Nummelan kylähistoria      Vihdintie




AHJOLA

Vihdintie 5

Seppä Lauri Aleksander Sievinen (*1896 Hollola) tuli vuonna 1925 Iitistä Nummelaan seppä Kustaa Helanderin (*1871) apulaiseksi. Hän oli jossain tavannut Almus Metson, joka oli kertonut Laurille, että Nummelassa tarvitaan kengitysseppää. Laurilla ja hänen vaimollaan Alma Juhontytär Ukkosella (*1898 Kangasniemi) oli tuolloin yksi lapsi, poika Alpo Nikanor, joka oli syntynyt v. 1923 Iitissä. Perhe asui aluksi työväentalon yläkerrassa. Vuonna 1926 perheeseen syntyi tytär Vappu Margareta. Työväentalolta perhe muutti Harjanteen yläkertaan. Talo vaurioitui pahasti tulipalossa 1930-luvun alussa ja korjaustöiden ajaksi perheen oli pakko muuttaa Tuusan mäen päällä olleeseen pieneen mökkiin. Sieltä muutettiin takaisin Harjanteelle, tällä kerralla talon alakertaan.

Seppä Lauri Sievinen vaimonsa Alman ja puolivuotiaan poikansa Alpon kanssa. Kuvan omistaa Vappu Heinämäki (o.s. Sievinen).

 


Oltuaan ensin seppä Helanderin apulaisena Lauri Sievinen osti tämän vanhan Vierinteen tontilla olleen pajan. Työväentalolle johtaneen polun vierestä paja siirrettiin Vihdintien toiselle puolelle tontille, jonka Lauri Sievinen
oli 1930-luvun lopulla ostanut Tuusan isännältä. Tontti sai nimen Ahjola. Se sijaitsi Seuratalon mäen pohjoisrinteessä Vihdintien varrella. Kerrotaan, että tuohon asti Nummelaan tulleet mustalaiset pitivät usein leiriään mäen rinteessä.

Seppä Lauri Sievinen pajansa edessä. Kuvan omistaa Vappu Heinämäki

.

 

Alma ja Lauri Sievinen lastensa Alpon ja Vapun kanssa Harjanteen kodissa 1930-luvun alkupuolella. Kuvan omistaa Vappu Heinämäki.

Tontille rakennettiin omakotitalo. Pihan puolella oli lasitettu kuisti ja sen päädystä nykyisen Jäähykujan puolelta kuljettiin sisälle. Talo maalattiin myöhemmin vaaleankeltaiseksi. 


Sievisen perheen talo 1930-luvun lopulla. Taustalla vasemmalla näkyy Vihdintien laidassa ollut paja. Kuvan omistaa Vappu Heinämäki.

 

Talon alakerrassa oli kaksi huonetta, keittiö ja eteinen. Keittiö oli pihalle päin.
Toisessa alakerran huoneessa oli joskus vuokralaisia. Sodan jälkeen tässä hellahuoneessa asui sotaleskeksi jäänyt Elna Haarala poikansa Esan kanssa ja heidän jälkeensä Liisa Tammilahti (o.s. Laakso, myöhemmin Svahn) poikansa Arton kanssa.

Elna ja Esa Haarala. Kuvan omistaa Vappu Heinämäki.


Vuonna 1940 Sievisen perheeseen syntyi kolmas lapsi, tytär Eeva Kaarina.

Lisää Sievisen perheen lapsista


Alpo, Vappu ja Eeva Sievinen 1940-luvun alkupuolella. Kuvan omistaa Vappu Heinämäki
Alma ja Lauri Sievinen nuorimman lapsensa Eevan kanssa kesällä 1946. Kuvan omistaa Vappu Heinämäki. Eeva Sievinen vuonna 1944. Kuvan omistaa Vappu Heinämäki.

Kun Sievisen perheen Vappu-tytär vuonna 1949 avioitui Martti Heinämäen kanssa, he saivat käyttöönsä hellahuoneen lisäksi vielä toisen huoneen. Heinämäen perheen Eija-tytttären ollessa 3-vuotias ja Aki-pojan vuoden ikäinen, perhe muutti Helsingin Lauttasaareen. Alma Sievinen asui silloin nuorimman lapsensa Eevan kanssa talon alakerran toisessa hellahuoneessa.

