Työväentalolta Kaarikeskukseen ;

PISTEENKAARI 7

 Päivitetty 22.2.2012



LAUKKASEN / PURJEEN TALO


Seurakuntakeskuksen tontilla oleva ensin Laukkasen, sitten Purjeen perheen omistama talo  syksyllä  2011. Kuvannut Mikko Yli-Rosti.

Rakennus 

Nykyisen Pisteenkaaren varrella on säilynyt vain yksi 1940-luvun alussa valmistunut talo. Se on Seurakuntakeskuksen tontilla Kappelitien kulmassa. Puuseppä Vilho Laukkanen aloitti talonsa rakennustyöt tällä Ridalin tilan maista lohkotulla tontilla jo 1930-luvun lopulla. Apuna oli taitava kirvesmies Almus Metso. Sotavuonna 1942 Laukkaset pääsivät muuttamaan omaan kaksikerroksiseen taloonsa.
Alakerrassa oli 2 huonetta ja keittiö ja se jäi perheen omaan käyttöön. Yläkerrassa oli  huone ja keittiö. Sinne otettiin vuokralainen.

Tuulikki Hirvonen (o.s. Laukkanen) on kertonut:

Suuren talon yläkerta tarjosi kulmakunnan lapsille oivat leikkitilat. Yläkerran alkovissa pukeuduttiin erilaisiin rooliasuihin, kun esitettiin omia näytelmiä. Työväentalon näyttämöllekin päästiin. Mukana olivat ainakin Östermanin Tarja, Valon Marja-Leena ja Kallion Seppo. Tuulikki itse soitti myös pianoa. Soittotunteja antoi tuolloin kemikaliokaupan omistaja rouva Estrid Hirn.


Pihapiiri 

Tälle tontille johti tie silloiselta Haapakyläntieltä (nykyisen Sentraalipolun tienoilta). Väylän Keskipisteen puolella oli Vimanin tontti eli nykyisen Vihreän huvilan alue (Kuoppamäki) ja harjun puolella suunnitellun elokuvateatterin tontti, jonka omistajia olivat mm. Konsta Repo ja Toivo Lintumaa. Länsinaapurina oli suutari Kallion perhe (Puistola). Vimanin rajan tuntumassa oli ulkorakennus ja sen lähellä kaivo. Pihalla oli myös maalaamaton leikkimökki.


Martta ja Vilho Laukkanen pihakaivolla. Taustalla Puistola.


Puutarhaan Laukkaset istuttivat paljon omenapuita ja marjapensaita. Myös perunat saatiin omasta maasta.


Martta ja Vilho Laukkanen perunanistutuksessa. Ylemmässä kuvassa taustalla Puistola ja alemmassa kuvassa Haapakyläntien toisella puolella ollut Puhelinkeskuksen talo. Pensasaidan takana Erkkilän ja suunnitellun elokuvateatterin  tonttia.

Tontin etelä-pohjoissuuntaisella pitkällä rajalla oli orapihlaja-aita. Lähellä talon portaita kasvaa yhä vielä komea kuusi, jonka taimen Vilho Laukkanen ja naapuritalon poika Kauko Kallio olivat hakeneet Nummenkylän ison perunakuopan alapuolelta vuonna 1938 tai 1939.

1980-luvun lopulla suuri osa talon seuraavan omistajan Purjeen perheen vaalimaa kukkatarhaa jäi Pisteenkaaren rakentamisen alle.


Talon omistajat 

Laukkaset 

Vilho Rikhard Laukkasella (*1909 Vihti) ja hänen vaimollaan Martta Sofialla (*1911 Vihti; o.s. Ekström) oli yksi tytär Eila Tuulikki  (myöh. Hirvonen; 1933 - 2011).


Martta Laukkanen ja tyttärensä Tuulikki 14 päivän ikäisenä.
Kuvan omistaa Maritta Malmstedt.)



Laukkasen perhe 1940-luvun alussa. Pienempi tyttö tuntematon.
Kuvan omistaa Marjatta Hätönen.


Tuulikki Laukkanen kuvattuna Pesosen valokuvaamossa Lohjalla. 
Kuvan omistaa Maritta Malmstedt.


Tuulikki Nummelan kouluvuosina.
Kuvan omistaa Ritva Miettinen.



Sisarukset lapsineen. Vasemmalla Mirja (Mirjam) Malmstedt (o.s. Ekström) ja tyttärensä Maritta (*1946) sekä oikealla Martta Laukkanen (o.s. Ekström) ja tyttärensä Tuulikki. Kuvan omistaa Maritta Malmstedt.



Tuulikki Laukkanen kuvattu Lohjalla Pesosen valokuvaamossa 1940-luvun
puolivälin jälkeen. Kuvan omistaa Maritta Malmstedt.


