Nummelan kylähistoria      Sentraalipolku

Tehty 1.2.2006


Ahteela

Ahteela, Kappelitie 7, kuvannut Kirsti Kuusela 1999.

Ahteelan männikkötontti on erotettu Ridalin maista vuonna 1951. Talon rakennusvuodeksi mainitaan kyllä Kirsti Kuuselan toimittamassa kirjassa (Taloja ja tekijöitä, s. 44) vuosi 1949. Talo on viimeinen rakennus vanhan Vesikansantien , nykyisen Sentraalipolun vasemmalla puolella, Lohjantien ja kirkon välissä.
Rakennuttaja oli hammaslääkäri Sonja Hagman. Talo on jyrkkäkattoinen puutalo, jonka yläkerrassa oli hammaslääkärin vastaanottotila. Talon väritys tumman sinertävän vihreä.
Talon osoite on Kappelitie 7. Tontille ajetaan seurakuntakeskuksen takaa.

Sonja Hagman, ylioppilas vuodelta 1907. Kuvan omistaa Sonja Hagmanin veljen (Magnus Hagmanin) tytär Ulla Räty.

 


Sonja Maria Hagman syntyi vuonna 1887 Vihdin Haapakylässä Hiidenveden rannalla. Hänen äitinsä, Maria Schugge, oli aikoinaan perinyt Haapakylän Alitalon, joka oli puolet alunperin Westergård-nimisestä rusthollista. 1800-luvun alussa rustholli jaettiin kahteen osaan, Ali- ja Ylitaloon. Rustholli oli ollut Schugge-suvun hallussa 1600-luvun lopulta asti. Sonjan isän Albert Hagmanin toi puolestaan rautatie Ilmajoelta Vihtiin. Albert Hagmanin veli Almus Hagman vanhempi toimi näet Nummelan asemapäällikkönä kohoten myöhemmin Rautateillä liikennetirehtöörin virkaan. Myös Albert ja Almus Hagmanin isä valtiopäivämies Karl Henrik Hagman asui vanhoilla päivillään jonkin aikaa Nummelan seudulla poikiensa luona.
Sonjan vanhin veli, agronomi Almus Hagman nuorempi, kustansi 10 vuotta nuoremman sisarensa hammaslääkärinopinnot. Juuri Almuksen idea oli, että Sonjasta tuli hammaslääkäri. Almus oli toimiessaan agronomina Itä-Karjalassa huomannut, että Venäjällä oli naispuolisiakin hammaslääkäreitä.

Sonja ehti valmistuttuaan toimia Terijoella lyhyen aikaa hammaslääkärinä. Ennen Nummelaan tuloa hänellä oli pitkään vastaanotto Lohjalla, missä hän toimi mm. kouluhammaslääkärinä. Hänen rakennuttamansa kaksikerroksinen puutalo on edelleen pystyssä Lohjan kirkon kupeessa. Nykyään talon omistaa Lohjan kaupunki ja se on kauniisti entisöity. Sonjan vastaanotto- ja asuintilat olivat toisessa kerroksessa. Taloudellisesti ajattelevana henkilönä hän oli suunnitellut alakertaan vuokra-asuntoja.

Sonja Hagmanin talo Lohjan kirkon vieressä. Kuva omistaa Ulla Räty.

Puutarhan puoli / vuokralaisten sisäänkäynti. Päädyn parveke on kirkolle päin. Kuvan omistaa Ulla Räty

Nummelaan eläkepäivien asunnoksi rakennettu Ahteela on pieni ja sokkeloinen talo. Portaat yläkertaan ovat hyvin kapeat. Yläkerrassa oli pieni odotustila ja vastaanottohuone. Lasten kammotus oli jo Lohjalla käytössä ollut poljettava porakone. Sonja Hagman oli tuohon aikaan ainoa Nummelassa toimiva hammaslääkäri.
Ruumiinrakenteeltaan hän oli lyhyt ja vanhemmiten tanakka. Hiukset olivat Nummelan vuosina hopeanharmaat, melkeinpä valkoiset. Lonkkien kulumisen takia käveleminen alkoi tuottaa yhä enemmän vaikeuksia. Naimattomana hän eleli yksikseen. Kallion mamman luona hän kävi kylässä ja sukulaisiinsa Armas ja Aune Schuggeen harjun toisella puolella hän piti yhteyttä. Armas Schugge oli hänen pikkuserkkunsa.

