Nummelan Keskipiste

Päivitetty 16.1.2015



AURAN SAUNA



Osuusliike Auran maatalousosaston portin pielessä oli 1920-luvun puolivälissä sekä kaunis kioski että ns. bensiinipumppu. Kuvassa oikealla osuusliikkeen saunarakennus, jonka asunto-osaan vielä tuolloin kuljettiin talon päädystä. Myöhemmissä kuvissa ovi on rakennuksen pitkällä sivulla saunan oven vieressä. Kuvan omistaa Terttu Alanko.

Auran sauna oli ns. Maatalous-Auran eli Vanhan Auran pihapiirissä lähellä rautatietä ja Helsinkiin johtanutta tietä. Linja-autot pysähtyivät aikoinaan kaupan edessä ja matkustavaiset luulivat rakennusta jopa yleiseksi käymäläksi. Kaupparakennuksen toisella puolella oli kuitenkin kuja, jonka lemu kertoi yleisökäymälän puutteesta.

Tummanpunaiseksi maalatun talon Keskipisteen puoleisessa päässä oli asunto ja toisessa päässä sauna ja pesutupa. Yhdistetyssä puku- ja pesuhuoneessa oli pitkät penkit. Vesi saatiin pihakaivosta. Pesuhuoneen puolella oli iso muuripata, missä pyykki keitettiin.

Sauna lämmitettiin lauantaisin ja siellä oli Auran työntekijöiden perheiden omia vuoroja sekä sen jälkeen miesten vuoro ja sitten naisten vuoro. Ainakaan miesten vuoro ei ollut vain auralaisille. Saunassa kylpeneet ovat kertoneet, ettei siellä ollut koskaan häkää.
Pyykillä ja saunassa kävi myös kauempana asuneita auralaisia. Leila Lilja (o.s. Ojala) on kertonut käyneensä täällä pyykillä, vaikka asuikin Seuratalolla.

Asunnossa oli keittiö ja kamari. Eteisessä oli kaksi komeroa.
Keittiön pystyuuni ja liesi lämmittivät koko asunnon.

Tässä osassa taloa on ilmeisesti joskus ennen sotia toiminut leipomo, sillä ullakolta on myöhemmin löydetty pitkiä leivinlautoja.

Vanhimmat tiedot talon asukkaista 

Viktor Aleksander (Santtu) Viman  ja vaimonsa Ida Vilhelmina (o.s. Forsström) sekä kaksi vanhinta lasta Katri (Kaisu)  Elina (*1911) ja Helmi Maria (*1913) asuivat rakennuksessa ennen muuttoa omaan taloon, Kuoppamäkeen. Tuolloin (vuonna 1916) Helmi oli 3-vuotias.
Perheen muut lapset:  Aune  Matilda *1916 ja Martti Aleksander *1919.

Vimanien jälkeen asuneista ei ole tietoa.

Vuodesta 1941 alkaen saunarakennuksen pienestä asunnosta tuli Osuusliike Auran autonkuljettajan Aarne Vainion perheen koti. Jatkosodan aikana lapset olivat kuitenkin ”pommituksia paossa” isovanhempien luona Vihdin kirkonkylässä.


Auran sauna. Kuva Reijo Vainio.


Rautatietä "syvennetään". Auran sauna häämöttää kaivinkoneen takana. Kuva Reijo Vainio.


Vainion perhe 

Työsuhdeasuntoon Aarne Vainio (*1909-1970) muutti 1. vaimonsa  Sirkan  (1915-2002; o.s.Laine) kanssa. Sirkka Vainio työskenteli kaupan siivoojana ja pyykkärinä vuosina 1945-1948. Hän pesi ja silitti esim. maito- ja lihapuolen myyjien valkoiset työtakit. Reijo Vainio on kertonut, että heidän aikanaan hänen äitinsä lämmitti myös saunan. Sirkka Vainion jälkeen lämmityksestä huolehti mm. pyykkärinä toiminut Siiri Sinervo.

Perheen lapset:  Marjatta *1937, Reijo *1939 ja Irma *1940

Marjatta Vainio (myöh. Johansson) muutti vuonna 1956 Ruotsin Göteborgiin, missä hän asuu edelleen. Ennen Ruotsiin muuttoa Marjatta ehti kuitenkin työskennellä mm. Auran kioskilla myyjänä sekä Olavi Sainion muovisia sadetakkeja valmistaneessa yrityksessä. 

Irma Vainio (myöh. Hietala) muutti vuonna 1954 Inkeroisiin. Vuonna 1973 hän palasi Nummelaan, missä asuu edelleen.

Jo vuonna 1953 Reijo Vainio toimi Auran varastolla varastopoikana.
Armeijan jälkeen Reijo muutti vuonna 1959 omaan asuntoon Kalle Laineen taloon Omapohja II:een.

Kesäisin Aarne Vainio ja Reijo-poika nukkuivat mielellään vintillä.
Aarne Vainio oli hyvin seurallinen, mukava mies, jonka kotiin talojen isännät käydessään kylällä asioimassa mielellään piipahtivat juttelemaan ja joskus kallistamaan kuppiakin.

Aarne Vainion 2.vaimo Helli (1925-2008; o.s. Rumpunen) työskenteli mm. Sellgrénin ja Martelan kutomoissa.
Lapset: Olavi *1955 ja Juha *1960

Helli Vainio muutti leskeksi jäätyään Juha-poikansa kanssa Tampereelle vuonna 1974. Olavi jäi Nummelaan, missä hän asuu edelleen. Juha Vainio asuu Helsingissä.

Vainioitten jälkeen talossa asuneita 

Vainioitten jälkeen asuntoon muutti Auran varastolla ja rautaosaston myyjänä työskennellyt Olli Turpeinen vaimonsa Hilkan ja lastensa Arton ja Annen kanssa. Myöhemmin he rakensivat oman talon Hiidenrantaan.

Saunarakennus purettiin 1970-luvun lopulla.


Tietoja antaneet mm. Reijo Vainio, Leila Lilja, Mikko Yli-Rosti. Koonnut Ritva Miettinen