Nummelan kylähistoria    Huhdanmäki    Katriinaperintie

Päivitetty 13.2.2008VUORENRINNE


Kuva Kari Sundströmin kokoelmista.

Tällä Katriinaperintien varrella olevalla noin 3400 neliömetrin suuruisella tontilla (Vuorenrinne RN:o 3:147) oli aikoinaan Tuusan talon torppa. Siinä oli kaksi erillistä asuntoa, molemmissa vain suurehko hellahuone. Asuntoihin kuljettiin mäenrinteen puolelta. Tontilla on ollut myös pieni navetta. Savusauna oli ylempänä rinteessä nykyisen Rasitien toisella puolella, siis oman tontin ulkopuolella (nykyisen omistajan pienen varaston kohdalla). Sen Tuusan isäntä Aarne Laustio myi aikoinaan (1950-luvun lopulla) Mauri Almarille siirrettäväksi tämän tontille nykyisen Kuoppanummen alueella.Torppa lienee ollut jo Tuusan ensimmäisen isännän Anton Sjelfmanin rakennuttama. Tiedetään nimittäin, että Alku Saarni (*1905) on lapsena kiivennyt tontin takareunassa olevaan kelomäntyyn. Ja silloin mökki oli jo paikalla.

 

Kelomänty. Kuva Mikko Yli-Rosti marraskuussa 2007. Oikealla näkyy Pääkkösen perheen talo Rasitien varrella.

 

Kuva Kari Sundströmin kokoelmista.

 

1920-luvulla talon itäpäässä kuuluu asuneen Oskari Ojanen, joka teki erilaisia koreja ja saaveja. Linnea Valo on kertonut, että pikkutyttönä hän sai Ojasen tekemän marjakorin, jonka täyttäminen tuntui tyttösestä raskaalta. Ojasen kanssa asui rouva Karttunen. Perheeseen kuului kaksi poikaa, Väinö ja Aarne. Ojaset asuivat talossa ainakin vielä 1938-39.

Yht’aikaa Ojasten kanssa 1930-luvun puolivälissä tässä torpassa asui leskirouva Ida Ahlfors kahden tyttärensä Ellenin (*1906) ja Linnean (*1917) kanssa jonkin aikaa. Äiti maksoi vuokran tekemällä taloon töitä. Palkaksi Tuusan isäntä Kalle Sammalkari antoi joskus myös jauhoja.
Linnea muistelee, että täällä asuessaan hän alkoi seurustella tulevan miehensä Toivo Valon kanssa.
Tästä torpasta Linnean äiti muutti ns. Posti-Bergmanin taloon Lohjantien varrelle. Sitten Ahlforsit muuttivat Haapakylään, missä Ellen kuoli vuonna 1944.

Tuusan tilan pehtoori (etumies) Erkki Leutola (kuvassa oikealla) perheineen asui talon länsipään asunnossa. Leutolat tulivat vuonna 1932 Siuntiosta.
Erkki Leutola (ent. Lapveteläinen, * 1895 Kuopio), haavoittui ja kuoli sodassa saamiinsa vammoihin maaliskuussa 1940. Rouva Alli Leutola (* 1895 Ii; o.s. Säävälä) asui lapsineen mökissä vielä jonkin aikaa miehensä kuoleman jälkeen, kunnes muutti Albertinkadun varrelle Lepolaan ja sieltä Helsinkiin.
Perheessä oli monta lasta : Aino (*1921 Mikkeli msk), Annikki (*1925 Vihti), Vuokko (*1927 Lohja), Eila (*1930 Lohja), Heikki (*1934 Vihti) ja Kaarina (*1937). Aino oli töissä osuusliike Aurassa ja Vuokko Tuusalla lastenhoitajana Pekka Laustion ollessa pieni.

Leutolan perheen naapurina talon toisessa asunnossa asui leskirouva Tuominen, jolla oli 2 tyttöä ja yksi poika. He olivat evakkoja, ehkä inkeriläisiä. Eero Merivirta on muistellut, että Pajulan saunassa asunut ompelijarouva Vilma (Vilhelmiina) Paananen ompeli morsiuspuvun, kun tässä talossa asuneiden perheiden nuoret, Leutolan Aino ja Tuomisen Jouko avioituivat keskenään (1943 tai –44).

Sodan aikana talossa asui vähän aikaa Helsingin pommituksia pakoon tullut iäkäs pariskunta (Aaltoset) nykyisen Rasitien puoleisessa päässä.
Nummelasta he siirtyivät vanhainkotiin Pääkslahteen.

Tuusan tilan työväen asuintalosta Törmäsestä (Suomela) muuttivat tähän mökkiin Haaparannat vuonna 1943. Sitä ennen he olivat asuneet Palojärven Pohjantalossa ja Tuusan alueen Pirtin piharakennuksessa Pirttilässä.

