Entinen Lohjantie

Päivitetty 4.4.2014


Lohjantie 38

TALVITIE

Alma Regina (o.s. Hellman; *1899) ja puolisonsa Oskari Aaltonen rakennuttivat oman talon Lohjantien varrelle lähelle Alman sukulaisten koteja (Albertinkadun Kangasmaa ja Lohjantien Rintelä). Kun Oskari kuoli vuonna 1928, talo jäi osittain keskeneräiseksi,
Oskari Aaltonen toimi ilmeisesti sähkömiehenä Vihdin Sähköyhtiössä.
Alma jäi asumaan tähän keltaiseksi maalattuun pienehköön taloon.

Tontilla ei ollut mitään puutarhaa eikä raivattua pihaa. Suuret havupuut ja tiheä pensaikko tekivät tontista synkän. Puita oli  runsaasti myös rakennuksen alapuolella aina nykyiselle Ainonpolulle asti. Selinien (Tapiola II) rajalla oli ulkorakennus. Pihalla ei ollut edes omaa kaivoa, vaan vesi haettiin alempana rinteessä olevan naapurin (Färmit) kaivosta.

Talon alakerrassa oli eteisen lisäksi keittiö ja kamari. Merivirran (Kotirinne) puoleinen osa taloa ei koskaan valmistunut. Ullakko oli avointa tilaa.

Kun Alman sisaren Aina Kankaanpään puoliso Oskari Kankaanpää oli kuollut, Alma muutti asumaan sisarensa kanssa. Sisaren kuoltua vuonna 1968 hän muutti kerrostaloon  Juhanintien varrelle. Omasta talosta saamillaan vuokratuloilla hän tuli ilmeisesti toimeen elämänsä loppuun asti.

Kyläläiset ovat kertoneet, että Alma teki erinomaista perunamakkaraa, jota myytiin sisarusten kotona Albertinkadun varrella, mutta myös Vihdinseudun osuusliikkeen myymälässä Keskipisteellä. Eira Karttunen (o.s. Helle) on kertonut, että sisarukset  olivat myös kovia leipomaan ja toimivat usein erilaisten juhlien emäntinä. He olivat Työväenyhdistys Elon naisjaoston aktiivijäseniä ja ansioituivat erityisesti Sosialidemokraattisen työläisnaisliiton julkaisujen levittäjinä. Alma Aaltonen oli Elon hallituksessa vuosina 1956-1967. (Ketola: Kestävällä tiellä)

Alma Aaltonen kuoli vuonna 1979 ja sisarentytär Aili Helle peri kiinteistön, joka sitten siirtyi uudelle omistajalle. Vanha asuinrakennus on purettu ja Lohjantieltä Ainonpolulle ulottuvalla tontilla on nyt lähempänä Lohjantietä paritalo sekä alempana kaksi omakotitaloa.


Talvitien näkymiä Lohjantien puolelta tammikuussa 2014. Kuvannut Reijo Jalava.


Talon vuokralaisista on vain vähän tietoja. Luukas Leopold Hietanen oli ilmeisesti talon ensimmäisiä vuokralaisia. Salavat taas asuivat talossa 1950-luvulla.
Vuonna 1970 Eeva-Liisa (o.s. Sassi), Urpo ja Anu Tapio asuivat talossa.

Tietoja antaneet mm. Terttu Alanko (o.s. Helle), Eira Karttunen, Olavi Mattila, Eeva-Liisa Tapio. Koonnut Ritva Miettinen.