Nummelan kylähistoria      Nykyinen Lohjantie

Lisätty kuvia 25.5.2011NUMMIKOTO
Rantasten Nummikoto. Taustalla näkyy Vaajokien Marjala ja vasemmalla Laakson Puusepänverstaan piharakennus.Aarne ja Irja Rantanen liittyivät omakotitalojen rakentajiin  1950-luvulla. He ostivat Tuusan tilasta  tontin v. 1956. Tontti sai nimekseen Nummikoto ja se rajoittui nykyisen Lohjantien varrella Mannströmin tonttiin (Pitkälä) ja Vaajoen tonttiin (Marjala). Laakson Puusepänverstas (Uusi-Nummela) ja osin myös Jaakko Hellen tontti (Metsäpirtti)  olivat rajana keskustan suuntaan.

Rakennuksen piirustukset laati Erkki Salenius.

Rakentaminen aloitettiin vuonna 1957 ja uuteen kotiin muutettiin jouluksi v. 1958.

Kuten useimmat omakotitalot tuohon aikaan, myös Rantaset rakensivat taloaan itse.
Naapurit ja ystävät auttoivat “suuremmissa talkoissa”.

Talo oli puurakenteinen, ulkopuolelta laudoitettu. Ulkomaalaus oli vaalea,  kermanvärinen.

Rakennus oli kolmikerroksinen. Alakerta kokonaan auki. Siellä olivat sauna ja pesuhuone, askarteluhuone, varastotilaa ja autotalli, jonne kulku luiskaa pitkin rakennuksen Mannströmin puoleiselta sivulta.

 Alakerran askarteluhuoneessa olivat mm kangaspuut, joilla Irjan äiti Mandi Kuorikoski myös kutoi. 


Nummikodon pihalla vuonna 1963. Sukulaismies Kauno Järvensivu ja hänen komea autonsa. Sen etupellillä Jaana Muuraiskangas sylissäään Leena Sievisen nukke. Takana sisarukset Irma Muuraiskangas ja Irja Rantanen. Takana näkyy Mannströmin perheen Pitkälä. Kuvan omistaa Irma Muuraiskangas.

Sisäänkäynti oli avoin, katettu “rappu”. Rapun katon kannatintolpat olivat ilmeikkäästi viistot. Rapulta kuljettiin tuulikaapin kautta eteiseen. Tuulikaapista johtivat portaat yläkertaan. Eteistilasta johtivat ovet keittiöön, olohuoneeseen ja alakertaan. Myös WC oli eteisessä. Keittiössä oli kaksi ikkunaa, toinen Lohjantien suuntaan ja toinen Mannströmin talon puolelle itään päin. Keittiöstä oli ovi makuuhuoneeseen, joka oli Laakson verstaan suuntaan ja sieltä edelleen olohuoneeseen, josta ikkuna antoi  Laakson verstaalle päin.

Pihalla oli omenapuita ja marjapensaita. Vaajokien Marjalaan kuljettiin  Rantasen tontin kautta.Rantasen perhe

Isä Aarne Aukusti ( 1927 - 1980 ), äiti Irja Sylvia  o.s. Kuorikoski ( 1917 - 1997 ) ja
lapset: Jarmo (  1954  ) ja Jyrki  (  1955 ). Kaikki perheenjäsenet ovat syntyneet Vihdissä.

Rantasen perheen ensimmäinen koti oli Heleniuksen talossa (Rauhaniemi) Kuoppanummentiellä. Sieltä he muuttivat seppä Sievisen taloon (Ahjola) Vihdintien varrelle, josta sitten omaan taloon vuonna 1958.Nummelan keskipisteellä. Vasemmalta Aarne Rantanen sekä sisarukset Irma Kuorikoski, Irja Rantanen ja Matti Kuorikoski sekä Rantasten esikoinen Jarmo.  Kuvattu joko vuonna 1954 tai 1955. Kuvan omistaa Irma Muuraiskangas.


Vison portailla Aili Sievinen (o.s. Kuorikoski) ja Aarne Rantanen sekä Rantasen perheen pojat Jarmo (tätinsä Ailin edessä) ja Jyrki (isänsä edessä). Kuvan omistaa Irma Muuraiskangas.


Irma Muuraiskankaan (o.s. Kuorikoski) hääpäivänä 15.6.1958. Häitä vietettiin Esalassa, Irman Aili-sisaren kotona, mutta hääpäivänä sisarukset  piipahtivat katsomaan Rantasten uutta taloa, joka näkyy kuvassa takana. Vasemmalla Irja Rantanen, keskellä Irma Muuraiskangas ja oikealla Aili Sievinen. Kuvan omistaa Irma Muuraiskangas.


Irja ja Aarne Rantanen Irjan sisarenpojan Juhamatin kummeina maaliskuun lopulla 1975. Kuva on otettu Irma ja Matti Muuraiskankaan talossa Vääksyssä.

