie

Tehty 30.11.2011ANNALA

Vihdintie 17

Kauppias Albin Holi hankki tontin liike-asuinrakennuksen rakentamista varten Vihdintien varrelta. Tontti rajoittui Vihdintien ja nykyisen Loiskaajantien väliin. Naapureina olivat: pohjoispuolella Tuomo Vikmanin Vauriola ja eteläpuolella Alpo Sievisen Esala.

Tontin oli aiemmin Tuusan tilasta hankkinut karkkilalainen kauppias, mutta hän ei kuitenkaan toteuttanut omia rakennussuunnitelmiaan.

Kauppias Holilla oli ns. kivijalkamyymälä vuonna 1963 valmistuneessa  Nummelan ensimmäisessä kerrostalossa, aivan naapurissa, Vihdintien varrella. Liike toimi nimellä Valinta A. Holi.


Kerrostalo, missä kauppias Holin ”kivijalkakauppa” sekä perheen asunto sijaitsivat.LIIKETILAT ja TOIMINNAT
 


Holin perheen liiketaloa rakennetaan vuonna 1965.


Rakennuksen ensimmäinen vaihe käsitti liiketilaosan ja asunto-osan. Rakennus valmistui vuoden 1965 loppupuolella. Holi siirsi ruokatavarakauppansa kerrostalon”kivijalasta” omaan kiinteistöön. Sisäänkäynti liikkeeseen oli tietenkin kadun puolella, siis Vihdintien puolella.


Kaupan avajaiset vuonna 1965. Kuvan taakse on kirjoitettu ”42 kukkakoria tuli”.

Liiketilassa oli myymäläosan lisäksi kaksi kylmiötä, toinen lihatuotteille ja toinen maitotaloustuotteille. Lastauslaituri, jolle rekka-autot purkivat kuormat, oli valettu sementistä ja sijaitsi Vikmanin talon puoleisessa päädyssä.

 Lihatuotteet ostettiin LSO:lta Lohjalta  ja karkkilalaiselta Peromaalta, jonka perunamakkara on edelleen nummelalaisille tuttu herkku. Lihat kauppias osti ruhoina, jotka itse paloitteli  eri käyttötarkoituksiin. 

Maitotaloustuotteita oli tuolloin paljon pienempi valikoima  kuin nykyään. Maito ja kerma oli pakattu ruskeisiin, painaviin lasipulloihin.  Myöhemmin kokeiltiin meijereissä myös muovipussipakkauksia. Ne olivat epäkäytännöllisiä, menivät helposti rikki ja olivat vaikeita käsitellä. Etelän Maitokunta, joka tuolloin toimitti maitotaloustuotteet joko Lohjan tai Vihdin kirkonkylän meijereistä, oli kuuluisa hyvästä viilistään. Sitä ja vain muutamia piimälajeja oli myös kaupan.

Juustovalikoima oli varsin pieni. Timo Holi muistaa punaisen pallojuuston ja ns. tiilijuuston, sekin pakattu punaisen muovikuoren sisään. Juustot paloiteltiin valmiiksi ja käärittiin muovikelmuun. Käytössä oli jonkinlainen ”kelmutuslaitekin”, joka kuumensi muovin ja pakkaus saatiin pysymään koossa.

Kahvia oli vain muutamia lajeja. Enimmäkseen papukahvia, joka jauhettiin myymälässä asiakkaan toivomuksen mukaisella karkeudella.

Kaupassa työskentelivät Holin perheen lisäksi ainakin Orvokki Mäkinen  ja Tellervo Hellsten.

Timo Holi kertoo muistelo-osuudessaan  omista kokemuksistaan työskentelystä nuorena koulupoikana isän kauppa-apulaisena.

Albin Holi piti ruokakauppaa vuoteen 1969 saakka. Kauppatoimintaa jatkoi Tauno  Kurttila samanlaisilla toiminperiaatteilla  kuin edeltäjänsäkin. Kurttila piti jonkin aikaa myös kioskia, jossa asiakkaita palveltiin seinään rakennetun luukun kautta. Kauppias Kurttila lopetti ruokakaupan vuonna 1981. 