1920-luvulta alkaen Vilho työskenteli puuseppänä Nummelan urkuharmoonitehtaalla. Hänen kasvattivanhempansa Kustaa ja Erika Tallgrén asuivat Lohjantien varrella (Viertola + Kärkelä), siis varsin lähellä Vilhon hankkimaa tonttia. Vilhon omistukseen tuo Tallgrénien mökki tuli Vilhon sisaren Katri (Kaisu) Laukkasen (*1906) kuoltua vuonna 1983.

Vuonna 1945 Laukkaset muuttivat Järvenpäähän.  Vilho Laukkanen oli töissä Musiikki Fazerin pianotehtaalla koristepuuseppänä. Hän teki soittimien kuoriosia. Martta Laukkanen oli kotiäiti. Tuulikki-tytär kävi Järvenpäässä keskikoulun vuosina 1945-1950. Järvenpään vuosien jälkeen perhe asui Musiikki Fazerin talossa Pitäjänmäellä, mistä he sitten muuttivat omaan asuntoon Helsingin Pajamäkeen. Myös Vilhon sisar Katri Laukkanen asui terveydellisistä syistä jonkin aikaa täällä Pajamäessä ja myöhemmin myös Nummelassa Hannankadun asunnossa.


Tuulikin rippikuva vuodelta 1948, jolloin Laukkaset asuivat Järvenpäässä.
Kuvan  omistaa Marjatta Hätönen.



Laukkaset Pajamäen kodissa vuonna 1964. Kuvan omistaa Marjatta Hätönen.



Tuulikki Pajamäen kodissa vuonna 1964. Kuvan omistaa Marjatta Hätönen.


Nummelassa Vilho ryhtyi kunnostamaan ja laajentamaan Tallgrénien mökkiä, vaikka asuikin tuolloin vielä Pajamäessä. Martta ja Vilho Laukkanen palasivat Nummelaan. Ennen Hannankatu 2:n  kerrostaloon muuttoa he asuivat Viertolassa. Avioitunut tytär Tuulikki Hirvonen ja hänen poikansa Janne (*1977) jäivät asumaan Pajamäkeen. Tuulikki oli töissä Suomen pankin setelipainossa. Sieltä hän jäi eläkkeelle ja palasi poikansa kanssa Nummelaan. Martta Laukkanen kuoli vuonna 1984.
Viimeisinä vuosinaan Vilho Laukkanen asui lähelle valmistuneessa Kaarikodissa. Janne Hirvonen asui paljon isoisän luona Nummelassa vaikka kävikin koulua Pajamäessä. Vilho Laukkanen oli reipas pappa ja hänellä oli suunnitelmia eteenpäin. Hän kuoli syöpään vuonna 1996.



Janne Hirvonen. Kuvan omistaa Reijo Jalava.



Mirja (Mirjam) Malmstedt (Tuulikki Hirvosen täti) ja Janne Hirvonen Mirjan Hiltulan pihassa kesällä 1980. Kuvan omistaa Maritta Malmstedt.



Janne Hirvosen rippikuva vuodelta 1992, jolloin Hirvoset asuivat Pajamäessä.
Kuvan omistaa Marjatta Hätönen.


Laukkasten kodissa oli paljon Vilhon tekemiä hienoja huonekaluja. Mm. palisanterinen komea kirjahylly pystytettiin vielä Vilhon Kaarikodinkin asuntoon. Vilhon tekemä piano tuotiin myös Helsingistä Hannankadun kotiin.



Laukkasten olohuoneessa. Kuvassa vasemmalta Janne Hirvonen, Marttta Laukkasen täti Martta Jalava, Tuulikki Hirvonen sekä Martta Laukkanen. Kuvan omistaa Reijo Jalava.
 

Vieraanvaraiset Laukkaset kutsuivat sukulaisia kylään ja viettivät mielellään erilaisia merkkipäiviä. Martan päivää juhlittiin 26.7. huvilalla Hiidenveden rannassa. Silloin oli koko suku paikalla.


Sukulaiset kokoontuivat usein. Kuvassa vasemmalta Vilho ja Martta Laukkanen sekä Tuulikki-tytär, Martan täti Martta Jalava ja hänen puolisonsa Kosti Jalava. Kuvan omistaa Maritta Malmstedt.




Kesähuvilalla. Martta Laukkanen ja hänen tätinsä Martta Jalava vuonna 1970. Kuvan omistaa Maritta Malmstedt.


Nummelaan palattuaan Tuulikki asui poikansa Jannen kanssa Hannankatu 2:ssa, kunnes 1990-luvun lopulla rakennutti itselleen kauniin hirsihuvilan Hiidenveden rantatontille. Siellä   oli jo hänen vanhempiensa kesähuvila.
Tuulikki kuului Nummelan Marttoihin ja Kameraseuraan. Hän harrasti myös porsliininmaalausta. Tuulikki oli myös Janne-poikansa tunnollinen huoltaja ja hoitaja.
Tuulikki Hirvonen kuoli kesällä 2011.


Purjeet

Talo ja puutarha Purjeen perheen aikana. Kuvan omistaa Eeva Purje.