Aarnen työpaikat ja harrastukset:


Nummelan Harmoonitehtaan henkilökuntaa: vasemmalta Olle Kallio, Aarne Rantanen, Sven Hietanen, Erkki Karlsson ja Paavo Randell.

Aarne oli ammatiltaan puuseppä. Ensimmäisen oppinsa hän sai Hellen Puusepänverstaalla varsin nuorena poikana. Varsinainen ensimmäinen työpaikka oli Nummelan Harmoonitehdas, sen jälkeen Laakson Puusepänverstas ja sieltä hän siirtyi Postin Puutyöpajaan Helsinkiin. Välillä hän oli pari vuotta A-Elementin tehtaalla Kaukoilassa Nummelassa. Postin Puutyöpaja muutti liikenteellisesti hankalaan paikkaan, jonne oli Nummelasta vaikea kulkea. Kun Postin työpaja sitten siirtyi Helsingin Vallilaan, palasi Aarne takaisin entiseen työhönsä. Sieltä hän joutui jäämään sairaslomalle v. 1979 ja menehtyi ankaraan sairauteen v. 1980.

Aarne oli aktiivisesti mukana kylän harrastustoiminnassa. Nummelan Torvisoittokunnassa hän soitti tuubaa.


Nummelan Torvisoittokunta. Vasemmalta: Luukas Leopold Hietanen, Seppo Merikallio, Aarne Rantanen, edessä Väinö Louhi, Jouko Helle, Juhani Vironen, Jyrki Helle, Matti Alirosti, Kalervo Lehtonen ja Matti Rouhinoja.


Aarne oli Nummelan Kisaajien  pitkäaikainen jäsen. Hallitukseen hän kuului useiden vuosien ajan ja oli myös jonkin aikaa hallituksen puheenjohtajana.


Nummelan Kisaajien Johtokunta kokouksessaan.
Vasemmalta: Jyrki Helle, Kauko Sundell, Mervi Lemmetyinen (o.s. Sassi),  Jorma
Ståhlstedt, Esko Helle, Pentti Kaunisto, Sirkka Ojanen (myöh. Kalmi), Alpo Sievinen, Aarne Rantanen ja Tauno Laine.

Omana liikuntalajinaan hän harrasti nuorempana luistelua. Kaikenlainen ulkoilu ja luonnossa liikkuminen olivat hänelle tärkeitä: pitkät kävelylenkit koiran kanssa harjulla tai talvisin Hiidenveden jäällä. Kesäisiin harrastuksiin kuuluivat kalastaminen Hiidenvedellä  sekä retkeily omien poikien ja naapureidenkin lasten kanssa Papinsaaressa.


Irja Rantanen vuonna 1970. Kuvan omistaa Irma Muuraiskangas.

Irja työskenteli puhelinkeskuksessa sekä Nummelassa että Vihdin kirkonkylässä.
Pisimpään hän työskenteli Luontolan Kylpylän toimistossa. Sieltä hän jäi pois hoitamaan sairasta puolisoaan v. 1979.
Puolison kuoleman jälkeen hän työskenteli vielä jonkin aikaa Halmeen yrityksen toimistossa Veikkoinkorven teollisuusalueella.

Irjan harrastuksista tärkein oli laulu. Hän oli Nummelan Laulukuoron aktiivinen jäsen useiden vuosikymmenten ajan. Kuoron konserteissa hän lauloi usein solistina.
Monissa juhlatilaisuuksissa saatiin kuulla Irjan kaunista sopraanoa. Hänen useasti esittämänsä laulu oli Erkki Melartinin “Isä meidän”.


Nummelan laulukuoro johtajanaan Esko Karvinen. Kaikki Kuorikosken perheen tyttäret lauloivat kuorossa. Eturivissä toinen vasemmalta Irja Rantanen, hänen vieressään Irma Kuorikoski (myöh. Muuraiskangas), toinen oikealta Aili Sievinen. Kuvan omistaa Irma Muuraiskangas.

Kevyemmissä illanistujaisissa kajahti myös tango “Itämaista rakkautta” nummelalaisin sanoin: “Kun yö on tullut ylle Kaffemaan ja Töttermanni pistää tuikun palamaan “ jne.

Äitinsä tavoin  Irja oli ahkera tekemään käsitöitä. Ompelukone, sukkapuikot ja virkkuukoukku olivat ahkerassa käytössä.

Monien muiden nummelalaisten naisten tavoin Irja harrasti nuorempana voimistelua.
Samoin hän kuului Vihdinseudun Osuusliikkeen “Naiset mukaan” toimintaan.


Jarmo Rantasen antamista tiedoista koonnut Sirkka Järvensivu.
Kuvat Rantasen perheen kokoelmista ellei toisin mainita..