Nummelan kylähistoria      Sentraalipolku

Tehty 28.3.2012


 Mottitalkoot  laskiaisena  1942Talkoolaisia työssään  pinoamispaikalla, joka oli samalla paikalla, jossa nykyisin on Nummelan seurakuntakeskus. Kuva Suomen kuvalehdestä sota-ajalta.

Jatkosodan aikana järjestettiin polttopuutalkoita, joilla hankittiin polttopuita kaatuneiden ja puutteenalaisten  aseveljien perheille. Suomen aseveljien liiton ja  Suurtalkoiden ensimmäisiä yhteisiä tempauksia polttopuiden hankkimiseksi olivat laskiaisviikolla 1942 toimeenpannut polttopuutalkoot. Varsinaiseksi talkoopäiväksi  muodostui laskiaistiistai 17.2. 1942, jolloin metsänomistajat toivat lahjoittamiaan puita rankoina kokoamispaikalle, jossa rangat sahattiin ja pilkottiin talkoilla haloiksi.  

Vihdin aseveljien puheenjohtajana sota-aikana toiminut ministeri Veikko Helle on kertonut, että Nummelassa  polttopuiden kokoamispaikka oli samalla paikalla, jossa nykyisin on Nummelan seurakuntakeskus. Laskiaisviikolla saatiin koko maassa kokoon runsaat 20000 kuutiometriä halkoja. Suurimpia laskiaistalkoita olivat Hollolassa pidetyt talkoot, joissa  262 hevosmiestä toi 800 kuutiometriä halkoja, Vihdissä saatiin kokoon 763 kuutiometriä ja Korpilahdella 720 kuutiometriä.  

Talkoot filmattiin

Vihdin ja Nummelan polttopuutalkoot laskiaisena 1942 kuvattiin Valtion tiedotuslaitoksen ensimmäistä elokuvakatsausta varten. Katsausta esitettiin talvella 1942  elokuvateattereissa kautta maan. Lisäksi teki 20 lehtimiestä retken Vihdin laskiaistalkoisiin.

Hakkapeliitan lehtijuttu

Hakkapeliitta-lehden n:o 8/ 1942 kansikuva oli laskiastalkoista Nummelasta ja sen lisäksi oli lehdessä neljä  muuta kuvaa talkoista sekä teksti:

Laskiainen suurtalkoiden tahdissa

Laskiaisitiistaita vietettiin monin paikoin maassamme suurtalkoiden merkeissä. Niinpä Vihdissä kirkonkylän ja Nummelan asukkaat 400 hengen ja parinsadan
hevosen voimalla kaatoivat puita ja vetivät ne rankoina sahaus- ja pinoamispaikkoihin, joihin päivän kuluessa kertyi halkoja neljättäsataa kuutiometriä. Kuivettuaan  ensi kesän halot jaetaan tulevana talvena kaatuneiden ja puutteenalaisten aseveljien perheille. Vihtiläiset osallistuivat talkoihin runsaslukuisina aina talonemäntiin ja koululaisiin saakka.
Kaikki kuvat valokuvannut TL-P.Kyytinen


Hakkapeliitta-lehden kansikuva oli Nummelan talkoopaikalta.
Kuva Hakkapeliitta 8/1942 Mikko Yli-Rostin kokoelmat.


Hakkapeliitta-lehdessä oli juttu  Vihdin laskiaistalkoista.  Ylhäällä vasemmalla nummelalainen poika kuusta kaatamassa. Yläkuvassa oik. oksia karsitaan Nummelan hakkuupaikalla, keskellä oik. Pinoamispaikalle kertyi sahattavia  rankoja kymmeniä hevoskuormia.  Kuva ja kuvatekstit Hakkapeliitta 8/1942 Mikko Yli-Rostin kokoelmat.


Taustalla oleva on ns. Sähkö-Lehtosen talo, Harjurinne Sentraalipolun varrella.

Teksti: Mikko Yli-Rosti

Lähteitä: Keijo K. Kulha: Aseveljien aika
              Veikko Hellen antamia tietoja laskiaistalkoista
              Hakkapeliitta n:o 8/1942
              Vihtiläiset isanmaan puolesta 1939-1945

.