Sentraalipolku

Päivitetty 24.3.2010Harjurinne

Sähköasentaja Vihtori Fridolfinpoika Lehtonen (* 1896 Lammi) tuli vuonna 1919 Vihdin Sähköyhtiön monttööriksi. Vuonna 1923 hän solmi avioliiton Aino Alina Auramon (*1896 Kangasniemi) kanssa. Perheeseen syntyi kolme lasta:

Esko Kalervo (*1923 Vihti), Erkki Olavi (*1925 Vihti) ja Helga Marjatta (*1928 Vihti, myöh. Aaltonen).

Vihtori Lehtonen 1930-luvulla.

Vihtori Lehtonen oli Sähköyhtiön palveluksessa vuoteen 1944. Hän kuoli vuonna 1945. Aino Lehtonen oli kotiäiti, mutta kävi joskus muissa perheissä auttamassa, mm. pyykkärinä.

Kokkokalliolla. Oikealla Esko Lehtonen ja vasemmalla Eino Salenius. Kuva otettu
1930-luvulla.
Harjurinteen portailla. Edessä Erkki Lehtonen.

 
Helga Lehtonen (myöhemmin Aaltonen)

Entisen Vesikansantien (nykyisen Sentraalipolun) varrelle valmistui 1920-luvun alussa perheen keltaiseksi maalattu kaksikerroksinen talo. Sen kuten useimmat muutkin tuon ajan talot rakensi Vihtori Tammilahti.
 

Vanhimmissa kuvissa Harjurinne on tummaksi maalattu ja tonttia ympäröi tumma säleaita. Vasemmalla näkyy kuja, joka johti silloiselta Vesikansantieltä (nykyiseltä Sentraalipolulta) metsän halki sähkömuuntajalle (transformaattorille) ja edelleen Vihdintielle.


Kun Vihtori Lehtonen tuli töihin Vihdin Sähköyhtiöön, oli yhtiön palveluksessa kolme asentajaa, vuonna 1927 jo neljä: Ilmari Pehu, Vihtori Lehtonen, Armas Schugge ja Alfred Arenius (myöh. Aatrakivi). Yhtiön historiikista käy mm. ilmi, että asentajien palkat tuolloin vaihtelivat 1550 silloisesta markasta 1250 markkaan kuukaudessa. Vielä vuonna 1929 asentajat saivat hyvien aikojen johdosta palkankorotuksen. Joulukuussa samana vuonna muutamat asentajat saivat käyttöönsä yhtiön kustantamat puhelimet. Mutta vuonna 1931 suuren talouslaman takia palkkoja jouduttiin laskemaan. Asentaja Lehtonen sai tuolloin 1300 markkaa kuukaudessa. (Historiikki s. 4)

Maissi Laakso (o.s. Tammilahti) on kertonut, että 1930-luvun alussa talossa asui kerhoneuvoja Lasse Keskinen, jota kutsuttiin Porkkana-Lasseksi. Maatalousneuvoja Lauri Keskinen (*1895 Ikaalinen) ei kuitenkaan ollut kunnan palkkaama. Hän piti lapsille puutarhakerhoa, mihin Tammilahden perheestä ainakin Meeri ja Mirja kuuluivat. Keskinen sai heidät innostumaan kurkkujen viljelystä. Keskisen vaimo Ellen (o.s. Kari, *1901 Ruovesi) oli kotitalousneuvoja. Perheeseen kuului 2 lasta: Saara Kaija (*1930 Ruokolahti) ja Matti Antero (*1932 Vihti).

Keskisen jälkeen 1930-luvun alkuvaiheilla vuokralaisena asui autoilija Lauri Luoto. Avioiduttuaan Lauri Luoto hankki oman talon Lohjantien varrelta.

Lehtoset asuivat talonsa alakerrassa, missä oli kaksi huonetta ja keittiö. Yläkerrassa oli vuokralaisia, pisimpään siellä asui Vihtori Lehtosen työtoveri Armas Schugge (*1899 Viipuri) vaimonsa Aunen (o.s. Kesiö, *1906 Heinola) kanssa. Heillä oli käytössään huone ja keittiö.

Aune Schugge ja Helga Aaltonen (o.s. Lehtonen) Helgan kotona vuonna 1988.

Rouva Schugge oli kauan osuusliike Auran kirja- ja paperiosaston myymälänhoitaja. Armas Schugge toimi ensin sähkömittarien lukijana ja kulki moottoripyörällä talosta toiseen. Myöhemmin hän oli linjatöissä ja ennen eläkkeelle siirtymistä varastonhoitajana. Schugge oli Vihdin Sähkö Oy:n palveluksessa vuosina 1925-1954. Schugget rakensivat myöhemmin (1946-47) omakotitalon harjun rinteeseen Haapakylän puolelle.

Harjurinteen pihalla vasemmalta Aino ja Vihtori Lehtonen, Armas ja Aune Schugge sekä ajokoira Bella.
 

Harjurinteen pihalla Vihtori Lehtonen ja Armas Schugge sekä ajokoira Bella. Molemmat miehet olivat innokkaita metsällä kävijöitä.


Syyskuussa 1950 Lehtoset myivät talonsa Kuikun tilan omistajalle, varatuomari Eemeli Niemelälle, jolta kiinteistö myöhemmin siirtyi hänen vävynsä, varatuomari Ilmari Sarvan omistukseen. Aino Lehtonen muutti Lindströmien omistamaan Arolaan Albertinkadun varrelle, mutta vanhempi poika Esko asui vielä jonkin aikaa vuokralaisena entisessä kotitalossa.

Sähkö-Lehtosen talo. Kuvannut Lehtosen vävy Matti Aaltonen.
 

Niemelän vuokralaisina asuivat Kaarlo ja Leena Haaparanta lastensa Railon ja Kirsin kanssa. He olivat aikaisemmin asuneet Kuikun tilalla ja toimineet siellä talonhoitajina, kun tuomariperhe itse asui paljon Helsingissä. Kaarlo oli myöhemmin seurakunnan palveluksessa tehden mm. erilaisia remonttitöitä. Leena oli myöhemmin Nummelan kirkon vahtimestarina. Lehtosen talosta he muuttivat ensin hammaslääkäri Hagmanin taloon kirkon yläpuolelle Lohjantien ja Sentraalipolun kulmaan ja sieltä omaan taloon Huhdanmäentien varteen.


Sähkö-Lehtosen talon portailla Leena Haaparanta ja Railo-pojan tytär Jane. Taustalla Linderoosin talo (Harjula) . Kuvan omistaa Leena Haaparanta.


Leena ja Kaarlo Haaparanta sekä tytär Kirsi Harjurinteen seinustalla vuonna 1975. Kuvan omistaa Leena Haaparanta.


Sähkö-Lehtosen saunarakennus 1970-luvulla. Kuvan omistaa Leena Haaparanta.


Arvo Haaparanta ”mersuineen” sekä Kaarlo-veljen  tytär Kirsi vuonna 1975. Kuvan omistaa Leena Haaparanta.

Nyt tontilla on 1990-luvun alussa valmistunut kerrostaloyhtiö Sentraalipolku.

Helga Aaltosen, Valle Jokisuun ja Maissi Laakson antamista tiedoista koonnut Ritva Miettinen. Kuvat Helga Aaltosen kokoelmista ellei toisin mainita.