Ahjolan yläkerrassa asuivat ennen oman talon Esalan valmistumista Alpo ja Aili (o.s. Kuorikoski) Sievinen. Heidän jälkeensä Aarne ja Irja (o.s. Kuorikoski) Rantanen muuttivat Kuoppanummentien Rauhaniemestä taloon ja asuivat siinä oman talonsa Nummikodon valmistumiseen asti.


Rantasen pojat Jarmo ja Jyrki (vasemmalla) Ahjolan pihalla. Takana Pohjanrinne. Kuvan omistaa Irma Muuraiskangas.


Jarmo Rantanen tätinsä Irma Muuraiskankaan kanssa. Autossa Kauno Järvensivu (Irman isän Vilho Kuorikosken velipuoli). Takana Pohjanrinne.  Kuvan omistaa Irma Muuraiskangas.


Kun Sigurd Heikura tuli Vihdin Sähkö Oy:n palvelukseen työnjohtajaksi ja asettui perheineen asumaan Runolinnaan tulivat hänen vanhempansa, Alina ja Otto Heikura asumaan Ahjolaan.
Eteisestä menivät portaat sekä kellarikerrokseen että yläkertaan. Yläkerrassa oli huone ja keittiö. Siellä asuivat ainakin avioliittonsa alkuaikoina perheen poika Alpo Aili- vaimonsa kanssa.

Seppä Sievisen lastenlapsia leikkimässä Ahjolan pihalla: oikealta Eija ja Aki Heinämäki sekä vasemmalla Esa Sievinen. Lasten takana entinen sepän paja, joka on jo tässä vaiheessa siirretty naapuritontille, sekä Rosenqvistien ulkorakennus. Taustalla vasemmalla näkyy Vihdintien toisella puolella Laakson veljesten puusepänverstas.

Tontilla oli myös ulkorakennus. Siinä oli sauna, puuvaja, käymälä ja tila porsaalle. Se teurastettiin ajan tavan mukaan jouluksi. Kerran Alma-rouvalla oli myös vasikka. Pihassa oli omenapuita ja marjapensaita. Saunan vieressä oli kaivo. Ulkorakennuksen takaa kulki kapeahko tie (nykyinen Jäähykuja) Veikko ja Toini Hellen tontille.

Sievisen perheen kotieläimiä kesällä 1946. Taustalla vasemmalla paja ja lähempänä asuinrakennusta ollut ulkorakennus. Kuvan omistaa Vappu Heinämäki.

Alma Sievinen oli pitkään ”kotiäiti”. Lauri Sievinen kuoli vuonna 1948.
Elli Louhi, Anni Nyman ja Alma Sievinen perustivat 1950-luvun alussa Nummelan pesulan Heikki Louhen omistaman Asemantien varrella sijainneen talon kellariin. Elli Louhi ei varsinaisesti työskennellyt pesulassa, vaan hän oli toimintaa rahoittanut osakas ja luopui ensimmäisenä osuudestaan. Vuonna 1964 Linnea Valo osti Alma Sievisen osuuden yrityksestä, jonka toiminta jatkui vielä muutaman vuoden. Alma Sievinen oli tavattoman ahkera ja tunnollinen ”pyykkäri”, joka jopa sunnuntaisin, jos oli kaunis ilma, kävi pesemässä ja levittämässä pyykit ulos kuivumaan.

Vihdintien alkupään näkymiä. Oikealla Nummelan seuratalo. Seuratalon mäen alapuolella lähempänä Vihdintietä seppä Sievisen rakennuttama omakotitalo Ahjola, jota rouva
Majurin aikana laajennettiin eri tavoin. Talon edessä on pitkä ulkorakennus. Pajaa ei tässä kuvassa ole enää.
Ulkorakennuksen sivuitse johtaa nykyinen Jäähykuja ministeri Veikko Hellen Pohjanrinne -nimiselle tontille. Omakotitalon ensimmäinen osa rakennettiin 1941-1945. Taloa on myöhemmin laajennettu.
Jäähykujan vasemmalla puolella on Vihdintien laidassa yhä edelleen käytössä oleva Rosenqvistin autokorjaamo. Samalla tontilla on myös vielä seppä Aarne Rosenqvistin vuonna 1946 valmistunut omakotitalo. Tontin nimi on Aarnela.
Kuvan vasemmassa laidassa ollut Kauno Järvensivun omakotitalo on purettu.
Kuva on Veikko Hellen kokoelmasta.

