Nummelan Keskipiste

Tehty 30.11.2011Jussi Saarisen muisteluja


Lentokentäntie

Lentokentäntie, joka nyt on Sentraalipolku, tuli Keskipisteelle harjun päältä viivasuoraan ja oli jyrkkä (nykyistä leikkausta koulun kohdalla ei ollut). Eihän silloin talvella hiekoitettu ja mäki oli lapsille paratiisi. Sitä laskettiin kaikilla kelkoilla ja laskijoita oli paljon. Muistan kerran kun Kukon Leila pyrähti meille (liekö ollut alle 8v) ja touhotti: se ja se ajoi rattikelkalla puuta päin ja vietiin leikkaajalle (Pekka Leikkaa, kunnanlääkäri). Ainakin mahakelkoilla, rattikelkoilla ja potkukelkoilla laskettiin. Potkukelkoista tehtiin myös junia, joissa oli monta kelkkaa peräkkäin, mutta ne menivät usein hankeen, koska olivat vaikeita ohjata. Sittemmin Åkermannin Harry rakensi  jättiläisrattikelkan 5 hengelle, jossa istuttiin ja liikkeelle lähdettiin kuten Olympialaisissa kovaa juosten työntäen harjun laelta. Jarruja ei ollut ja niin kovaa se tuli, ettei ollut toivoakaan pysäyttää Keskipisteelle, joten siellä oli vahdit, jotka pysäyttivät mahdolliset autot, jos kelkka oli tulossa. Pikkupoikia ei kyytiin otettu, koska homma vaati voimia. Vainion Reijo kertoi, että rautatien tasoristeyksessä oli kova rysäys.  Aina se meni ainakin rukoushuoneelle, pääkallokelillä pari kertaa jopa Huhdanmäen päälle, muttei kai kertaakaan yli.   

Lentokentäntien vasemmalla puolella, harjun jyrkässä kohdassa oli pieni vanha sorakuoppa (kai maanomistajan kotitarvekuoppa).  Siinä oli luonnon hyppyrimäki, jonka hyppypöytää pojat olivat sulan maan aikana lapiopelillä parannelleet. Kun ihan harjun laelta laski, lensi aika hyvin, kuten isommat pojat tekivät. Ei meikäläinen epäliikunnallinen ja lihava (jatkuvien keskikorvantulehdusten vuoksi lääkäri oli kieltänyt hikoilun ja liikunnan) poika kovin isoa vauhtia uskaltanut ottaa, mutta kyllä silti pari kertaa tuli asiaa Laakson puusepänverstaalle korjauttamaan suksia.

 

Nummelan lentonäytökset

Nummelan lentokentällä järjestettiin kaksi tai kolme kertaa suuri lentonäytös. Aika oli jossain 1952 ja -55 välissä. Järjestäjänä oli Vihdin Viesti ja pääorganisaattorina Saarisen Lennu apunaan Kukon Eeri. Yksi näistä juhlista oli maan suurin, yli 1000 maksanutta katsojaa. Ohjelmassa oli monipuolinen lentonäytös,  yleisölennätyksiä, ja taitolentoa esittivät maan tunnetuimmat alan osaajat, Erkki Kantonen, Raimo Aulio ja Esko Halme. Laskuvarjohyppyjä ja ilma-akrobatiaa esitti ainakin Anneli Linna, lempinimeltään Luumu. Hän ”ratsasti” siivellä, roikkui narutikkaista jne. Laskuvarjohypyt eivät olleet helppoja, sillä sitä varten piti ilmassa kiivetä  koneen siivelle. Muita koneita en muista, mutta ainakin lennettiin kaksitasoisella Stieglizillä, jossa oli avo-ohjaamo. Minäkin pääsin pikkupoikana kerran Kantosen kyytiin, oli se aika kihelmöivää kokea Immelmannit, vaakakierteet ja silmukat.

Paljon oli väkeä talkoissa, rakentamassa, vartioimassa, lipunmyynnissä ja puffeteissa, vaikka järjestäjä olikin SVULlilainen seura. 


Luumu ratsastaa siivellä