Nummelan kylähistoria    Kuoppanummentien alue


OMAPOHJA II

Omapohja II Seuratalon mäen etelärinteessä. Kuva on julkaistu Kirsti Kuuselan toimittamassa kirjassa Taloja ja tekijöitä.

Omapohja II oli Tuusan tilasta lohkottu 3450 neliömetrin kiinteistö. Tontilla olleen mansardikattoisen, ison, kaksikerroksisen talon rakennutti 1920-30-luvulla Karl (Kalle) August Laine (*1889 Vihti). Se oli vaaleaksi maalattu. Talon omistaja asui alakerran Keskipisteen puoleisessa päädyssä, jossain vaiheessa hänellä kyllä oli käytössään koko alakerta. Kalle Laine oli poikamies. Hänen taloudenhoitajansa, Oinasjoelta kotoisin ollut Toini Nyman (myöh. Kykkänen) asui myös alakerrassa. Rautatien ylikäytävän veräjänvartija Saima Salminen asui tuolloin yläkerrassa.

Väinö Purje on kertonut, että hänen lapsuudessaan Kalle Laine asui Kaukoilassa. Kalle oli kauan Valtion Puhelimen palveluksessa asentajana (monttöörinä). Häntä kutsuttiin yleisesti Tolppa-Kalleksi. Hän kävi korjaamassa vikoja myös Ojakkalan suunnalla. Linjoja korjatessaan hän joutui soittamaan koesoittoja, ilmeisesti puhelinkeskukseen. Kyläläiset muistelevat hänen tuolloin hokeneen mystisesti ”kokeilua, kokeilua”.
Myöhemmin Kallella oli talossaan polkupyöräkorjaamo. Hän myös myi pyöriä ja varaosia, mitä ei muualta saanutkaan. Hän oli todellinen monitoimimies, joka osasi korjata myös kelloja. Tellervo Tylli (o.s. Lehtonen) on kertonut ostaneensa sotien jälkeen Kallelta herätyskellon viiden markan hintaan.

Kerrotaan että Kalle pelasi mielellään korttia. Tuolloin pelattiin Mustaa-Maijaa ja Paskapoikaa. Väinö Purjeen äiti ja täti miehineen kävivät usein Kallen luona pelaamassa, samoin monet Nummelan pojat. Kalle oli kuulema kova ”fuskaamaan” (pelaamaan vilpillisesti).
Kalle oli hyvänluontoinen, oma persoonansa. Hän ei korostanut itseään, vaan haluasi olla ”yksi meistä”. Hän puhui verkkaisesti ja asiaa.

Omapohja II:n sauna oli talon kellarikerroksessa, mutta se oli vain omistajan käytössä. Ulkorakennus oli naapuritontin ( Merisen/Kykkäsen ) rajalla. Puutarhassa oli paljon omenapuita, mansikkamaa ja iso perunamaa. Syksyn pimeinä iltoina kylän pojat kävivät usein omenavarkaissa Kallen puutarhassa.

Vihdin Sähkö Oy:n asentaja Jouko Sysmäläinen ja hänen vaimonsa Meeri asuivat perheineen tässä talossa noin 25 vuotta. He olivat talon viimeiset asukkaat. Lokakuussa 1998 he muuttivat Omapohjasta. Näkymä mäenrinteen puolelta kuvattu 1990-luvun puolivälissä. Kuva Sysmäläisen perheen albumista.

Talossa oli omistajan asunnon lisäksi 3 pientä vuokra-asuntoa, joista kaksi yläkerrassa. Yläkerran Seuratalon puoleisessa reunassa oli iso, kylmä halli.
Jokaisessa asunnossa oli oma keittiö.
Jo Kallen eläessä talossa oli vuokralaisia. Sota-aikana yläkerran Keskipisteen puoleisessa päässä asui Annikki Pircklén . 1950-luvulla talosssa asui Olavi ja Eila Sainion perhe.
Kallen eläessä talossa asui myös jonkin aikaa Marja Martikkala, jolla oli piharakennuksessa vuohia. Siksi häntä kutsuttiinkin Kuttu-Mariksi. Laidunmaa oli talon alapuolisella pellolla.

Kalle Laine kuoli 1950-luvun lopulla.Talon omistajan kuoltua siinä asui ensin ilmeisesti Kallen veljen ottotytär miehineen, heidän jälkeensä alakerrassa Tyyne ja Arvo Joutsen ja sitten 1960-luvun puolivälissä Kallen vanhempi veli vaimoineen.

Omapohja II:ssa asui vuosikausia Vihdin Sähkö Oy:n henkilökuntaa. 1980-luvulla otetussa kuvassa näkyvät kellari- ja saunatiloihin vievät ovet. Kuva Sysmäläisen perheen albumista.

1960-luvun vuokralaisista monet olivat nuoria pareja, mm. Lea ja Martti Viman , Aila ja Reijo VainIo , Anneli ja Lasse Noro, Terttu ja Markku Alanko . Mynttiset ja Mäntylät (Hilma ja Sulo) kuuluvat myös talon entisiin asukkaisiin.
Terttu Alanko on kertonut, että joillakin vuokralaisilla oli tuolloin oma öljykamina, toisilla vielä vanha pystyuuni.Aikaisemmin oli koko talossa ollut uunilämmitys (kakluunit). Jokaisella vuokralaisella oli ulkorakennuksessa oma vaja (liiteri), mutta kaikilla oli vain yksi yhteinen käymälä.

Talvella 1999 Omapohja II on autiona. Taustalla näkyy kiinteistön ulkorakennus. Oikealla rakennusliikkeen ilmoitustaulu kertoo uuden kerrostalon rakentamisen aloittamisesta. Kuva Sysmäläisen perheen albumista.

Vuonna 1972 Vihdin Sähkö Oy osti talon ja siinä asui yhtiön henkilökuntaa, viimeisenä asentaja Sysmäläinen.
Vuonna 1988 kiinteistö siirtyi KOP:n omistukseen. Talo on purettu ja paikalla on nyt kerrostaloyhtiö Nummelan Kruunu (Kuoppanummentie 4)..

Tietoja ovat antaneet mm. Terttu Alanko, Sirkka Järvensivu, Väinö Purje, Tellervo Tylli ja Reijo Vainio. Koonnut Ritva Miettinen.