August Henrik Haaparanta (*1881 Vihti) oli Tuusan talossa renkinä. Hänen vaimonsa Ida Vilhelmina (o.s. Mikkelsson; 1886 Vihti) auttoi myös, kun apua tarvittiin, navettatöissä, peruna-, juurikas- tai heinäpellolla.. Heillä oli 3 lasta: kaksoset Anna-Liisa ja Paavo Heikki (*1918) sekä Jaakko Johannes (*1922).
Akusti Haaparanta kuoli vuonna 1948 Tuusan heinäpellolla samana päivänä kuin Vison leipomo paloi. Ida- vaimo eli vielä kauan poikiensa kanssa talon länsipään asunnossa. Hän kuoli 1981.

Sotaleskeksi jäänyt Liisa Sundström (o.s. Haaparanta) ja hänen poikansa Kari (* 1940) asuivat nykyisen Rasitien puoleisessa päässä. Liisan puoliso Väinö Sundström kaatui maaliskuussa 1940, eikä poika ehtinyt nähdä isäänsä. Naapurit ovat muistelleet että Sundströmin perheessä oli yksi Nummelan ensimmäisistä televisioista. Sen Kari hankki vuonna 1958. Myös tänne kuten moneen muuhunkin taloon kokoontuivat tuttavat ja naapurit katsomaan uutta ihmelaitetta. Liisa Sundström oli pitkään töissä Päivölän virkistyskodissa.

Sekä Paavo että Jaakko olivat sodan jälkeen ajoittain Tuusan talon töissä. Paavolla oli jossakin vaiheessa hevonen, jolla hän ajoi tavaraa. Kerrotaan, että Paavo osti hevoselleen nipun heinää ja kantoi sen selässään kotiin.. Myöhemmin hän hankki oman kuorma-auton. Kerrotaan, että autot väsyivät ennen kuin Paavo. Myöhemmin hän asui mm. Enärannassa. Paavo Haaparanta kuoli vuonna 2003.

Paavo Haaparanta kotilomalla jatkosodan aikana.

 


Paavo ja Jaakko olivat hiljaisia, ahkeria, omissa oloissaan viihtyviä miehiä, jotka eivät milloinkaan avioituneet. Aarne Laustion ollessa Tuusan isäntänä, Jaakko Haaparanta oli vielä usein talon töissä, m.m. juurikaspellolla.
Myöhemmin Jaakko oli Laatuviljalla myllärin apulaisena, teki satunnaisesti metsätöitä tai auttoi eri talossa, m.m. naapurissa Pajulan talossa.

Aarne Laustio myi vuonna 1953 tontin ja torpan Jaakko Haaparannalle. Tuolloin talossa oli edelleen 2 asuntoa. Molemmissa päissä rakennusta oli noin 6 x 6 m suuruinen hellahuone, joilla oli yhteinen palomuuri ja valtava savupiippu keskellä taloa. 1950-luvulla mökkiä remontoitiin ja kamarin puolelle saatiin oma kakluuni.
Tontilla oli edelleen puoliksikaatunut navetta (naapuritalon ja oman talon välissä), Siellä Ida Haaparannalla oli ajan tavan mukaan joskus sika. Tien varressa oli perunamaa. Vuonna 1955 Jaakko (Jaska) Haaparanta istutti puutarhan puut ja pensaat.

Kari Sundström osti vuonna 1982 Vuorenrinteen kiinteistön enoltaan Jaakko Haaparannalta, jolle kauppakirjaan merkittiin rasitteeksi asuinoikeus loppuiäkseen.

Vuorenrinne marraskuussa 2007. Kuvannut Mikko Yli-Rosti.

Vanhan torpan länsipuolelle Kari Sundström rakennutti uuden rivitalon (yläkuva) ja vasta sen valmistuttua vanha purettiin. Jaakko Haaparanta oli mukana rakennustyössä ja asui koko sen ajan vanhassa talossa. Jaakolla oli oma 30 neliömetrin asunto, samoin Karin äidillä Liisa Sundströmillä omansa. Kolmannessa asui Kari Sundström perheineen. Uuteen kotiin päästiin juuri ennen joulua 1985. Liisa-rouva ehti asua täällä vain puoli vuotta ennen kuolemaansa vuonna 1986. Jaakko Haaparanta kuoli vuonna 2000.


Näkymä Vuorenrinteen tontilta Keskipisteelle päin. Kuva Mikko Yli-Rosti marraskuussa 2007.

Tietoja ovat antaneet mm. Kari Sundström, Anna Andström, Pekka Laustio, Eero Merivirta, Anneli Repo, Pertti Terkomaa, Linnea Valo, Pentti Väätänen. Mikko Yli-Rosti. Koonnut Ritva Miettinen