Työväentalolta Kaarikeskukseen

Päivitetty 25.8.2003


 
PISTEENKAARI 10

PISTEENKAAREN JA
KESKIKUJAN KULMA

K-KAUPPA HENRIKIN PARKKIPAIKKA 



Pisteenkaaren ja Keskikujan kulmassa sijainnut teurastaja Niilo Kustaa Kallion ja vaimonsa Erika Auroran talo oli niin alavassa kohdassa, että rankkasade toi kevyen nummihiekan silloisen Lohjantien rinnetonteilta suoraan talon eteiseen, kynnystä kun kuulemma rakennuksessa ei ollut.  Taloa kutsuttiin "Tavarajunaksi", kun se oli niin pitkä, matala ja ruma. 

Kallion perhe muutti Huhdanmäen alueelta tähän rakennukseen, joka lienee valmistunut 1800-luvun alussa. Silloisen Kemikaliokaupan (= Hirnin talon) puoleisessa päässä oli iso kamari, toisessa taas teurastamo, jonka kaksi suurta mustaa ovea suljettiin vain isolla haalla.    

Kauko Kallio on kertonut, että Kihlmanin leipomo Lohjalta toimitti tähän taloon (ehkä perjantaisin) leipää, jota Kaukon isoäiti Erika Kallio myi määräaikaan. Loput leivistä myytiin alennuksella myöhemmin.            

Pihalla asunnon puoleisessa päässä oli kaivo, josta vettä voitiin ammentaa kauhalla. Kaivossa ei vielä tuolloin ollut sementtirenkaita, vaan ns. puuarkku. Liiterin lähellä oli komea omenapuu.

Jäätyään leskeksi vuonna 1925 Erika Aurora jäi asumaan rakennukseen, jossa hän kuoli v. 1931. Talo purettiin v. 1935. Hirret osti Pahlman -niminen mies ja pystytti niistä rakennuksen Haapakylään Tyyneläntien varrelle.

Kallion perheen ns. sisäänlämpiävä sauna sijaitsi silloisen Välitien (nyk. Hannankadun) toisella puolella. Se kuuluu olleen alueen ainoa sauna.

Kallion perheen lapsista Elsa-tytär lähti töihin Helsinkiin. Erkki oli ensin hevosmiehenä, sitten autonkuljettajana Maanviljelijäin kaupan palveluksessa. Nuorin pojista, Väinö, teki mm. suutarintöitä vanhimman veljen Akselin verstaassa 


(Kauko Kallion 21. 2. 2000 antamista tiedoista sekä Veikko Hellen  muistiinpanoista koonnut Ritva Miettinen)


Kuvassa näkymä teurastaja Kallion talon kohdalta Pisteelle päin. Oikealla  on Vanha-Nummela -nimisessä kiinteistössä Estrid ja Rudolf Hirnin kemikaliokauppa (vuodesta 1922 alkaen). Vasemmalla näkyy vuonna 1928 rakennettu ensimmäinen Eroittaja (nykyisin Vihtkari).


Sama kohta katsottuna Pisteeltä nykyisen Keskikujan suuntaan. Vasemmassa reunassa on Hirnien talo ja tien vieressä teurastaja Kallion matala rakennus, jonka taustalla näkyy Tallgrénien talo.  Maantien oikealla puolella näkyvät perunakuoppien katot ja niiden takana metsikön katveessa häämöttää pienen pieni mökki, jossa Maria Wilhelmina Vikström asui poikansa Jussi Mäntylän kanssa.


Sanottua

Mäntylän Jussi jahkaili tikapuiden laittamista, johon naapurissa asuva velipuoli Aleksanteri Viman tokaisi: "Et sä tarvitte kun kolme halkoo, kaks pystyyn ja yks poikittain, sillä sä katolles pääset!" (Veikko Helle)



Lea ja Olle Kallion talo Almus Metson tontti