Nummelan Keskipiste

Tehty 18.2.2013Päiväkoti
PILVILINNA


Mari Långström (ent.Noukkala) perusti helmikuussa vuonna 1996 osakeyhtiön nimellä Pilvilinna Oy. Tästä alkoi yksityisen Pilvilinna päiväkodin historia.

Mari Långström vuokrasi Merita-pankilta entisen Ratavartijan mökin ja siihen kuuluvat piharakennukset ja suurehkon piha-alueen päiväkotia varten. Kiinteistön omistus siirtyi elokuussa 1996 Vihdin Hallintokiinteistöt Oy:lle ja vuokrasopimus jatkui uuden omistajan kanssa.

Mari Långström aloitti rakennuksissa mittavan remontoinnin vastaamaan kiinteistön tulevaa käyttöä. Hän suunnitteli itse muutokset ja niiden toteuttaminen hyväksyttiin.
Rakennuksen ikkunoita ei tarvinnut uusia, ne oli uudistettu aiemmin. Mutta paljon muuta pitikin sitten tehdä. Lattiat avattiin ja eristettiin, seinät ja katot maalattiin, sähkötyöt uusittiin ja WC-tiloja laajennettiin. Rakennukseen oli aiemmin asennettu sähkölämmitys.


Pilvilinnan leikkihuone.Huoneet kalustettiin tulevaa päiväkotitoimintaa varten. Keittiökalusteet helloineen ja jääkaappeineen, ruokailutilan  pöytä, päivälepotilat kerrossänkyineen ja askartelutilat ja leikkitilat kalusteineen. Vaatehuoltoa varten pyykkikone ja kuivauskaappi. Lasten varavaatteille omat säilytystilat.


Lapset jouluateriallaPäivälevon aikaAamupiiriLeipäpäivänä leivottiin hapanleipää. Opastajana Pilvilinnan mummo Helena Laustio.Ruokailutila toimi myös askartelutilana.

   
Ulkopuolelta rakennus muuttui ainoastaan sisääntulorapun ”kattolipan” ja rappujen kaiteiden lisäyksellä.Uusittu sisäänkäynti


Pilvilinnan toimintaa tukemaan oli perustettu kannatusyhdistys ”Pilviveikot”. He osallistuivat remontointi- ja talkootöihin.

Piha-alue ulottui pitkälle nykyisen Kuoppanummentien suuntaan ja pihalla oli silloin vielä entinen Vihdin Sähkö Oy:n vuonna 1965 valmistunut varasto-verstasrakennus.
Koko suuri piha-alue aidattiin lapsille tulevaksi leikkialueeksi. Kesällä pallokentäksi ja talvella luistelukentäksi.


Lapset pelaavat ”potkupalloa”.


Varsinainen päiväkotitoiminta pääsi alkamaan elokuussa 1996.

Päiväkotiin oli sen koko toiminnan ajan sijoitettuna keskimäärin kaksikymmentä lasta. Vakituista henkilökuntaa oli neljä ja lisäksi tilapäisiä työntekijöitä ja harjoittelijoita.
Koti oli avoinna maanantaista perjantaihin, joka päivä klo 6.45 – 17.15 välisen ajan. Joidenkin lasten noutaminen kotiin saattoi joskus viivästyä liikenneruuhkien yms. tilanteiden vuoksi.

Ruoka tehtiin koko ajan itse. Aamulla oli ensin aamupuuro, sitten lounas ja iltapäivällä välipala.

Joskus tarvittiin vielä lisävälipala, kun lapsen noutaminen jostain syystä viivästyi.


Ruoka on maistamista vaille valmis. Maistelemassa Mari Långström ja Pirjo Uronen.

Piharakennukset 

Vanha saunarakennus kunnostettiin nikkaripajaksi. Se oli varsinkin pojille mieluinen leikkipaikka. Lasse Ojanen toimi muutamien vuosien ajan päiväkodin pappana ja ohjasi poikia askartelussa.


