Nummelan kylähistoria      Vihdintie

Tehty 10.12.2015SÄHKÖMUUNTAJA
Aleksanteri Ekman muuntajan rakennustyömaalla. Kuvan omistaa Terttu Alanko.Muurari Kontion töistä säilyi kylällä ilmeisesti pisimpään Vihdintien varrella, nykyisen Nesteen huoltoaseman tienoilla ollut sähkömuuntaja, transformaattori, josta Veikko Helle on puheessaan 3.5.1989 Vihdin Sähkön uusien toimitilojen tupaantuliaisissa kertonut seuraavaa:

Hämärästi muistan silloisilta linjojen rakentamisen ajoilta Nummelan transformaattorin rakentamisen. Punatiilestä tehtynä se oli ylpeytemme pitkän aikaa. Se oli kylän korkein rakennus ja mielellään sitä näytettiin vieraillekin ja kuunneltiin korva seinässä sen harrasta ja salaperäistä hyrinää.
Sallittaneen tuolta ajalta pieni muistelo. Muuntajan muurasi paikkakuntalainen muurarimestari Kustaa Kontio ja Sähkön puolesta oli pomona Aleksanteri Ekman. Kun kysymyksessä oli ainutkertainen työ, paikkakunnalla seurattiin sitä suurella mielenkiinnolla. Tehtiin siitä myös laulu, viisu. Silloin tehtiin lauluja herkemmin kuin nykyisin. Laulun eräs värssy kuului:

Kukkuu, kukkuu Kontio nukkuu
Transformaattorin penkillä,
Eekmanni tulee ja rykäisee
Kontio pieree ja potkaisee.

Ja sitten työt tietenkin taas jatkuivat.

 
     
Kuva  Eino Ketolan historiikista Vihdin Sähkö 1919-1994
HUOLTOASEMA 

1960-luvun alussa rakennettiin muuntajan läheisyyteen Vihdintien varrelle Union-huoltoasema. Kyläläiset ovat kertoneet, että lapsia jopa kiellettiin menemästä lähelle tuota aluetta, koska pelättiin muuntajan voivan vaikkapa syttyä palamaan ja aiheuttaa läheisen huoltoaseman räjähtämisen.


Puistomuuntamo kuvan keskellä. Kuvannut Reijo Jalava syksyllä 2013.

Vanha tiilinen muuntaja purettiin  Vihdintien varren puistomuuntamon valmistumisen aikoihin. Puistomuuntamo kytkettiin käyttöön 1.1.1987.  
   Nummelan Nesteen huoltamo. Kuvannut Reijo Jalava syksyllä 2013.


Huoltoaseman rakennuttaja ja ensimmäinen pitäjä oli Helge Virtanen. Vuosien varrella huoltamoyrittäjinä ovat toimineet mm. Puranen, Kalevi Lehtonen, Eero Raiski, Tauno Kurttila, Ristimäki, Hämäläinen, Jari Kaipainen ja Petri Miettinen.
Nesteen tullessa omistajaksi huoltamo on korjattu ja laajennettu. Rakennuksessa on nyt myös K-Market ja kahvio. K-marketin pitäjänä toimii Johanna Sainio.


Tietoja antaneet mm.  Sirkka Järvensivu, Armi Salenius, Eeva-Liisa Sassi, Reijo Jalava, Mikko Yli-Rosti. Koonnut Ritva Miettinen.
.