Nummelan kylähistoria    Naarapajun alue    

Tehty  14.1.2009


 

Risto Östermanin muisteluja:

 

Herastuomari Almus Metso on kertonut:

”Onko arvoisa kunnallislautakunta tietoinen, että Nummelan Huhdanmäkeen on pesiytynyt oikea pahuudenpesä. Siellä naimisissakin olevat miehet käyvät juopottelemassa ja kantavat perheen kaikki rahat sinnen, kuin myös haureutta harjoittavat ja omat vaimot kotona joutuvat elämään jatkuvassa puutteessa.”

 

Härköilän sahan ja myllyn hoitaja Anton Metso on kertonut:

”Nummelan työväentalolla oli iltamat ja siellä raittiusseura näytteli kappaletta, jossa m.m. oikein renttu perheenisä juo pöydän päässä raakaa ”pirtua”. Seuran puheenjohtaja kaivontekijä ja raittiusmies Tammilahti näytteli mainittua roolia. ”Kyll se Tammilahti on sentään vähän kovin hyvä näyttelijä, kun se osas lasista ryypätessään irvistää juur niinkuin semmonen kun ihan oikeesti ryyppää pirtua”, kerrottiin iltaman jälkeen. Myöhemmin selvisi, että joku oli koiruuksissaan vaihtanut lasissa olleen veden oikeaan aineeseen.”


Työnjohtaja Tauno Terkomaa on kertonut:

”Kaivontekijä Kaunisto oli Anton Metsolla kaivoa tekemässä ja kuuli, että talon emäntä Mimmi Metso oli lähdössä ostoksille Lohjalle. Kaunisto: ”Kuules Mimmi, kun sää ny menet Lohjall niin eks sää tois meitil sentään pullon tuliaisiks?” – ”No, en mää ol semmoses kaupas ikinä käyny, enkä mää tierä semmosist laaduist ja mereist yhtään mitään.” –
”Sill ei oll mitään välii mikä sen laatu ja merkki on, kunhan se vaan on semmost ett se järjen sekoittaa.”