Kotiapuna hänellä oli jonkin aikaa Nummelta kotoisin ollut Hilja Lahti, joka ei kuitenkaan asunut tässä talossa.

Sonja Hagman. Kuvan omistaa Ulla Räty

.


Kun Magnus Hagman kuoli elokuussa 1955, hänen lapsensa Ulla ja Pekka jäivät täysorvoiksi. Sonja-tädistä tuli heidän holhoojansa. Ulla oli silloin 13-vuotias ja Pekka 18.
Ulla Rädyn sanojen mukaan Sonja-täti oli terävä-älyinen, mutta häneltä puuttui puuttui kyky empatiaan. Kuitenkin hän huolehti veljenlastensa taloudellisesta hyvinvoinnista heidän jäätyään orvoiksi. Ensin kuoli Sonjan Sigfrid-veli jättäen 10-vuotiaan Tor-poikansa puoliorvoksi. Sonja otti Torin ja hänen äitinsä luokseen asumaan. Torin leskiäiti hoiti Sonjan taloutta ja Sonja maksoi Torin koulunkäynnin Lohjalla. Tor Hagman meni vapaaehtoisena sotaan ja hän yleni majuriksi.

Kun Sonja Hagmanista tuli Magnus- veljensä lasten, Ullan ja Pekan, holhooja, hän joutui myös keskeyttämään eläkeläispäivänsä, muuttamaan Nummelasta Helsinkiin ja ottamaan myös veljensä firman, Koulumatkailutoimisto Oy:n johdon käsiinsä. Kun Pekka Hagman valmistui ekonomiksi, hänestä tuli Koulumatkailutoimisto Oy:n toimitusjohtaja.
Sonja Hagmanilla oli ollut tarkoitus viettää eläkepäivänsä lapsuutensa maisemissa Nummelassa. Hän kuoli vuonna 1980 Helsingissä.

Muutettuaan Helsinkiin Sonja Hagman vuokrasi vastaanottonsa. Ainakin Tapio Putkonen hoiti potilaita tässä talossa, mutta hänellä oli kuitenkin jo uudenaikaiset laitteet.

Aivan 1960-luvun alussa Armas ja Alma Laitinen ostivat talon. Heillä oli vuokralaisia yläkerrassa. Aila Roinisalo (myöhemmin Vainio) asui ainakin jonkin aikaa talossa.
Armas Laitisen kuoltua Alma-rouva meni uusiin naimisiin ja muutti pois Nummelasta.

Vihdin seurakunta osti talon 1975.

Leena ja Kaarlo Haaparanta muuttivat Sentraalipolun toiselta puolelta tähän taloon. Leena toimi kirkon siivooja-vahtimestarina ja Kalle auttoi häntä. Haaparantojen jäätyä eläkkeelle ja muutettua omaan taloon Huhdanmäkeen Ahteelassa on asunut muita seurakunnan työntekijöitä.
Ennen Karjaalle muuttoaan talossa asui ainakin kappalainen Esa Lahtinen perheineen.
Talon nykyiset (joulukuu 2005) asukkaat ovat pastorit Hanna Pulkkinen ja Matti Helminen sekä heidän kaksi kouluikäistä tytärtään.

Pihalla ei ole varsinaisia ulkorakennuksia, vain kevytrakenteinen autotalli.
Itse talo on edelleen vihertäväksi maalattu ja sen tiilikatto kovin sammaloitunut.

(Ulla Rädyn, Pirjo Lehtosen, Anneli Revon, Reijo Vainion sekä monien muiden nummelalaisten antamista tiedoista koonnut Ritva Miettinen)

i