Sekä Lauri että Alma Sievinen olivat aktiivisesti mukana työväenyhdistys Elon toiminnassa. Lauri Sievinen oli johtokunnan sihteerinä jo vuonna 1926 ja sen jäsenenä lähes joka vuosi aina vuoteen 1948, jolloin hän kuoli. Hän kuului myös urheiluseura Nummelan Kisaajien johtokuntaan 1920-luvun lopulla, vaikkei aktiivisesti harrastanut mitään lajia. Alma Sievinen oli Elon naisjaoston rahastonhoitaja vuosina 1954-1960.

Alma Sievinen täytti 60 vuotta vuonna 1958. Kuvan omistaa Vappu Heinämäki.

Alma Sievinen asui elämänsä viimeiset vuodet poikansa Alpo Sievisen talossa. Esalan yläkertaan hän muutti nuorimman lapsensa Eevan kanssa v. 1960. Alma Sievinen kuoli vuonna 1967 Vihdin sairaalassa.

Lauri Sievisen kuoltua paja myytiin naapurissa asuvalle seppä Aarne Rosenqvistille, joka jalaksilla vetäen siirrätti sen omalle tontilleen. 1950-luvun puolivälissä valmistui uusi ja suurempi paja, jossa nyt toimii Rosenqvistin autokorjaamo.

Sievisten omakotitalo myytiin rouva Suoma Majurille. Hän myös asui talossa, ilmeisesti sen yläkerrassa. Alhaalla hänellä oli vuokralaisia, mm. Lehtosen perhe.

Kenkäkauppias Tauno Saarinen osti huhtikuussa 1969 tämän kiinteistön ja rakennutti tontille uuden keltatiilisen kaksikerroksisen liiketalon, mihin kenkäkauppa muutti tammikuussa 1976 Vihdintien toiselta puolelta Vihdin Säästöpankin kiinteistöstä. Kenkäkauppa oli avattu vuonna 1969 Keskipisteen laidalla kauppias Kukon talossa . Sieltä kenkäkauppa siirtyi vuonna 1975 Säästöpankin taloon. Samalla liikkeen nimeksi tuli Nummelan Keskus Kenkä. Hannu Saarinen toimii nyt tämän liikkeen johtajana.

Saarisen liiketalo harjakorkeudessa 1970-luvulla. Kuva: Luoteis-Uusimaan kuva-arkistosta.

Liiketalon yläkerrassa on alusta asti ollut Sirkka Pihlströmin omistama Nummelan kirjakauppa. Siellä oli myös jonkin aikaa Kari Nymanin optikkoliike.
Jäähykujan puoleisessa päässä oli alussa vaatetusalan liike Koketti, jonka perusti Leena Olkkonen (o.s. Hankivaara). Se siirtyi myöhemmin Osuuspankin taloon. Yläkerrassa on toiminut myös jonkin aikaa Vihdin kunnan perheneuvola. Yläkerrassa on tällä hetkellä kirjakaupan lisäksi Mika Tammirinteen omistama Kopiopalvelu.
Alakerran Jäähykujan puoleisessa päässä oli aluksi Taisto Laakson Nummelan tapetti ja väri. Nummelan asuste- niminen vaatetusalan liike on myös joskus ollut Rosenqvistin pajan puoleisessa päädyssä. Nyt siinä huoneistossa on Muotihuone. Tiimarin paikalla on ollut joskus Varastomyynti.

Vuonna 1992 liiketaloa korotettiin ja kolmanteen kerrokseen Nummelan Keskus Kenkä sai varastotilaa.

Saarisen liiketalo syyskuusssa 2005. Kuvannut Mikko Yli-Rosti. Alemmassa kuvassa näkyy Rosenqvistin autokorjaamo ja sen takana vähän Mäntytie 1:n kerrostaloa.

Tietoja ja kuvia antaneet Vappu Heinämäki, Sirkka Järvensivu, Tauno Saarinen, Esa Sievinen, Linnea Valo ja Mikko Yli-Rosti. Koonnut Ritva Miettinen.