Entinen Lohjantie

Päivitetty 17.6.2004


Lohjantie 26

MÄNTYLÄ
Hemmilästä lohkottu

 

Seppä Oskar (Oskari) Edvard Nordströmillä (*1877 Vihti) ja hänen vaimollaan Sigrid Elin Vilhelmiinalla (*1880 Vihti, o.s. Liljeström) oli suuri 0.545 hehtaarin tontti Lohjantien kahden puolen. Asuinrakennus, missä aluksi oli keittiö, kamari ja eteinen, sijaitsi tien alapuolella ja paja yläpuolella, missä taloa vastapäätä aivan tiessä kiinni oli myös pieni sauna. Myöhemmin asuinrakennusta jatkettiin yhdellä huoneella. Eteisestä menivät portaat yläkertaan. Kerrotaan että talvella saattoi nähdä mustat jalanjäljet polulla, joka johti pajasta asuintaloon. Oskari oli ns. ajokaluseppä. Sigrid puhui mielellään ruotsia, aina mm. Linnea Valon äidin rouva Ahlforsin kanssa.

Mäntylän talon portilla oikealta Oskari, Sigrid ja tytär Hilma. Vasemman puoleinen nainen on tuntematon. Kuva on 1910-luvun alusta. Taustalla näkyy Rintelän talo.

Nordströmeillä oli tytär nimeltä Hilma Helena (*1902 Vihti) sekä useitakin kasvattilapsia, mm. Väinö Eklund (1920-luvulla), Artturi Hellgrén, linja-autonkuljettaja, joka myöhemmin osti perheelleen talon Albertinkadun varrelta sekä 1940-luvulla Uuno Alpo Kalervo Pussinen (myöhemmin Penttinen, *1930 Helsinki).

Oskaria on kuvattu rumanlaiseksi mieheksi ja Sigridiä pieneksi ja pyöreähköksi, vihaiseksikin häntä on sanottu. Heistä puhuttiin kylällä paljon. Vaimo kyllä oli niin mustasukkainen, että hän jopa tervasi pajan ikkunat, ettei Oskari päässyt vilkuilemaan muita naisia. Siikri nimittäin väitti Oskarin katselevan ainoalla silmällään pajan alapuolella asuvaa Nordbergskaa. (kertonut Veikko Helle)

Ulkorakennuksessa oli ajan tavan mukaan vielä lehmiä.

Nordströmien talossa oli usein satunnaisia yösijan tarvitsijoita. Kyliä kiertävä posetiivari yöpyi täällä Nummelassa liikkuessaan. Samoin mustalaiset pääsivät sisälle taloon, jos eivät tahtoneet tai voineet yöpyä tien toisella puolella olleessa pienessä hiekkakuopassa.

Oskari Nordström kuoli vuonna 1951 ja Sigrid 1965.

Oikealta Sigrid Nordström, kasvattipojan poika Pauli Hellgren ja Hilma Järvinen.

 

Isän kuoltua Hilma asui äitinsä kanssa Mäntylässä. Nuorempana Hilma oli mm. asemapäällikkö Westlingin perheessä kotiapulaisena. Sieltä hän sai mm. hienon kettupuuhkan, jota hän käytti mielellään liikkuessaan kylällä. Hilma oli vuosikymmenet mukana Nummelan laulukuorossa. Hän liikkui tavallisesti polkupyörällä, kun jalat olivat huonot. Kyläläiset muistavat myös Hilman kissan Lillin. Pojat kiusasivat Hilmaa kutsumalla kissaa luokseen.

Sigrid ja tytär Hilma Järvinen 1950-luvulla.

Hilma Nordström avioitui vuonna 1951 Viljo Armas Järvisen (*1909 Helsinki) kanssa. Tämä oli tullut vuonna 1948 Orivedeltä Nummelaan. Hän oli kiertävä valokuvaaja, joka asettui vuokralaisena asumaan Nordströmien taloon. Myöhemmin hän oli ratatyömies ja kävi Nummelasta junalla töissä Helsingissä; junamatkathan kuuluivat tuolloin rautatieläisten palkkaetuihin. Viljo ajeli myös pienoismoottoripyörällä. Hän oli erityisen vihainen, jos hänen ajokkiaan sanottiin mopoksi. Anopin ja vävyn välit olivat ilmeisen kireät. Viljo oli kyllä ”hissukka” luonteeltaan. Hilma piti perheessä kuria.

Sigrid Nordström ja vävynsä Viljo Järvinen 1960-luvun alussa.

 

Järviset asuivat edelleen Mäntylässä, vaikka myivätkin Lohjantien yläpuolella olevan osan tontistaan.

Hilman ja Viljon aikana talon yläkerrassa asui vuokralaisena mm. jalkineliikkeenharjoittaja Jalmari Nummelinin leski Fredrika Johanna Nummelin.

1950-luvulla asui jonkin aikaa vuokralaisena Helga Aaltosen äiti rouva Aina Alina Lehtonen sekä hänen jälkeensä Laineen pappa, Onni ja Jukka Laineen isä.

Viljo Järvinen Mäntylän pihalla 1960-luvun alussa.

 

Hilma Järvinen kuoli vuonna 1977. Vaimonsa kuoltua Viljo asui yksin talossa. Hän kuoli vuonna 1983. Sitten talo oli kauan tyhjänä. Nyt tällä tontilla on uusi paritalo.

1950-luvun alkupuolella vanhan pajan viereen Maini (o.s. Jalava) ja Kauko Tapaninen rakensivat oman talon, jonka Sirkku (o.s. Helle) ja Jorma Ståhlstedt ostivat 1960-luvun alkupuolella, kun Tapaniset erosivat. Tapaniset olivat jo tuolloin hajoittaneet myös Nordströmien vanhan saunan ja rakentaneet ylemmäksi uuden.

Kaj Bergman rakennutti talonsa lähemmäksi Majamoille johtavaa tietä.

(Aili Hellen, Kerttu Långströmin, Linnea Valon, Veikko Hellen, Eira Karttusen, Terttu Alangon ja Helga Aaltosen antamista tiedoista koonnut Ritva Miettinen)