Entinen Lohjantie

Päivitetty 22.3.2016



VIERTOLA

Lohjantie 43

 


Ilmakuva Viertolan tontista.


Vuonna 1942 Nummelta Nummelaan muuttaneet Helmi Matilda Salminen (*1903; o.s. Lahti) ja Frans Oskari Salminen (*1906 Keuruu) asuivat ja työskentelivät Nummelan kansakoululla. Helmi oli koulun keittäjä/siivooja ja Oskari sivutoiminen talonmies. Hän teki myös muualla erilaisia ”keikkatöitä”, mm. Arvo Långströmin ja Pentti Hellmanin autonapumiehenä. Sitten hän oli rakennusmiehenä isoilla työmailla Helsingissä. Myöhemmin hänellä oli oma työporukka, joka teki erilaisia saaneraustöitä kunnostaen mm. HOK:n ravintoloita.

Perheeseen kuului tytär Marja-Liisa (*1940; myöh. Lempiäinen).

Muutaman vuoden kuluttua Salmiset alkoivat pohtia oman talon rakentamista. Jonkin koululla pidetyn kokouksen jälkeen tilanomistaja John (Jonne) Hänninen jäi juttelemaan Helmi-rouvan kanssa ja kertoi, että hän voisi myydä Salmisille tontin Lohjantien varrelta.

Tontti hankittiin vuoden 1947 tienoilla. Lohjan Suittilasta valtion metsästä saatiin ostaa hirret, jotka Arvo Långström kuljetti Nummelaan sahattaviksi.

Metsäinen tontti oli kooltaan 3700 neliömetriä ja ostettaessa sillä kasvoi suuria mäntyjä, mutta enemmän pientä aluskasvillisuutta.  Itse kuokittiin koko tontti, jotta saatiin suuri puutarha.

Oskari Salminen luopui  ylimääräisistä töistä koululla, sillä omalla tontilla riitti tehtävää.

Hartiapankkirakentamista vähän kerrallaan. Töissä olivat apuna mm. Valtteri Vinberg ja Vihtori Sinervo. Talon alakerta valmistui ensin ja siihen otettiin vuokralainen, sillä Salmiset itse asuivat edelleen koululla.  Talon ainoat vuokralaiset olivat Elli ja Iivari Haimi sekä heidän tyttärensä Eija. Myöhemmin he muuttivat omaan taloon Vihtiin.

Vuonna 1953 Helmi Salminen jäi eläkkeelle ja silloin Salmiset muuttivat omaan taloon. Myös yläkerta saatiin tuolloin kuntoon.

Talon alakerrassa oli keittiön lisäksi olohuone ja makuuhuone sekä iso eteinen ja ns. pesukomero. Vesijohto ja viemäri saatiin vasta vuonna 1964.

Yläkerrassa oli kaksi huonetta, halli sekä parveke. Kellarikerroksessa oli saunatilojen lisäksi perunakellari, talouskellari ym. säilytystilaa.

 


Viertolan rappusilla Oskari, Marja-Liisa ja sukulaistyttö Marjo. Kuvattu 1960-luvun puolivälissä.

  


Oskari Salminen  kotitalon portailla vuonna 1973.

 
Helmi Salminen portailla vuonna 1973.


Helmi Salminen jouluna 1973.


Helmi-rouva on kertonut, että Oskari oli todella tarkka esim. kyntäessään. Perunavaonkin
piti maantieltä katsoen olla suora kuin narulla vedetty. Kaikki istutukset, mm. omenapuurivit olivat ”linjassa”. Puutarhaa hoidettiin yhdessä. Koko sato eli mansikat, vadelmat, omenat ja perunat myytiin. Noutopiste oli portin pielessä, sillä Oskari ei halunnut, että hienoksi haravoituun pihapolkuun olisi jäänyt ostajien askelten jälkiä. Helmi ja Oskari olivat myös sitä mieltä, ettei saanut olla velkaa. Näin ollen itselle saivat kelvata esim. huonompilaatuiset marjat.

