Entinen Lohjantie

Päivitetty 14.10.2014


Lohjantie 40-42

KOTIRINNE

Kuvassa oikealla on Färmin perheen Puistola sekä vasemmalla saman tontin saunarakennus. Keskellä ylinnä on Lohjantien varrella ollut Merivirran perheen talo Kotirinne. Kuva on otettu 1940- ja 1950-lukujen taitteessa nykyisen Ilmarisentien varrelta Hiidenveden perheen tontilta (Käpylä I). Kuvassa Eeva-Liisa Hiidenvesi (myöh. Hausalo). Kuvan omistaa Irma Hettula (o.s. Hiidenvesi).


Kotirinteen punaiseksi maalattu pienehkö puutalo valmistui Lohjantien varrelle vuonna 1932. Albertinkadun varrella asunut kirvesmies Aleksanteri Kauhajärvi vastasi rakennustyöstä ja hänen laatimansa piirustukset löytyivät Kauhajärven talosta (Havula) Reijo Vainion ostaessa sen vuonna 1966.

Saarelan maista lohkotulla tontilla oli myös erillinen ulkorakennus aivan tien varrella.  Siellä oli tilat hevoselle, joskus myös lehmälle, sialle ja kanoille. Asuinrakennuksen alapuolella oli aikoinaan perunamaa, myöhemmin nurmikkoa. Oman tontin heinä ei riittänyt  eläimille, vaan talon isäntä Jussi Merivirta kävi joskus niittämässä heinää jopa nykyisen Hiidenrannan alueelta. Heinää saatiin myös omasta pellosta Muistolan tilan alueelta. Siellä kasvatettiin toisinaan myös vikkeriä tai kauraa rehukasviksi sekä hernettä, joka käännettiin maahan lannoitteeksi.

Kotirinteen tontilla kasvoi ja kasvaa edelleen koivuja, mäntyjä sekä suuri kuusi. Kaivoa ei tontille saatu milloinkaan, sillä kallio oli äkkiä vastassa. Veden saannin takia tontilla ei myöskään ollut omaa saunaa.

Kotirinteessä asui Johan (Jussi) Emil Merivirta (*1885 Vihti; kuollut vuonna 1958)
vaimonsa  Rauha Marian (*1898 Lohja; o.s. Nyström; kuollut vuonna 1998) kanssa. He olivat solmineet avioliiton vuonna 1921.

Perheeseen syntyi kaksi tytärtä:
Martta Maria (Maija) (*1921 Vihti; myöhemmin Näveri, kuollut Raisiossa vuonna 2002)
ja Sirkka Mirjam (*1923 Vihti; myöhemmin Aho).

Omien tyttöjen lisäksi perheeseen kuului Pauli Ilmari (*1931 Helsinki; entinen Mikkonen, myöhemmin Merivirta), joka nelivuotiaana adoptoitiin perheeseen Helsingistä.


Pauli Merivirta (vasemmalla) vieressään naapuritalon pojat Pauli ja Keijo Färm
sekä heidän äitinsä Anni Färm. Kuvan omistaa Keijo Färm.


Ennen oman talon valmistumista perhe oli asunut mm. Hanna Svanin talossa (Marjala) nykyisen Hannankadun varrella sekä seppä Långströmin talossa (Toivola) alkuperäisen Lohjantien varrella.

Jussi Merivirta oli hevosmies, joka auttoi erilaisissa maatalous- ja ajurintöissä. Hän mm. kuljetti asemalle saapunutta tavaraa vastaanottajille. Kirsti Hiltunen (o.s. Helle) muistaa vielä, kuinka Jussin peräkärryissä oli säiliö, mihin tyhjennettiin likakaivoja. Säiliön tapista valui usein sisältöä tielle ja haju säilyi kauan.

Rauha Merivirta oli ompelija, joka tunnettiin erittäin taitavana miesten housujen tekijänä, mutta kyllä hän ompeli naisillekin kaikenlaisia vaatteita. Hän oli mukana työväenyhdistyksen toiminnassa, mm. vuonna 1935 hän toimi Elon naisjaoston puheenjohtajana.

Tytär Maija Merivirta (myöh. Näveri)  puolestaan oli Elon johtokunnassa vuosina 1947-1950. Opiskeltuaan Työväen Akatemiassa Maija oli Vihdin kunnan palveluksessa ja työskenteli sosiaalitoimistossa. Maijan puoliso Robert (Petteri) Näveri työskenteli mm. lankonsa Eero Ahon pyöräkorjaamossa ja myöhemmin erilaisissa metsäalan töissä.  Näverit asuivat Vihdin kirkonkylässä. Perheeseen syntyi vuonna 1952 tytär Paula. 
Vuonna 1953 Näverit muuttivat Raisioon.

Pauli Merivirta työskenteli 1940-luvun loppupuolella muutaman vuoden Strömbergin tehtaalla. Hän oli töissä myös Kuulan peltisepänliikkeessä Nummelassa. Leena Åkerman (o.s. Kuula) on kertonut, että Pauli Merivirta opetti Viljo Kuulan 1950-luvun alussa ajamaan autoa. Tuohon tehtävään tarvittiin silloinkin opetuslupa. Jossain vaiheessa Pauli oli merillä työskennellen öljytankkerilla MS Orion. Myöhemmin hän oli Posti- ja lennätinlaitoksen töissä. Hän asui Viherlaaksossa. Pauli Merivirta kuoli vuonna 2012. 