 Laukkaset myivät talonsa 1950-luvun puolivälissä Arvo ja Eeva Purjeelle. Purjeen perhe muutti taloon Juhanintieltä, puutarhuri Kellmanin talosta.

Perheen  isä  Arvo Purje (*1923) kuoli vuonna 1985 äkilliseen sairauskohtaukseen. Arvolla ja hänen vaimollaan  Eevalla (o. s. Hanhike; *1925) on kaksi poikaa:  Pekka (*1953) ja Jukka (*1957).

Arvo Purje työskenteli linja-autonkuljettajana Toreniuksen Liikenteellä. Hän ajoi vuosikaudet nk." Matin autoa" vuorotellen Matti Erängön kanssa. Auto liikennöi päivittäin kolme vuoroa välillä Nummela - Helsinki - Nummela. Ensimmäinen vuoro lähti Nummelasta varhain aamulla ja viimeinen palasi myöhään illalla. Linja kulki Ojakkalan-Tervalammen kautta Vanhaa Turuntietä ja tuli monelle pääkaupunkiseudulla työssä käyvälle ja asioivalle tutuksi.
Eeva työskenteli joitakin vuosia Helsingissä, Pitäjänmäellä sijainneen sähköliikkeen lounasruokalassa.

Purjeilla oli rakennuksen ympärillä tuottoisa puutarha. Oli omenapuita, marjapensaita, puutarhakasvimaa ja perunamaa, joka tuotti perheelle perunat koko vuodeksi. Rakennuksen alakerrassa oli hyvä kellari, jossa puutarhan tuotteet säilyivät hyvin.
Kauniit kukkapenkit koristivat tilavaa pihaa.



Näkymä Purjeen perheen puutarhaan. Kuvan omistaa Eeva Purje.


  Pisteenkaari vei kauniin puutarhan. Kuvan omistaa Eeva Purje.

Purjeet myivät talon v. 1990 Vihdin kunnalle. Eeva muutti kerrostaloon Työväentielle ja pojat olivat silloin jo muuttaneet omilleen.


Vuokralaisia  

Yläkerran hellahuoneessa asui ilmeisesti ensimmäisenä iäkäs huonokuuloinen ompelija Olga Löfberg, jonka  pitkän ”kuulotorven” monet nummelalaiset vielä muistavat.
Pekka Laustio on kertonut,  että Löfbergin Olga oli ihan "hoviompelija" tuusalaisille. Neiti Löfberg oli tehnyt Pekalle pojan puvunkin ja lisäksi kaikenlaiset korjaus- yms. ompelutyöt.

Matkustajakodin rakennuttajan Rauni Kansanahon (myöh. Velin) kuoleman jälkeen hänen puolisonsa Väinö Velin Karkkilan Ahmoon kylästä avioitui uudelleen ja aikoi ilmeisesti jatkaa matkustajakodin toimintaa. Hän asui jonkin aikaa (1955 – 1956)  perheineen tässä Laukkasen talossa.

Myös Eila ja Olavi Sainio perheineen ovat 1950-luvulla asuneet jonkin aikaa tässä talossa. Heillä oli käytössään talon alakerta. Laukkasilla oli yläkerta omassa käytössään.

Tarjoilija Annikki Pircklén, joka piti mm. Nummelan matkustajakotia,  asui myös jossakin vaiheessa tämän talon yläkerrassa.
Talossa on asunut myös vuoden 1959 tienoilla Tuovi Vauro isänsä kanssa. Tuovi teki kravatteja ja kaulaliinoja.
Ennen vuotta 1960 talossa asuivat myös Kyllikki ja Veikko Leivo.


Talo nykyään 

Talon julkisivua remontoidaan. Kuvat vuodelta 2009. /Kuvannut Mikko Yli-Rosti


Vuosien varrella talossa on ollut mm. lähetys- ja diakoniatyön toimitiloja  sekä Pysäkkikahvila. Jossain vaiheessa Nummelan marttojen kangaspuutkin olivat tässä talossa.
Tällä hetkellä (syksyllä 2011) talon yläkerrassa on kirpputori, alakerrassa AA-kerhojen toimitiloja sekä kellarikerroksessa nuorisotila mm. soittoharjoituksia varten.
Purjeen perheen jälkeen talossa ei ole ollut vakituisia asukkaita.


Pisteenkaaren varrella Seurakuntakeskuksen tontilla oleva ensin Laukkasen perheen, sitten Purjeen perheen omistama talo syksyllä 2011. Kuvannut Mikko Yli-Rosti.


Tietoja antaneet mm. Tuulikki Hirvonen, Marjatta Hätönen, Maritta Malmstedt, Pirkko Kärnä, Reijo Ekström, Reijo Jalava, Eeva Purje,  Pekka ja Jukka Purje, Pekka Laustio, Raimo Sainio. Koonneet Ritva Miettinen ja Sirkka Järvensivu.


 
Pisteenkaari 5 Pisteenkaari 9