Nummelan kylähistoria      IlmarisentieILMARISENTIENykyinen Ilmarisentie alkaa Asemantieltä ja päättyy Lohjantielle.  Asemantien puoleinen alue kuului kauan Saarelan tilaan. Vasta 1990-luvun lopulla Saarelan omistaja Tuovi Hänninen rakennutti alueelle paritaloja (As. Oy Saarelankulma).
Lohjantien puoleiseen päähän rakennettiin jo 1930-luvulla omakotitaloja, joista enää vain pari on jäljellä. Läpikulkumahdollisuutta Lohjantieltä Asemantielle ei ollut.


Kirsti Hiltunen
(*1926; o.s. Helle) muistelee  nykyisen Ilmarisentien lähialuetta seuraavasti:

Hellen puusepänverstaalle kuljettiin tietä, joka  nykyään on Hannankadun jatke. Verstaasta vähän eteenpäin tien oikealla puolella oli Mäntylän Jussin talo,  nykyisen llmarisentien tienoilla. Metsän keskellä kulkenut hiekkatie päättyi Kalkkimäen alueella olleille perunakuopille. Yksityisillä perheillä oli siellä omat perunakuoppansa.  Alina Helle peitteli kuoppaan johtaneen käytävän runsailla oljilla, jotta pakkanen ei olisi pilannut perunoita. Kovilla pakkasilla ei voitu lainkaan käydä hakemassa perunoita. Hienossa hiekkamaassa olleessa kuopassa ne säilyivät hyvin yli talven. Perunakuoppien aluetta kutsuttiin tuolloin Kuoppamäeksi.

Nykyisen Ilmarisentien taloista ja niissä asuneista perheistä kertoja muistaa ainakin Hiidenvedet, Jalavat, Jaloset ja Färmit.

Kun verstaalta kuljettiin tietä eteenpäin, oli vasemmalla puolella metsässä Hellen veljesten hoitama eläinten hautausmaa, mihin haudattiin lintuja ja oravia, kerran jopa Hellen perheen kuttu. Kertoja muistaa, kuinka huolissaan äiti oli, kun pikku Veikkoa ei kuulunut kotiin metsästä. Veikko selitti olleensa vähän laulamassa kutun haudalla.”
Ilmarisentie vuoden 1958 peruskartassa. Tien asemanpuoleinen pää on vielä pellon halki vievä polku.

             Ilmarisentien taloja

Talon nimi

Puistola I   

Puistola II

Käpylä l 
   

Käpylä II

Männikkö
 

Rinnepirtti
 


Jussila  
 

Mäntylän tontti
     - Jormala

Alanko
  

Koivurinne
 
Nykyinen osoite

Ilmarisentie 33

Ilmarisentie 31

Ilmarisentie 29

Ilmarisentie 24

Ilmarisentie 22

Ilmarisentie 20


llmarisentie 27

Ilmarisentie   25                                - Hannankatu 23

Ilmarisentie 21

Ilmarisentie /Lohjantie