Nummelan kylähistoria      Vihdintie

Lisätty kuvia 8.2.2011METSÄPIRTTI

Vihdintie 16

 

Metsäpirtti vuonna 1950


1940-luvun loppupuolella Nummelan keskusta alkoi laajeta Vihdintien suuntaan. Jaakko ja Greta Hellen 2600 neliömetrin tontti lohkottiin Tuusan maista v. 1945. Seuraavana vuonna asumiskuntoon valmistunut lautarakenteinen kaksikerroksinen talo oli metsän reunassa lähellä tiilestä rakennettua sähkömuuntajaa. Naapuritonteille ja Vihdintien toiselle puolelle rakennettiin asuntoja vasta myöhemmin. Ainoastaan Laakson puusepänverstas nousi naapuriin samoihin aikoihin.

Alkuvaiheessa asuintiloja oli vain yhdessä kerroksessa. Toinen kerros oli tyhjä vintti päätyikkunoineen. Alakerrassa oli 4 huonetta ja keittiö. Ruokailuhuone oli erotettu liukuovella olohuoneesta.

Pihan puolella oli avokuisti. Talo oli kellertävä, ikkunoiden ja kuistin tolppien väri oli vihertävä. Pihan puolella oli alunperin lippa (frontti) ja siinä myös ovi ja ikkuna. Tämä oli kuistin katolle myöhemmin tehtävää parveketta varten.


Vuonna 1950 otetussa kuvassa näkyy parveke, joka tehtiin jo rakennuksen valmistumisen aikoihin. Se purettiin huonokuntoisena joskus 1960-luvun lopulla tai 1970-luvun alkupuolella.  Rakennuksessa oli aluksi pärekatto, joka ennen yläkerran remonttia muutettiin peltikatoksi. Variksenpelätin on ilmeisesti mansikkamaan vartijana.
Metsäpirtin pihalla vuonna 1950. Vasemmalla Greta Hellen veljen, Åke Lindströmin vaimo Martta, oikealla Greta. Taaimmainen poika Åken poika Kaj Lindström, edessä Hannu Helle. Koira on nimeltään Leda.Metsäpirtin kuistilla vuonna 1951. Kuvassa vasemmalta perheen tytär Christina, isä Jaakko ja poika Hannu.
Metsäpirtin kuistin portailla vuonna 1951. Kuvassa ylhäällä Greta Helle ja hänen veljensä Åke Lindström. Seuraavassa rivissä serkukset Christina Helle ja Kaj Lindström. Edessä vasemmalta Åke Lindströmin vaimo Martta, Jaakko Helle, Åken tytär Leena Lindström ja Hannu Helle.
Metsäpirtin kadunpuoleista seinää maalataan vuonna 1952. Tikkailla Jaakko ja Christina Helle.


Vastarakennettu Metsäpirtti Vihdintien puolelta. Kuvannut Erkki Hiltunen.Metsäpirtin kuistilla edessä vasemmalta Jaakko, Christina ja Greta Helle.
Takana Jaakon sisar Kirsti Hiltunen. Kuvannut Erkki Hiltunen.


Yläkerran raput lähtivät eteisestä. Eteisessä oli oma ovi yläkerran rappuun. Yläkertahan oli alunperin kylmä tila. Eteisestä menivät myös raput kellariin, jossa oli ruokakellari ja saunatilat.

Alkuperäinen lämmitysmuoto oli puu-uunit (Porin Matti), lisäksi tietenkin keittiön liesi. PuuCee oli liiterirakennuksessa. Kunnan vesi ja viemäri saatiin yläkerran rakentamisen yhteydessä v. 1968. Samalla saatiin myös WC ala- ja yläkertaan.


Vuonna 1968 rakennettiin yläkertaan 2 huoneen ja keittiön asunto perheen Hannu-pojan avioiduttua Marja-Liisa Lahtisen kanssa.  Samalla tehtiin yläkerran olohuoneeseen kadun puolelle ”frontti”.
Marja-Liisa ja Hannu Helle asuivat aluksi Lohjalla, jossa perheen Heidi-tytär  syntyi vuonna 1968. Lohjalta he muuttivat yläkerran valmistuttua Metsäpirttiin, jossa Sami syntyi vuonna 1974. Täältä perhe muutti omaan taloon Lankilan alueelle v. 1978.

Stina Helle muutti kotoaan vuonna 1964,  kun hän meni naimisiin Olli Karvisen kanssa.


Metsäpirtti pihan puolelta vähän ennen talon purkua vuonna 2006. Kuvannut Sami Helle.
Sisänäkymä tyhjästä Metsäpirtistä. Kuvassa olohuone ja ruokailuhuone. Kuvannut Sami Helle.
Metsäpirtti Vihdintien puolelta vähän ennen talon purkamista vuonna 2006. Kuvannut Sami Helle.