 


Oskari Salminen Viertolan pihalla.

 


Perheen Simca Viertolan pihalla.

Eläkkeelle jäätyään Helmi Salminen jaksoi vielä muutamana kesänä toimia Hurrin tilalla olleen kesäsiirtolan emäntänä. 1950-luvun lopulla ja 1960-luvun alussa (seitsemänä kesänä) hän työskenteli Nummelan lentokentällä purjelentokoulun emäntänä. Hän huolehti myös tarvittavien ruoka-aineiden tilauksista. Kauppias Leo Einesalo toimitti itse tavarat autollaan kentälle.

 

Tytär Marja-Liisa Salminen

Marja-Liisa Salminen (myöhemmin Lempiäinen) muutti vuonna 1959 Lohjalle työskennellen tavaratalo Seudussa 4 vuotta. Myöhemmin hänellä oli oma tekstiilialan yritys Lohjalla. Viimeiset työvuotensa Marja-Liisa Lempiäinen oli huonekalualalla. Hän asuu nykyään Perniössä.

 


Marja-Liisa Salmisen tuleva puoliso Jaakko Lempiäinen (*1939) Nummelan lentokentällä purjelento-oppilaana 1960-luvun alussa.

 


Marja-Liisa ja Jaakko Lempiäinen sekä tyttäret Saija (*1963) ja Sari (*1964) Marja-Liisan 60-vuotispäivänä vuonna 2000.

  

Muutto Viertolasta 

Vasta kun kesäiset pihatyöt ja talvella  lumityöt alkoivat käydä raskaiksi, Salmiset  harkitsivat kerrostaloon muuttoa. Eihän puutarhaa voinut jättää hoitamatta. Naaranpajuntien kerrostaloon he muuttivat vuonna 1988.

 


Helmi Salminen sisariensa Hiljan ja Hertan kanssa Naaranpajuntien kodissa.

 
Puolison sairaus sitoi Helmi-rouvankin kotiin muutamaksi vuodeksi. Oskari Salminen kuoli vuonna 1989. Helmi Salminen oli vielä monta vuotta erittäin aktiivisesti mukana mm. Nummelan Eläkkeensaajien toiminnassa. Vuonna 1996 Helmi muutti tyttärensä perheen luo Karjalohjalle.

 


Lempiäisen perheen talo Tapiola Karjalohjalla. Tässä talossa Helmi Salminen asui elämänsä viimeiset vuodet.

 


Monet nummelalaiset  kävivät tervehtimässä Helmiä Karjalohjalla. Kuvassa Toini ja Veikko Helle, keskellä Helmi.

 


Työväenyhdistys Elon monivuotinen rahastonhoitaja Kerttu Laine ja Helmi Tapiolassa.

 


Vuonna 1991 valmistui Lohjan Hormajärven rantatontille Helmi-mummon hirsimökki.

 


Helmi ja ”pojat”. Tyttären kääpiösnautserit Ruben ja Rafael olivat Helmille hyvin rakkaita.

 

Helmi Salminen kuoli vuonna 1999 Karjalohjalla.

1970-luvun puolivälissä Salmiset myivät osan Viertolan tontista.  Tontille rakennettiin paritalo. Alkuperäinen puutalo on edelleen jäljellä, sitä on remontoitu, mutta ulkonäkö ei ole muuttunut. Myös vanha liiteri, missä on komeat pariovet, on säilynyt. Salmisten istuttamia omenapuitakin on jäljellä.

 

 

Alkuperäinen Viertola. Kuvannut Reijo Jalava kesällä 2014.

 

Viertolan tontille rakennettu paritalo. Takana metsänreunassa Viertola. Kuvannut Reijo Jalava syksyllä 2015.

Tietoja antaneet Marja-Liisa Lempiäinen ja Sari Lempiäinen. Koonnut Ritva Miettinen. Kuvat perheen kokoelmista ellei toisin mainita.