Lasse-pappa ja lapsia nikkaripajan pihalla.Lapsia ohjaajineen  nikkaripajan pihalla. Taustalla radan takana näkyy Meritien kerrostaloja.


Entiseen navettarakennukseen tekivät päiväkotilaisten isät talkoilla kaksi toimintatilaa. Alakerrassa oli suuri hiekkalaatikko ja siellä oli sadesäällä mukava olla ”ulkoleikeissä”. Yläkerran heinävintti kunnostettiin seikkailutaloksi, se sai nimekseen SEIKKIS. Siellä oli pallomeri, köysiä ja tikkaita kiipeilyä varten ja isoja lattiatyynyjä peuhaamista varten.
Sähköyhtiön pihan puoleinen sisääntuloportti. Oikealla näkyy  ”Seikkiksen” nurkkaa ja takana Omapohja I.


Pihalle siirrettiin kokonaisena ”siisti” leikkimökki. Sinne ei saanut mennä ulkokengillä ja siellä leikittiin vain nukke-ym. sisäleikkejä. Päiväkotitoiminnan aikanaan päätyttyä leikkimökki siirrettiin pois.Lapset leikkimökin pihalla.


Pihalla on myös vanha aittarakennus. Sinne sijoitettiin leluvarasto ja sellainen ”hiekkaleikkimökki”, jonne sai mennä kengät jalassa.Leikkihetki pihalla. Takana maakellari ja aitta.


Pihalla edelleenkin oleva hyvä maakellari puhdistettiin ja rakenteet kunnostettiin. Kellari on hyvin toimiva. Se täytettiin aina syksyisin perunoilla ja juureksilla, jotka käytettiin talven mittaan ruoan valmistukseen.Talvellakin voi keinua pihalla. Kuvassa maakellari ja aitta. Kuvattu vuonna 2002.


Piha-alue pienenee 

Joukolantien-Kuoppanummentien uusien kerrostalojen tultua rakennusvaiheeseen, pieneni pihamaa oleellisesti. Alue piti aidata turvallisuussyistä jopa kahdella aidalla, eikä jalkapallokenttää ja luistelupaikkaa enää ollut. Toiminta jatkui kuitenkin vielä näiden muutosten jälkeenkin.Pilvilinnan piha-alue v. 2005. Lapset saivat itse maalata aidan värikkäämmäksi.


Pilvilinnan toimintaa

Helena Laustio toimi päiväkodin mummona koko sen toiminnan ajan. Mummosta tuli monelle lapsille aivan omalta mummolta tuntuva turva, jonka saattoi kutsua avuksi tarpeen tullen.

Päiväkodissa järjestettiin säännöllisesti kevätjuhlat, useimmiten aurinkoisella säällä pihamaalla.Lapset kevätjuhlassa. Taustalla Vihdin Sähkön varasto-verstasrakennus.Kahvihetki kevätjuhlassa v. 2002. Lastenpöydän ääressä keskellä kahvikuppi kädessä Helena Laustio  


Esikoulun käyneet lapset saivat ”alioppilaslakkinsa” ja juhlat olivat kaikille mieluisia.Peruskoulun ensimmäiselle luokalle vuonna 1998  siirtyvät ”alioppilaat”.


Joulujuhlia ei pystytty omissa tiloissa järjestämään, niitä vietettiin useimmiten Rientolassa.
Päiväkotilasten perheistä tuli vuosien varrella hyvin läheisiä ystäviä, joita on edelleen mukava tavata.Päiväkoti Pilvilinnan lasten joulujuhla 30.11.2007 Rientolassa.Pilvilinnan lapset Rientolan ravintolassa vuonna 2007.


Päiväkodin toiminta loppui virallisesti heinäkuussa 2010. Viereisille tonteille nousevien kerrostalojen ja rakennustyömaiden keskellä ei enää voinut toimia.Kuvat ovat Mari Långströmin ja Helena Laustion kotialbumeista.
Mari Långströmin ja Helena Laustion antamista tiedoista koonnut Sirkka Järvensivu.