Nummelan kylähistoria      Ilmarisentie

päivitetty 16.2.2017KÄPYLÄ I

Ilmarisentie 29

Tontti ja rakennukset 

Hugo Hiidenvesi osti 1930-luvun alussa John ja Siiri Hännisen maista noin 4000 neliön tontin Lohjantien alapuoliselta alueelta nykyisen Ilmarisentien itäpuolelta  ja 1940-luvun lopulla samoin noin 4000 neliön alueen tien vastakkaiselta puolelta.

Alue oli metsäistä, Hännisen tilan Saarelan  karjan laidunmaata. Siellä kasvaneet puut piti kaataa ja kannot raivata. Sen jälkeen maa kuokittiin ja näin saatiin vähitellen tehtyä pohja myöhemmin perustettavalle laajalle puutarhalle sekä kasvimaille. Kaikki työt tehtiin ihmisvoimin. Raskas työ tehtiin kokonaan käsivoimin. Perheen silloin nuori Eero-poikakin halusi kokeilla raivausta. Hän koki kuitenkin työn raskaaksi ja sanoikin, ettei halua aikuisena ainakaan tällaista työtä tehdä.

Hugo Hiidenvesi rakensi 1930-luvun alussa tontille hirsirakenteisen asuinrakennuksen. Siinä oli aluksi veranta ja kaksi huonetta alakerrassa, yläkerta-vintti oli avoin tila.

Hugo Hiidenvesi ei itse heti muuttanut uuteen rakennukseen, vaan siihen muuttivat Martta ja Vilho Laukkanen. Hugo Hiidenvesi muutti vasta muutaman vuoden kuluttua nuoren perheensä kanssa Nummenkylästä omaan taloonsa.


Maalaamaton Käpylä 1940-luvulla.  Lapset Eero, Irma ja Eeva-Liisa Hiidenvesi
kotitalon edessä.


Pihapiiriin rakennettiin myöhemmin ulkorakennus, jossa oli navetta, sauna, karjanrehusuojat ja  ”pikkula” niin kuin ulkovessaa siihen aikaan kutsuttiin.
Tontilla oli myös oma kaivo ja perunakuoppa.


Ulkorakennuksen edessä Eeva-Liisa ja Irma sekä Donna-koira.


Huoneet asuinrakennuksen yläkertaan tehtiin vasta 1950-luvulla. Eero ja Irma saivat omat huoneet. Perheen vanhin tytär Eeva-Liisa oli jo muuttanut avioiduttuaan pois kotoa. Pian Eerokin muutti ja Irma sai koko yläkerran käyttöönsä.


Käpylä 1950-luvulla. Pihatiellä vasemmalta Ester Haapanen (Hugo Hiidenveden sisar), Kari Kullaa, Eeva-Liisa Hiidenvesi (nyk. Hausalo), Irma Hiidenvesi (nyk. Hettula). Taustalla näkyy Eira ja Heikki Karttusen talo (Nummipelto) Lohjantien varrella.


Syysleimut kukkivat Käpylän pihassa.

Kulku tontille oli Lohjantieltä. Lapset lyhensivät koulumatkaa tekemällä polun Aaltosen  tontin (Talvitie) laitaa pitkin ja nousivat sieltä Lohjantielle. Kävelytie, siis jonkinlainen polku oli myös nykyisen Hannankadun kautta keskustan suuntaan.


Nummelan lentokentällä käytiin mielellään katsomassa erilaisia koneita. Lentokoneen vieressä takana vasemmalta Sirpa Lehtonen (myöh. Lylylahti), Irma Hiidenvesi (myöh. Hettula), Pauli Hellgren, Sirkku Helle (myöh. Ståhlstedt), edessä vasemmalta Terttu Helle (myöh. Alanko), Veikko Lehtonen, Heli Luoto ja Timo Färm. Kuva on vuodelta 1952.


Perhe 

Hugo Hiidenvesi (*1902 Vihti) ja vaimo Helmi (o.s. Nyström; *1910 Siuntion Nummenkylä). Tytär Eeva-Liisa syntyi vuonna 1934 perheen asuessa vielä Nummenkylässä. Poika Eero (*1936) ja tytär Irma (*1939) syntyivät perheen Ilmarisentien kodissa.


Eero Hiidenvesi (oikealla) ja naapuritalon Timo Färm 1940-luvun loppupuolella.
Kuvan omistaa Keijo Färm.Helmi-äiti ja tyttäret Eeva-Liisa ja Irma.


Kari Kullaa ja Irma Hiidenvesi Käpylän rappusilla.


Sisarukset Eeva-Liisa ja Eero kotitalon edessä.


Hugo Hiidenvesi oli ammatiltaan mylläri  ja työskenteli Osuusliike Auran Laatuviljalla vuoteen 1966 saakka. Hän kuoli v. 1968. Helmi äiti oli koko ikänsä kotiäiti. Hän kuoli v. 1985.


