Nummelan kylähistoria      Ilmarisentie

Päivitetty 22.3.2016ALANKO

Ilmarisentie 21

Alanko. Kuva Kirsti Kuuselan toimittamasta kirjasta Taloja ja tekijöitä. 


Hännisen Saarelasta lohkottulle tontille Vilho Laukkanen rakensi vuonna 1935 omakotitalon. 

Rakentamisvaiheessa Vilho ja vaimonsa Martta sekä tytär Tuulikki asuivat saman tien varrella Hiidenveden perheen omistamassa talossa (Käpylä I).

Uudessa lautarakenteisessa talossa oli 2 huonetta ja keittiö, pohjakerroksessa kellaritilat. Ilmarisentien varrelta Laukkaset muuttivat nykyisen Pisteenkaaren varrelle rakentamaansa taloon vuonna 1942.

Ilmarisentien taloa on laajennettu ja korjattu, ilmeisesti ainakin vuonna 1950. Rakennus on myös rapattu. Piharakennuksessa oli sauna, puuvaja ym. Tonttia ympäröi orapihlaja-aita.

Kiinteistön seuraavat omistajat olivat Paavo Kustaa Jalonen (*1907) ja hänen vaimonsa Elli (*1916; o.s. Sukanen). Perheeseen kuului kaksi lasta Raimo ja Merja.

Paavo Jalonen oli ammatiltaan muurari. Hän teki mm. Niilo ja Helvi Hellen vuonna 1949 valmistuneen omakotitalon uunit ja takan sekä rappasi talon. Hän teki myös Kuulan ensimmäisen verstasrakennuksen rappauksen vuonna 1950. Vielä vuonna 1976 Jalonen teki Terttu ja Markku Alangon tiilitalon Ainontien varrelle.

Paavo Jalosen kerrotaan mielellään laulelleen töitä tehdessään. Jossain vaiheessa Heikki Louhi toimi Jalosen apulaisena.

Hilma Jalonen asui miehensä kuoleman jälkeen kotitalossa. Naapurissa edelleen asuva Keijo Färm kävi joskus auttamassa piha- ja lumitöissä.

Talo on vielä jäljellä ja asuttu.


Jalosen talo syksyllä 2013. Kuva Reijo Jalava.


Tietoja antaneet mm. Vuokko Juvonen, Keijo Färm,  Irma Hettula, Terttu Alanko. Koonnut Ritva Miettinen.