Nummelan kylähistoria      Hannankatu

Tehty 24.3.2010AROLASTA
LOHKOTUT TONTIT
Arola 1950-luvulla. Edessä nykyiselle Hannankadulle päin oleva pelto. Kuva (osasuurennos)  Ritva Laihon arkistosta.

Arolan tontti (Albertinkatu 15), jolle nykyään kuljetaan ainoastaan Albertinkadun kautta, ulottui aikoinaan nykyiselle Hannankadulle asti. Ajoväylä oli aikaisemminkin Albertinkadulta, mutta tultaessa jalkaisin Keskipisteeltä päin Arolaan päästiin pellonlaidan ”kinttupolkua” pitkin, joka lähti silloiselta Välitieltä Velinin talon (Nummenranta) tienoilta. Polusta oikealla oli Arolan pihapiiri ja vasemmalla Hagalundin tontti.

Arolan pihapiiristä Hannankadulle päin oli peltoa. Hannankadun varteen on Lindströmien aikana lohkottu kaksi aluksi noin 2500 neliömetrin suuruista tonttia. Näistä kummastakin on myöhemmin erotettu n. 1000 neliömetrin takatontit, joille päästään Hannankadulta erkanevan Kalevankujan kautta.

PEKKALA
Hannankatu 12

Laineet

Jukka ja Helmi Laine rakensivat 1950-luvulla perheelleen ns. rintamamiestalon.  Pihakaivon sementtikannessa on 1958, mikä lienee rakentamiseen liittyvä vuosiluku. Laineen perheeseen kuului kaksi lasta: tytär Seija ja poika Pekka, jonka mukaan kiinteistön nimeksi tuli Pekkala.

1950-luvun puolivälissä Jukka Laine työskenteli Vehon autohuollossa, sitten
 2 ½ vuotta Toreniuksen liikenteen autoja huoltamassa Helsingissä. 1960-luvun alussa Jukka Laine oli töissä Tukholmassa, mistä hän palasi aikaisempaan työpaikkaansa Lauri Långströmin autokorjaamoon Nummelaan  ja myöhemmin taas Vehon palvelukseen Helsinkiin. Suomeen palannut perhe asui Etelä-Haagassa ja myöhemmin Nummelassa mm. rivitalossa Lohjantien varrella. Jukka Laine kuoli v. 2006. Helmi Laine asuu Luontola-kodissa.


Nissiset

Muutettuaan Ruotsiin Laineet myivät 1950-luvun lopulla kiinteistön tilanomistaja Holger Nissiselle (*1902 Sortavala)  ja hänen vaimolleen Astalle (o.s. Schandorff-Mickselsen; *1904 Kööpenhamina). Perheeseen kuului kaksi tytärtä. Holger Nissinen asui elämänsä loppuun asti tässä talossa. Hän kuoli1960-luvun lopulla. Asta-rouva muutti myöhemmin kerrostaloon, Hannankadun Mehiläiseen .

Perheen Aune-tyttärelle ja hänen puolisolleen Pertti Soljalle lohkottiin Pekkalasta  noin 1000 neliömetrin takatontti. Tontilla on yksikerroksinen, punaiseksi maalattu talo. Soljat luopuivat talostaan 1980-luvun alussa. Heidän jälkeensä  tontti on vaihtanut usein omistajaa. Nyt kiinteistö kuuluu Hällströmin perheelle.


Vasemmalla olevan valkoisen talon, Pekkalan, takana näkyy Soljan punaiseksi maalattu talo. Oikealla on Tuiskula. Kuva on vuodelta 1969. Kuvattu Hannankadun toiselta puolelta Heiniön tontilta. Kuva Heiniön perheen kokoelmista.


Huovialat

Liisa ja Raimo Huoviala ostivat Nissisiltä Pekkalan vuonna 1972. Tontin koko on 2000 neliömetriä.
Kaksikerroksisessa talossa on perinteinen puurunko. Alkuperäinen vaakapanelointi on myöhemmin verhottu mineriittilevyin. Yläkerran makuuhuoneiden vieressä on matalassa viistossa tilassa ullakkokomerot. Saunatilat ovat kellarikerroksessa. Taloa on remontoitu useaan otteeseen ja laajennettu autotallilla v. 2007.
Huovialan perheen ostaessa kiinteistön pihalla oli pieni leikkimökki, 1980-luvun puolivälissä on tehty varastoaitta.
Vain Hällströmien puoleisella rajalla on aita, muuten tonttia ei ole aidattu. Puutarhassa on omena- ja luumupuita sekä herukkapensaita. Jo ennen Huovialan perheen tuloa tontille oli istutettu lehtipuita.
Tämän tontin osoite on nykyään Hannankatu 12.Kaksi vanhaa näkymää Hannankadun puolelta. (ylempi ja alempi kuva). 

Pekkala pihan puolelta.


Nykynäkymä Hannankadulle päin.

Kuvat Raimo Huoviala.


TUISKULA
Hannankatu 14

Kalevankujan toisella puolella olevan Tuiskula-nimisen kiinteistön  omistaa Liisa Laiho. Talo on rakennettu vuosina 1956-57.

Kaksi kuvaa rakennusvaiheesta. 

”Tällainen talosta tuli”. Kuvat ovat 1960-luvun alkupuolelta. Kuvat Ritva Laihon arkistosta.


Tietoja antaneet mm. Liisa ja Raimo Huoviala, Karin ja Väinö Kinnunen, Liisa Laiho,
Reijo Vainio, Leila Lilja, Anneli Repo. Koonnut Ritva Miettinen