Pihapiiri 

Perheellä oli ulkorakennuksessa yksi lehmä, vuosittain aina vasikka, sikapossu ja kanoja. Kanoille rakennettiin aitaus ja munintakopit orsineen kesäajaksi tien toiselle puolelle (nykyisen Eeva Valtosen talon paikkeille). Talviaikana kanoille oli tila ja munintakopit ulkorakennuksen yläkerrassa. Tuotto kotieläimistä käytettiin pääasiassa oman perheen ruokataloudessa. Sen ajan tavan mukaan saatettiin viedä naapuriin kyläilemään mennessä tuliaisina raakamaitoa tai munia. Pihapiirissä oli myös koppi koiralle. Erityisen uskollinen vahti oli Donna-koira.Kanoilla oli kesäisin tarha ja ”kopit” nykyisen Ilmarisentien toisella puolella (nykyisellä Eeva Valtosen tontilla). Talvisin kanat olivat navetan vintillä. Kuvassa Kari Kullaa, Helmi-äiti ja Irma Hiidenvesi


Kari Kullaa ja Irma hoitavat kanoja. Takana vas. Toivo Lindforsin talo ja Färmin (Puistolan) ulkorakennus. Ylhäällä oikealla Merivirran  (Kotirinne) rakennuksia Lohjantien varrella.


Donna-koira koppinsa katolla. Takana näkyy Karttusen talo Lohjantien varrella ja Kankaanpään  (Kangasmaa) rakennukset Albertinkadun varrella.


Rehua karjalle saatiin vuokramaalta. Radan varrelta vuokratulla pellolla kasvatettiin heinää.Toinen vuokrattu alue oli koulun alapuolella ollut pelto, missä kasvatettiin heinää, toisinaan myös perunaa.Eeva-Liisa ja Irma Käpylän omenatarhassa.


Pihalle istutettiin useita omenapuita ja marjapensaita. Perunoita kasvatettiin omiksi tarpeiksi, mutta porkkanamaa oli iso. Joka vuosi kasvatettiin porkkanoita myyntiin. Se vaati paljon työtä. Siemenet kylvettiin maahan äitienpäivän aikoihin ja kasvun alettua piti vakoja harata ja taimet harventaa. Irma on kertonut, että äiti kulki viereisellä vaolla ja seurasi tarkasti hänen työtään. Sadonkorjuu suoritettiin talkoilla. Syksyisin porkkanasato koottiin pellolle aumaan ja joskus kysyntä oli niin hyvä, että porkkanat säkitettiin ja markkinoitiin heti alkusyksystä. Irma on kertonut, että multaporkkanoiden pussittaminen on kovaa työtä.
Pihapiirissä oli perunakuoppa, jossa porkkanoita säilytettiin mahdollista myöhempää myyntiä odottamaan. Sato myytiin Osuusliike Auran kautta. Porkkanat eivät jääneet vain nummelalaisille asiakkaille, niitä meni edelleen myyntiin Helsinkiin saakka.Porkkannostotalkoissa: vasemmalta Leila Ojala (nyk. Lilja), Irja Kullaa, Irma ja Eeva-Liisa Hiidenvesi sekä Saara Jokinen (Hugo Hiidenveden sisar).Porkkanat kerättiin aumaan. Hugo Hiidenvesi porkkanamaalla.Talkooväki sai nauttia Ester-tädin laittamasta ruuasta. Ruokatauolla rappusilla: edessä Saara Jokinen (Hugon sisar) ja Irma Hiidenvesi. Heidän takanaan Leila Ojala, Eeva-Liisa Hiidenvesi ja Arvo Jokinen. Takana Hugo ja Eero Hiidenvesi, Irja ja Kari Kullaa sekä Helmi Hiidenvesi.


Irja ja Kari Kullaa porkkanamaalla. Helmi Hiidenvesi oli Irja Kullaan täti. Kari oli usein Hiidenvesien luona, kun omat vanhemmat olivat töissä. Lohjantien varrella Karttusen vaalea talo, keskellä takana Albertinkadun varrella olleet Kankaanpään rakennukset, ylempänä Lohjantien varrella Nordströmin (Hemmilästä lohkottu Mäntylä) ja Jakobssonin  (Hietala) talot.Hugo Hiidenvesi myi Aili ja Johannes Kupariselle osan tien toisella puolella olevasta alueesta. Tontille (Käpylä II) rakennetussa talossa, Ilmarisentie 24, asuu nykyään Eeva Valtonen (o.s. Kuparinen).

Alkuperäinen Käpylä I on nykyään Eeva-Liisa (o.s. Hiidenvesi) ja Raine Hausalon kesäasuntona. Hausalot ovat remontoineet rakennusta mm. uusimalla ikkunat, rakentamalla verannasta kesähuoneen ja vesijohtojen myötä WC:n.


Käpylä I syksyllä 2013. Kuvannut Reijo Jalava.


Pihatien vasemmalla puolella ulkorakennus ja peremmällä kunnostettu Käpylä I. Kuvannut Reijo Jalava syksyllä 2013.


Käpylä I syksyllä 2013. Kuvannut Reijo Jalava.

Merja Hiidenvesi: Sukellus sukututkimukseen


Omia muistojaan sekä Eeva-Liisa Hausalon ja Eero Hiidenveden täydentämiä tietoja ovat kertoneet Irma ja Kari Hettula. Tekstin koonneet Sirkka Järvensivu ja Ritva Miettinen. Valokuvat ovat, ellei toisin mainita, Hiidenveden ja Hettulan kotialbumeista.