Annalan julkisivu vuonna 1976.


Osaan liiketilaa perusti vanjärveläinen puutarhuri Lasse Aroketo kukkakaupan. Hänen jälkeensä kukkakauppaa jatkoi Timo Holi vaimonsa Anjan kanssa. Kaupan nimi oli tuolloin Holin Kukka. 


Holin Kukka. Kastelukannun kanssa Helmi Palmu (ent. Vainikainen). Taustalla näkyy Vikmanin Vauriola.


Anja Holi kukkakaupan sisätiloissa.


Samoihin aikoihin aloitti osassa liiketilaa toimintansa Nummelan Akvaario ja Eläintarvikeliike. Liike palveli monipuolisesti lemmikkieläinten ystäviä.


Ensimmäinen vaihe akvaarioliikkeen historiassa v. 1981.


Holit myivät kukkakaupan  karkkilalaiselle  Riitta Grönholmille vuonna 1988. Liike alkoi toimia nimellä Päivikin Kukka.  Liike toimikin aina vuoteen 2006 saakka Holin talossa. Sieltä kukkakauppa muutti ns. K-kauppa Henrikin taloon, Pisteenpolulle ja toimi siellä vuoteen 2011. Sieltä liike muutti Vihdintien varrelle entisen Säästöpankin liiketaloon. 

 


Sisäänkäynti Päivikin kukan tiloihin. Ulkomyynnissä syksyn Ericat. Kuva on vuodelta 1988. Kuvan omistaa Riitta Grönholm.


Holin talon liikkeet syksyisessä valaistuksessa v. 1998. Taustalla näkyy Vikmanin entiselle tontille rakennettu asuinkerrostalo, jonne on käynti Loiskaajantien puolelta. Kuvan omistaa Riitta Grönholm.


Myös Holin Eläintarvikeliike siirtyi vuonna 2006 Henrikin taloon ja sieltä edelleen vuonna 2011 Vihdintien varrelle ent. Säästöpankin talon uusittuihin liiketiloihin. Eläintarvikeliikkeellä on nykyään myös alan tarvikkeiden maahantuontia ja jälleenmyyntiä. Liiketoiminnan laajennuttua muuttui myös liikkeen toiminimi. Liike toimii nyt nimellä Pet Point Nummela.

Holin perheen liikeideat Vihdintien varrella sijaitsevassa talossa eivät loppuneet. Rakennuksen Vihdintien puoleiselle sivulle tehtiin toinen sisäänkäynti ja Holin perheen olohuone muutettiin liiketilaksi. Siihen rouva Holi perusti Vaatetusliikkeen. Liikkeessä oli myytävänä valmiiden vaatteiden lisäksi myös esimerkiksi villalankoja, vetoketjuja, nappeja yms. Siihen aikaan kyseisiä tarvikkeita myyviä liikkeitä kutsutiin lyhyttavaraliikkeiksi.


Tekstiililiikkeen avajaispäivänä.Helli ja Timo Holi tekstiililiikkeen avajaispäivänä 1970.

 
Hellin Tekstiililiikkeen avajaiset vuonna 1970. Kuvassa Helli ja Albin Holi.


Rouva Holin jälkeen vaatetusliikettä piti jonkin aikaa Leila Kaketti. Vaatetusliikkeen lopetettua toiminnan oli samoissa tiloissa jonkin aikaa radioiden ja televisioiden myyntiä ja huoltoa harjoittanut Tele-Sirkka. 

Kiinteistön lisäsiipeen perustetun pesulan asiakaspalvelupiste toimi myös katutason liiketiloissa. 

Aiemmin mainittujen yritysten lisäksi yläkerran tiloissa toimivat: Vikmanien vuonna 1992 perustama Viihdeässät, Jarmo Aallon Osto-ja myyntiliike ja Kirpputori. Viihdeässät muutti Holin taloon vuonna 1994 ja toimi siellä vuoteen 2000 saakka, jolloin muutti Mäntytien kulmauksessa olevan kerrostalon liiketiloihin. 