Pihassa oli liiterirakennus. Alunperin se oli noin  puolet lopullisesta. Hannu Hellen muistin mukaan siinä oli jonkin aikaa pelkkä betonisokkeli,  johon joskus talon valmistumisen jälkeen tehtiin pienempi liiteri. Myöhemmin liiteriä pidennettiin lopulliseen kokoon. Rakennuksessa oli vain puuliiteri/varasto (yksi tila) sekä PuuCee.Metsäpirtin ulkorakennuksen alkuperäinen Vihdintien puoleinen sivu . Kuvannut Sami Helle.Ulkorakennuksen pääty. Kuvannut Sami Helle.


Metsäpirtin ulkorakennus pihanpuolelta. Kuvannut Sami Helle.


Laakson tontin rajalla oli kaivo, joka oli tehty ilmeisesti jo ennen rakennustöiden  aloittamista tai niiden aikana. Betoni tehtiin tuohon aikaan rakennuspaikalla ja siihenhän tarvittiin vettä.

Tontilla oli myös isoja puita: koivuja  sekä pari kuustakin. Puutarhassa oli omenapuita ja marjapensaita. Itse viljeltiin myös perunaa, mansikkaa ja kurpitsoja.

Omaan taloon Jaakko Vilhelmi Helle (*1913 Vihti) ja hänen vaimonsa Greta Wilhelmina (o.s. Lindström; 1916 Lohja) sekä heidän lapsensa Christina Wilhelmina (1941 - 2010) ja Hannu Jaakko Juhani (*1944 Vihti) muuttivat Gulinin talosta (Nummenranta) nykyisen Kuoppanummentien varrelta.Christina Helle rippikuvassa maaliskuussa 1957. Kuvan omistaa Kirsti Hiltunen.Sisarukset Christina ja Hannu Helle Christinan konfirmaatiopäivänä maaliskuussa 1957.
Kuvan omistaa Kirsti Hiltunen.Hannu Helle rippikuvassa lokakuussa 1959. Kuvan omistaa Kirsti Hiltunen.Edvard ja Alina Hellen nuorin poika Jaakko kävi keskikoulun Hangossa. Sen jälkeen hän oli isän ja veljesten puusepänverstaalla lakeeraustöissä (lakkasi ja kiillotti) sekä ”paperihommissa” eli hoiti mm. liikkeen kirjanpidon. Kun verstaan toiminta loppui 1950-luvun alussa, Jaakko lähti myyntiedustajan töihin autotarvikkeita myyvään  liikkeeseen. Myöhemmin hän toimi konttoripäällikkönä lohjalaisessa autoliikkeessä..

Jaakko Helle oli Nummelan Kisaajien johtokunnassa 1936 - 1941.
1930-luvulla Nummelan työväentalolla toimi erittäin aktiivinen näytelmäpiiri. Jaakko näytteli ainakin  Pohjalaisten vallesmannia vuonna 1936 ja Itkevän ilveilijän diplomaattia  seuraavana vuonna.
Kunnan elimistä Jaakko Helle toimi taksoituslautakunnassa.

Greta-rouva oli pitkään kotiäiti. Sitten hän työskenteli puhelinkeskuksen hoitajana Nummelan puhelinkeskuksessa (HPY) ennen kuin puhelinkeskus automatisoitiin vuonna 1956. Sieltä Greta Helle siirtyi puhelinvaihteen hoitajaksi ensin OTK:n, sitten Vakuutusyhtiö Kansan palvelukseen, mistä hän jäi eläkkeelle.

Vihdin säästöpankki osti Metsäpirtin v. 1987, mutta Hellen perhe asui talossa, kunnes uusi koti valmistui Mäntytien kerrostaloon. Muutto Mäntytielle tapahtui n. 1988/1989.
Myynnin jälkeen talo oli jonkin aikaa tyhjänä, ennen kuin siihen tuli vuokralaisia.
Rakennus purettiin keväällä 2006.
Jaakko Helle kuoli vuonna 1990 ja Greta Helle vuonna 1995.Ulkorakennus, missä loppuvaiheessa oli kirpputoritoimintaa. Kuvannut Mikko Yli-Rosti.Metsäpirtti ennen purkamista. Vihdintien puolelta kuvannut Mikko Yli-Rosti.
Metsäpirtti puretaan vuonna 2006. Vihreä rakennus, mikä näkyy kaivurin kauhan alta on ent. Laakson verstas, nyk. Vihdin Kuvataidekoulu. Kuvannut Olli Karvinen.Näkymä Metsäpirtin tyhjältä tontilta Vihdintien toiselle puolelle, missä näkyy Mäntytien kerrostaloyhtiö, missä Greta ja Jaakko Helle asuivat elämänsä viimeiset vuodet. Kuvannut Olli Karvinen.
 


As. Oy Vihdin Metsäpirtin nykyiset kerrostalot sijaitsevat sekä Metsäpirtin vanhalla että naapuritontilla.Asunto Oy Vihdin Metsäpirtti rakenteilla ja valmiina. Kuvat Mikko Yli-Rosti.

Tietoja antaneet Olli Karvinen, Hannu ja Marja-Liisa Helle. Koonnut Ritva Miettinen.
Vuosien 1950-1952 kuvat ovat perhearkistosta.