Nummelan kylähistoria Naarapajun alue |
Tehty 26.3.2009 |
TAASOLA
Fanny Vikman Aleksis Kiven kadun kodissa.
Fanny Vikmanin 80-vuotispäivänä vuonna 1983. Takana Veikko, Eila, Terttu, Lea ja Saara. Edessä Toivo, Fanny-äiti ja Tuomo.
Maili ja Toivo Vikman vihittiin Nummelan rukoushuoneella 1948. Hääjuhlaa vietettiin Nummelan seuratalolla.
Perhekuva vuodelta 1957. Maili ja Toivo Vikman sekä lapset Anu ja Pertti.
Lastenvaunuissa Vikmanin perheen kuopus Jari. Kuva on otettu Taasolan pihalla v. 1962.
Maili Vikman sekä pojat Pertti ja Jari Taasolan pihalla vuonna 1963.
Jari Vikman Taasolan pihalla kesällä 1964. Takana näkyy Tuusan uudempi päärakennus.
Perhekuva vuodelta 1965. Toivo-isän sylissä Jari, takana Anu-tytär ja Maili-äiti sekä oikealla Pertti.
Postikorttikuvassa näkymä Päivölästä Hiidenvedelle. Kortissa teksti: Muistoksi Päivölästä Maisulle. Emmi. Elokuussa 1946.
Maili Vikman Taasolan parvekkeella.
Maili ja Toivo Vikmanin
hopeahääpäivänä saapui
Taasolaan yllätysvieras. Helge Vilja oli Vikmanien
häissä vuonna 1948 luvannut tulla joskus
käymään. Nyt 25 vuoden kuluttua hän
yllätti ystävänsä ja soitti
viulullaan morsiusparin häävalssin ”Kultaa
ja hopeaa”, jonka hän oli soittanut Nummelan
Seuratalollakin. ”Aloitin jo pikkupoikana
myymällä iltaisin
koulun jälkeen äidin tekemiä vaatteita.
Perhe asui tuolloin Vammalassa. Perheen muutettua takaisin Nummelaan
toimin muun muassa Someron linjan rahastajana. Asuin myös
Helsingissä ja tuona aikana opettelin suutarin ja
putkiasentajan ammatit. Suutarilla töissä ollessani
kiillotin mm. marsalkka Mannerheimin saappaita.
Kolme kuvaa Topin nuoruusvuosilta. Vuonna 1944 perustin ensimmäisen oman yrityksen, joka oli huonekaluliike Nummelan Kaluste. Se toimi vanhassa Eroittajassa (nykyisessä Kallen kauppatalossa) Keskipisteen laidalla. Idea liikkeen perustamiseen tuli ollessani töissä tuttavan omistamassa huonekaluliikkeessä. Siellä sain huonekalujen verhoilu- sekä pintakäsittelyopit. Toivo Vikman. Kuva julkaistu Matti Urosen tekemän haastattelun yhteydessä Vihdin Uutisissa vuonna 1998. Vuonna 1962 perustin Vihdin Moottorin, missä alettiin myydä polkupyöriä, mopoja ja moottoripyöriä. Myöhemmin myös autoja muutaman vuoden ajan. 1980-luvun alusta lähtien liike on vakiintunut polkupyörien ja urheiluvälineiden myymäläksi. Liikkeen hoidosta vastaa tyttäreni Anu Myyrä. Olen edelleen aktiivisesti mukana yrityksen toiminnassa.” (Tiedot Uudenmaan Yrittäjien nettisivuilta sen jälkeen kun Toivo Vikman oli palkittu Uusmaalaisessa Yrittäjäjuhlassa Tammisaaressa marraskuussa 2004 merkittävästä elämäntyöstä yrittäjänä.)
Vihdin Moottorin juhlapäivänä. Keskellä Maili ja Toivo Vikman. Onnittelemassa Ritva Rissala ja Pekka Laustio. ”Vihdin Moottori ei nimestään huolimatta ole ollut enää pitkään aikaan moottorien kanssa tekemisissä. Vanhaa nimeä ei ole kuitenkaan raaskittu poiskaan vaihtaa. Nykyisin päätuote on polkupyörät ja varsinkin niiden huolto- ja varaosapalvelu ja urheiluvarusteet. Vihdin Moottorissa on myyty moottoripyöriä, veneitä, perämoottoreita, NSU- ja Skoda-henkilöautoja, kalastusvälineitä, koottavia lentokoneita, ilotulitusvälineitä, helloja, televisioita, ompelukoneita, öljyuuneja, askartelutarvikkeita ja paljon kaikkea muuta. Aika on kuitenkin ajanut tuote kerrallaan ohi monipuolisen pikkuliikkeen Nummelaan muuttaneiden erikoistavaraliikkeiden myötä ja tavarakaupan siirryttyä entistä isompiin liikkeisiin. Myös Lohjalla Toivo Vikmanilla oli kodinkoneliike vuosina 1967-1978.”
Taasola Meritien ja vanhan Helsinkiin johtaneen maantien välissä 1990-luvulla. Kuvan omistaa Mikko Yli-Rosti.