RAKENNUKSEN LISÄSIIPI – ALAKERTA 

Albin Holilla oli jo pitkään ollut haave perustaa pesula. Hän rakennuttikin lisäsiiven rakennuksen Loiskaajanpolun puolelle. Lisäsiipi oli matalampi ja piha-alueelle jäi parkkitilaa.

Holi perusti Pesulan. Hän osti ensimmäiset pesulalaitteet nummelalaisilta Alma Sieviseltä, Anni Nymanilta ja Linnea Valolta, jotka olivat harjoittaneet pesulatoimintaa silloisen Louhen talon alakerrassa, nykyisen Pisteenkaaren varrella.  

Holi myi pesulatoiminnan v.1971 Pentti Toropaiselle, joka jatkoi toimintaa tiloissa, kunnes siirtyi v.1984 Juurakkotielle, Lankila II teollisuusalueelle rakennuttamiinsa tiloihin.

Pesulatoiminnan jälkeen Holin talon tiloja muunneltiin useiden eri yrittäjien ja liikkeiden tarpeita vastaaviksi. Eri pituisia aikoja tiloissa toimivat seuraavat yrittäjät:
Vareliuksen Autoliike, Verhoiluliike Matti Huppunen, Ykän Rengas, Pienkoneiden Myynti- ja Huolto Impost, Kaarina Peltokorven posliinimaalausharrastajien tilat. Pientä ongelmaa tuotti sijoittaa posliinimaalaustuotteiden polttouuni, se kun vaati kovan kuumuuden. Kaikki kuitenkin onnistui.

Tiloissa toimi myös jonkin aikaa Helsingin Sanomien jakelupiste. Lehdet tuotiin aamuyöstä ja jakelijat noutivat ne jaettaviksi eri puolille Vihtiä.

Myös suutari Allan Hartikainen piti liikettään  noin kolmen  vuoden ajan rakennuksen alakerran tiloissa. Viimeisimpänä toimijana talossa oli Trimmausliike.


ASUNTO-OSA 

Ensimmäisessä rakennusvaiheessa rakennettiin kiinteistön Sievisen talon puoleiseen päätyyn asunto. Holin perhe muutti taloon Vihdintien varrelta  kerrostalosta, jonka alakerrassa ruokatarvikekauppakin toimi. Uuden asunnon sisäänkäynti oli Sievisen talon puoleisessa päädyssä. Asunnossa oli keittiö, olohuone ja kolme makuuhuonetta.

Rouva Holi asui kiinteistössä kuolemaansa saakka. Hänen jälkeensä asunnossa oli muutaman vuoden ajan myös vuokralaisia.

Rakennusliike Skanska osti kiinteistön tulevia rakennussuunnitelmiaan varten vuonna 2006. 


Annalan talo eri kulmista. Kuvannut Mikko Yli-Rosti kesällä 2006. 

 
Syksyllä 2011 talo on edelleenkin pystyssä, mutta ikkunat on peitetty levyillä.
 

HOLIN PERHE 

Albin Holilla (1921 – 1980) ja hänen vaimollaan  Helli Annikilla (o.s. Ojanen ; 1927  - 2002) on yksi poika  Timo (*1952). 


Timon rippikuva vuodelta 1968.


Timolla ja hänen vaimollaan  Anjalla (o.s. Räsänen; * 1952) on kaksi tytärtä  Mia  (*1976) ja Johanna (*1980).


Timo Holi perheineen Mia-tyttären lakkiaispäivänä vuonna 1995.


Perheen Mia tytär jatkaa laajentunutta Eläintarvikekauppaa.
Yrittäjyys, ahkeruus ja monien eri toimialojen kokeilu on ollut Holin perheen ”juttu.”


Timo Holin ja Riitta Grönholmin antamista tiedoista koonnut Sirkka Järvensivu. Kuvat Holin perheen kokoelmista ellei toisin mainita.