Asematie Rautatieasema

Tehty 6.8.2008


 

NUMMELAN POSTI

Liisa Toikkasen (o.s. Velin) muistoja
Nummelan postista 1944-56

 

Postinhoitaja Toini Pyykkösen aikana oli postissa apulaisena Liisa Lahdenpää (nyk. Tähtinen). He asuivat Pajulan talon yläkerrassa. Vuonna 1944 neiti Pyykkönen kyseli Pajulan väeltä kuka oli tyttö, joka rippipuvussa oli saattamassa Helsinkiin matkaavia sukulaisia. Minä Liisa Velin olin tuo Huhdanmäessä asunut tyttö. Minut otettiin postiin töihin, missä työskentelin ensin kesät 1944 ja 1945 sekä pitkälle syksyyn, koska kouluvuosi ei sodan takia alkanut normaalisti.
Kesän 1946 hoidin kirjailija Armas J. Pullan lapsia Vihdin Olkkalassa heidän kesäpaikassaan.

Postissa oli uusi hoitaja, Eeva Salo (nyk. Litja) ja hänellä naapurin tyttö Tuovi Hänninen kesäapulaisena. Tuovin mennessä lukioon Lohjalle syksyllä 1946, minulle aukeni työpaikka postissa elokuun lopulla. Virallisesti harjoittelijan paikka oli myönnetty jo toukokuun 1946 lopussa.

Vuonna 1946 Nummelan postin virkailijoina olivat Eeva Salo (nyk. Litja), Irmeli Tapaninen (nyk. Rutanen) ja minä kolmantena. Irmeli oli vuoteen 1949 ja muutti miehensä kanssa Jokelaan. Sirkka Terkomaa (nyk. Syrjänen) tuli postiin vuonna 1947 ja oli töissä tammikuun 1953 loppuun. Hänen tilalleen tuli Maija Alen. Vuokko Leutola tuli Irmelin lähdettyä 1949, mutta hän ei enää siirtynyt Louhen taloon, vaan muutti sisarensa Ainon perään Marttilaan.

 


Aseman rappusilla. Takana Liisa Velin (myöh. Toikkanen) ja Eeva Salo (myöh. Litja), edessä Vuokko Leutola ja Sirkka Terkomaa (myöh. Syrjänen). Kuva on vuodelta 1947.

 


Asemamies Arvo Lindforsin resiinakyydissä Liisa Velin ja Sirkka Terkomaa.

Postinjakajia asemalla oli kolme: Tyyne Merikallio jakoi keskustan, Fredrik Keihäri alueet Haapakylä – Päivölä – Luontola – Vuorela sekä Kalevi Ranta alueet Kaukoila – Veikkola – Oinasjoki.

 


Irmeli Tapaninen (myöh. Rutanen) ja Liisa Velin (myöh. Toikkanen) lastaamassa postia junaan.

 


Irmeli ja Liisa postireessä. Takana aseman varasto (makasiini).

 


Lumihangessa Nummelan asemalla. Vasemmalta Sirkka Terkomaa (myöh. Syrjänen), Irmeli Tapaninen (myöh. Rutanen), Liisa Velin (myöh. Toikkanen) ja Eeva Salo (myöh. Litja). Takana aseman varasto (makasiini). Kuva on vuodelta 1946.

 

Posti oli auki klo 9 – 14, lauantaisin vuoroteltiin pienemmällä joukolla. Illan postijuna hoidettiin vuorotellen. Postijunia kulki yksi aamulla Hankoon ja yksi illalla Helsinkiin. Postivaunua ei ollut jokaisessa matkustajajunassa. Postiauto tuli aamulla Helsingistä ja meni Someron kautta Turkuun, iltapäivällä Turusta Helsinkiin.
Postiautoon liittyy seuraava hilpeä muisto: Postiautossa oli aina nuori postimies, joka tuli sisälle postiin. Eräs, joka todennäköisesti oli kyllä tyytyväinen ulkonäköönsä, tarkisti varmuudeksi viiksiensä asennon peilistä, joka oli kirjehyllyn yläpuolella. Kerran piirsimme kiusaksi karrikoidun kuvan paperille ja asetimme sen peilin päälle. Seuraavalla kerralla oli hauska tilanne. Siihen loppui peiliin katselu nololta kaverilta.

Asemalla postin päällikkönä oli nimellisesti asemapäällikkö, ensin Westling, sitten Aalto. Louhen talossa jo Eeva Salo (Litja).
Asemalla ei apulaisten kesken ollut varsinaista työnjakoa, hoitajalla oli pääkassa ja arvomerkkien myynti. Louhen talossa oli palvelukohteissa eri asiat ja paikkaa vaihdettiin kuukausittain.