Toivo Vikmanin
60-vuotispäivänä vuonna 1983.
Nojatuolissa istuu ministeri Veikko Helle.
Vasemmalla Topin
sisar Saara Onnela ja Markku Pohjola. Tarjoilusta huolehtii Ritva
Lehtonen. Nummelan vanhin
erikoistavaraliike, joka toimi peräti 38
vuotta Taasolassa joutui lähtemään Meritien
rakennustyömaan alta pois. Vanha liike- ja asuinrakennus ei
viimeisinä vuosinaan ollut mikään kaunistus
seistessään vilkasliikenteisen Meritien varrella.
Mutta iäkkäälle Toivo Vikmanille muutto oli
kova paikka, sillä hän ehti asua talossa
13-vuotiaasta nassikasta lähtien.
Ensin rakennettiin uusi Meritie Vihdin Moottorin takapihalle ja myöhemmin levennettiin Naaranpajuntietä liikkeen edessä. Meritien, Naaranpajuntien ja niiden välisen kiertoliittymän alle menee Vikmanien tontista tuhat neliötä. Varastorakennus jäi vielä osittain joksikin aikaa pystyyn liikkeen varastoksi. Toivo Vikman muutti talon yläkerran kodista kerrostaloon Lohjantien varrelle. Toivo Vikmanin mielessä oli tuolloin vielä mahdollisuus saada tontille rakennettavan kerrostalon alakerrasta liiketilat Vihdin Moottorille. Pisteen liiketalo Asemantien varrella Funkis-Auran jatkeena. Kuvannut Kirsti Kuusela elokuussa 2002. Vihdin Moottori sai uudet tilat Pisteen liiketalosta Asemantien varrelta. Topin lapset Anu Myyrä ja Jari Vikman pyörittävät liikettä. Anu Myyrä on hoitanut liikettä 30 vuotta. Pisteen liiketalossa Vihdin Moottorilla on käytössään 140 neliötä myymälätilaa sekä lisäksi varastoa ja huoltotilaa. Tiloja on myös Jari Vikmanin omalle yritykselle urheiluvälineisiin ja mainostekstiileihin erikoistuneelle JAVI Sportille. Anu
Myyrän puoliso Jorma Myyrä hoiti vuosia Vihdin
Moottorin huolto-ja korjaustyöt ja kunnosti vaihdossa tulleita
vanhoja polkupyöriä edelleenmyyntiin. Taasolan alue 2008: Uusia kerrostaloja Tietoja Toivo Vikmanin urheilu-urastaNuorempana
Toivo Vikman oli Nummelan Kisaajien aktiivijäsen.
Veljensä Tommin kanssa hän harrasti mm.
nyrkkeilyä. Tärkeimpänä lajina oli
kuitenkin juoksu. Topin nuoruusvuosina juostiin kilpaa jopa
Vihdintiellä Harjanteelta
kirkolle päin. Perheen
perustettuaan urheilu sai jäädä. Vasta
veteraani-iässä hän aloitti uudelleen.
Hän osallistui kilpailuihin ympäri maailmaa ja
saavutti useita Suomen, Euroopan ja maailmanmestaruuksia. Viimeinen
tärkeä kilpailu oli vuonna 2004 Tanskan
Århusissa, missä Toivo Vikman oli M80-sarjan 4x100 m
viestijoukkueessa voittamassa hopeaa. ”Topi Vikman ei
enää hengästy!
Vikmanin Topi Vihdin Nummelasta juoksee, jotta ei hengäistyisi portaissa. Näin tapahtui vielä kuutisen vuotta sitten, jolloin liikkeenharjoittaja Vikman kiikutti televisioita ostajille. Silloin Topi ei juossut. Nyt hän on juoksussa maailmanmestari, Pohjolan mestari ja Suomen ykkönen ikäisissään. Eilen Turun Urheilupuistossa Toivo Vikman liitti saavutustensa joukkoon PM-kullan 55-vuotiaiden sarjassa. Lähes 20 vuotta lenkeiltä välillä poissa ollut Topi on tullut takaisin urheilulle tavalla, josta moni voisi ottaa oppia. Ei hän tosin ollut poikanakaan mikään etana-luokan taivaltaja. Siitä on todistuksena vuonna –41 saavutettu voitto haamumailerina myöhemmin mainetta niittäneestä Roger Bannisterista. Maileri kukistui - Se oli karsinta alle 18-vuotiaiden EM-kisoihin Eläintarhassa. Itse kisoja ei koskaan pidetty, kun suuremmat voimat puuttuivat asioihin, muisteli Topi. Nuorukainen vietti parhaat vuotensa sodassa, eikä sen reissun jälkeen harjoittelu oikein maistunut. - Kilpailin piiri- ja kansallisella tasolla. Vasta 1951 kesällä innostuin todella harjoittelemaan, kun valitsivat piiriotteluun. Mutta sen ajan ihmiset eivät oikein ymmärtäneet nuorukaista, joka juoksi maantiellä. - Palmusen Marttikin (karkkilalainen