Pauli Merivirta (oikealla) Koti-Nummelan kokouksessa vuonna 2008. Kuvassa vasemmalla Veikko Helle ja keskellä Valle Jokisuu. Kuva Ritva Miettinen.

 
Taksiautoilija Eero Kalevi Aho (1920-1987) ja vaimonsa Sirkka rakennuttivat 1940-luvun lopulla ensimmäisen oman talon (Aholampi) Lohjantien toiselle puolelle melkein vastapäätä Sirkan kotitaloa. Uuden rakennuksen alakerrassa oli erilaisia autotalli- ja korjaamotiloja. Noissa tiloissa toimi mm. Eeron veljen Heikki Ahon peltisepänverstas ja sen jälkeen Tenho Öblomin autokorjaamo.
Rakennus myytiin vuonna 1975 liikennöitsijä Anssi Hynellille.

Sirkka ja Eero asuivat poikansa Markun (Markku-Jukka Kalevi *1945) kanssa talonsa yläkerrassa.


Markku Aho (vasemmalla) ja Timo Färm ajelevat polkuautoillaan Lohjantien tuntumassa. Takana Toivo ja Linnea Valon talo. Kuvan omistaa Keijo Färm.


20-vuotias Eero Aho haavoittui jatkosodan aikana Hiitolassa ja menetti toisen kätensä. Se ei kuitenkaan estänyt sisukasta miestä pyrkimästä automiehen ammattiin.

Sirkan ja Eeron ensimmäinen yhteinen koti oli ollut Lohjalla, mistä he muuttivat Kuusankoskelle. Tuolloin Eero työskenteli Kouvolan Autokeskuksen varaosavaraston hoitajana. Sen jälkeen perhe palasi Nummelaan ja rakennutti oman talon, missä Eero Aholla oli autokorjaamo. Vuonna 1950 Eero Aho jätti korjaamotyöt ja siirtyi taksiautoilijaksi. Eero Aho oli monen nummelalaisperheen ”luottokuski”. Eero Aho osallistui myös jäärata-ajoihin Enäjärven jäällä.

Hänen  ensimmäinen autonsa oli vanha beige-värinen Ford Mercury. Autoja vaihdettiin 2-3 vuoden jälkeen.


Taksiautoilija  Eero Aho Chrysler-merkkisen autonsa vieressä 1950-luvulla. Oikealla Keijo Färm. Kuvan omistaa Keijo Färm.


Alkuperäiselle Kotirinteen tontille on rakennettu kaksi uutta rakennusta. Eero ja Sirkka Aho rakennuttivat 1960-luvun alussa Ilmarisentien ja Lohjantien kulmaukseen oman puurakenteisen, tiiliverhotun ja rapatun talon, jonka suunnitteli paikallinen rakennusmestari Erkki Salenius.  Eero Aho kuoli vuonna 1987.

Tässä talossa asuu nyt Eeron ja Sirkan pojantytär Mia Peltonen puolisonsa Petrin ja kahden lapsensa kanssa. He ostivat talon vuonna 2005. Kiinteistön osoite on Lohjantie 42.
Sirkka Aho asuu nyt Väinämöisentien varrella.


Lohjantie 42 syksyllä 2013. Kuvannut Reijo Jalava.


Sirkka ja Eero Ahon poika Markku Aho rakennutti oman keltatiilisen talonsa vuonna 1981 vanhempien talosta keskustaan päin.
Markku Aho työskenteli ensin automyyjänä Lohjalla, mutta oli myöhemmin isänsä tavoin taksiautoilija. Hän kuoli vuonna 1997. Hänen vaimonsa Raija Aho (o.s. Lahti) asuu Peurakorventien varrella. Markun ja Raijan perheeseen syntyi kaksi lasta: Jukka ja Mia.

Markku Ahon rakennuttama talo siirtyi joulukuussa 1986 Heljä ja Olavi Mattilan omistukseen. Tämän kiinteistön osoite on Lohjantie 40.


Lohjantie 40 syksyllä 2013. Kuvannut Olavi Mattila.

Vanha ulkorakennus purettiin vuonna 1961 ja päärakennus vuonna 1981. Päärakennuksen kellarikerros on vielä jäljellä. Se on peitetty muoveilla, eristeillä ja maakerroksella. Lohjantieltä katsottuna sitä ei huomaa rinteessä, mutta Ilmarisentieltä päin kylläkin. Suurin osa siitä on Mattilan tontin puolella ja kellaria käytetään perunakellarina sekä puuvarastona. Mattilan tontilla kasvaa hedelmäpuita, muuten Kotirinteen alue on nurmikkoa.

Eero Aho osti aikoinaan autotallin, jonka Eero Raiski siirsi kuorma-auton lavalla harjun takaa Ahon perheen tontille lähelle Färmin tontin (Puistola) rajaa. Tuo autotalli on nyt sortumaisillaan.Kotirinteen alueen molemmat talot ja niiden välissä vanhan talon kellari (alempi kuva) syksyllä 2013. Kuvannut Olavi Mattila.
Tietoja antaneet mm. Sirkka Aho (o.s. Merivirta), Terttu Alanko (o.s. Helle), Keijo Färm, Kirsti Hiltunen (o.s. Helle), Reijo Jalava, Eira Karttunen (o.s. Helle), Ulla-Maija Laakso (o.s. Lindfors), Olavi Mattila, Eero Merivirta, Reijo Vainio, Leena Åkerman (o.s. Kuula). Koonnut Ritva Miettinen.