Sunnuntaisin rouva Irja Lehtonen jakoi sanomalehtiä asemasalissa perien lehtien hakijalta pienen maksun (myös postin ollessa Louhen talossa).
Postissa asemalla oli yksi pystyuuni, jonka asemamiehet lämmittivät ja siivosivat asemasalin. Me siivottiin posti itse. Muistaakseni asemapäällikön puolella siivosi asemamies Arvo Lindforsin vaimo Ingrid Lindfors.

Postivirkamiestutkinnon suoritin loppuun joulukuussa 1951, jolloin siirryin Espooseen Matinkylään. Mieheni oli tuolloin saanut myymälänhoitajan paikan Matinkylän Nokkalassa: monesta syystä emme viihtyneet Matinkylässä, vaan muutimme loppuvuodesta 1952 takaisin Nummelaan. Minulle aukeni paikka, kun virkailijana ollut Irene Lääkäri (nyk. Sorsa) siirrettiin Helsingin pitäjään. Posti oli muuttanut samana vuonna Heikki Louhen rakennuttamaan taloon Asemantien varrelle. Silloin virkailijoina olivat Eeva, Sirkka ja Irene.

 


Liisa Toikkanen Heikki Louhen talossa (nyk. Pisteenkaari 17) toimineen postin rappusilla. Kuva on vuodelta 1954.

 


Sisäkuva Nummelan postista Louhen talossa. Kuvassa Eeva Litja, Sirkka Syrjänen ja Liisa Toikkanen.

 


Liisa Toikkanen, Eeva Litja ja Maija Alen Nummelan postissa Heikki Louhen talossa.

 

Posti tuli autolla Helsingistä. Junalla ei enää käyty. Postinhoitajan asunto oli samassa kerroksessa kuin posti. Postilaisilla ei ollut ns. sosiaalitilaa. Yläkerrassa oli hammaslääkärin vastaanotto ja alakerrassa pesula, jossa ainakin koulun entinen keittäjä Anni Nyman työskenteli.

 

Asuntona asemamiesten talo

Kun muutimme Matinkylästä takaisin Nummelaan, asuimme ensin Hemmilän sivurakennuksessa. Sieltä muutimme Haapakyläntien varrelle n.s. Sähkö-Lehtosen taloon (Harjurinne), jonka tuolloin omisti Kuikun tilan isäntä, tuomari Niemelä. Asunto oli vain 27 neliömetriä. Ihaninta oli kun sain lastenhoitajaksi Työväentalon vahtimestari Lehtosen tytön Sirpan. Hän hoiti lapset, kunnes muutimme Porvooseen.
Vuonna 1953 muutimme asemamiesten taloon, kun asemamies Arvo Lindfors muutti aseman yläkertaan. Siellä asunut asemavirkailija Nikkanen muutti sieltä pois.
Asemamiesten talo oli asemarakennuksen länsipuolella. Talossa oli kaksi asuntoa. Toisessa päässä asui asemamies Borgman perheineen.

 


Asemamiesten talo. Pihalla leikkimässä Liisa Toikkasen tytär Marja-Liisa.

 


Liisa Toikkanen lastensa Marja-Liisan ja Sepon kanssa Asemantiellä. Takana aseman varasto (makasiini).

 


Liisa Toikkasen lapset Marja-Liisa ja Seppo Asemantiellä. Vasemmalla näkyy osa Laatuviljaa ja takana Mailis Elgin (myöh. Westerman) talo. Kuvattu vuonna 1955.

 


Kuvassa vasemmalla Liisa Toikkasen veli Markku Velin ja oikealla Liisan poika Seppo Toikkanen.

 


Näkymä asemamiesten asuinrakennuksen pihapiiristä Asemantielle päin. Takana vasemmalta Harmonitehdas, Tainion talouskauppa ja Brofeldtin talo. Kuva on vuodelta 1953.

 

Saunoimme mummulan (Välimaa) saunassa, mutta pyykin pesin aseman saunassa, joka oli ratapihan toisella puolella.

 


Liisa Toikkanen asemamies Arvo Lindforsin kanssa. Takana aseman saunarakennus. Kuva on vuodelta 1954.

Kun mieheni ruotsinkielen taitoisena siirrettiin Keskon Porvooseen perustamaan myyntikonttoriin huhtikuussa 1956, meni perhe 1.5.1956 perässä.

Kuvat ovat kirjoittajan, Liisa Toikkasen kokoelmista.