liikennöitsijä) pysäytti ja tarjosi kyytiä, kun juoksin Turuntien ja Nummelan välillä... No, Palmunen teki jatkossa pysähtymisestä hyvän shownumeron. Ne olivat aikoja, jolloin Topi liikkui maantiellä. Sitten seurasi 20 vuoden tauko. Työhuolia - Perustin liikkeen ja tuli työhuolia. Ei siinä ehtinyt lenkille. Vasta runsaat kuusi vuotta sitten alkoi tuntua, että pitäisi tehdä jotakin. Painoa oli yli 15 kiloa nykyistä enemmän, savukkeita kului pari askia päivässä. Kaikenlaisia vatsa-, hengityselin- ja reumaperäisiä sairauksia alkoi esiintyä. Topi oli siitä fiksu, että hän etsi luonnollisen tien terveyteen. Hän lähti lenkille. Kun on luontaisia lahjoja, ei mies pitkään viihtynyt vain omilla lenkeillä. Tuli kunnan kilpailut ja vilkaisu veteraanien SM-kisojen tulosluetteloihin. - Kunnankisojen 1500 metrin aika 4.52 näkyi riittävän mestaruuteen, joten lähdin mukaan vuonna 1978. Viisi Silloin heltisi viisi mestaruutta, matkat 100 metristä 1500 asti. EM-kisatkin pidettiin samana vuonna, mutta sana ei tullut perille. - Vasta tämän vuoden MM-kisoihin tiesin ilmoittautua. Onneksi seura (Nummelan Kisaajat) tuli vastaan ja maksoi matkastani puolet. Näin pääsin Länsi-Saksaan. Hannoverista Topi toi 800 metrin kullan lisäksi 1500 metrin pronssin.” Toivo Vikman Hannoverin kisojen jälkeen vuonna 1979. Kotiipaluu Hannoverin kisoista. Lentokentällä vastassa m.m. Markku Pohjola. Toivo Vikman palkintopallilla voitettuaan 1500 m Brightonin kisoissa vuonna 1984.
”Toivo Vikman aloitti
urheilemisen pojankoltiaisena
30-luvulla. Oli nuorten sarjoissa lupaava urheilija. Hän on
kohdannut aikoinaan myöhemmin kuuluisaksi tulleen
englantilaisen haamumailerijuoksijan Roger Bannisterin ja voittanut
hänet nuorten sarjoissa. Kun Bannister sai rauhassa
keskittyä aikuisiän urheilusuorituksiin, niin Toivo
Vikman oli hieman erilaisissa hommissa. Yksi hänen
saavutuksistaan on armeijan maastojuoksukilpailuista voitettu voittajan
lautanen vuodelta 1943.
Vuonna 1998 veteraanien yleisurheilukisoissa Italian Cesennaticossa Toivo Vikman saavutti kolme Euroopan mestaruutta (1500 m, 400 m ja 200 m juoksussa). Teräsvaarin salaisuus: Työn tekeminen ja urheileminen pitää miehen kunnossa ja mielen tasapainossa. Teen täysiä välillä pitkiksikin venyviä työpäiviä pyöräkorjaamossa. Ihanteellista olisi, jos saisin tehdä töitä omaan tahtiin muutaman tunnin päivässä ja toisaalta suunnata toimintaa myös urheiluun ja liikuntaan. Toivo Vikmanille eivät tulokset ja ennätykset ole tärkeitä. Urheilumitaleja on saavutuksina veteraanisarjoissakin pitkä ketju, joten niiden takia ei tarvitse kilpailuissa ottaa turhia paineita. Tärkeintä on oman kunnon ylläpitäminen. Toivo Vikman mitaliseinän edessä Kun askeleen kimmoisuus säilyy mahdollisimman pitkään, olen tyytyväinen. Viimeisen kilpailuni yleisessä sarjassa kilpailin vuonna –51. Sitten urheilu jäi pitkäksi aikaa, kunnes vuonna –78 olivat ensimmäiset veteraanien arvokisat. Silloin aloitin veteraaniurheilun 55 vuoden ikäisenä. Tämän vuoden veteraanien EM-kisat olivat siten 20-vuotisjuhlakilpailut. Sen tähden otin EM-kisojen lajuvalikoimaan samat lajit kuin vuoden –78 kisoissakin oli, Vikman kertoo., Vihtiläinen urheiluveteraani toimii hienona esimerkkinä muille. Vikmanin viesti nuoremmilleen on, että koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa liikunta oman kunnon kohentamiseksi.”
Muuta:Toivo
Vikman haavoittui v. 1944 Viipurissa. Myös sodan aikana
Topi osallistui karhumäessä järjestettyyyn
juoksukilpailuun, missä hän voitti
kuuluisan olympiavoittaja Wolmari Isohollon. Sotavammana Topi
kärsi kuulon heikkenemisestä.
Toivo Vikman ja Jari Kurri Vihdin Moottorin täyttäessä 40 vuotta vuonna 2002.
|