Nummelan kylähistoria      Vihdintie

Päivitetty 30.11.2011Anna-Liisa Rosenqvistin muistoja

 


Anna-Liisa ja Aarne Rosenqvist hääkuvassa 1.7.1945.

Oli ihanaa tulla Nummelaan, missä oma koti odotti. Aloin viihtyä heti. Kaikki ihmiset olivat ystävällisiä ja auttavaisia. Ympärillä olivat Helander, Tammilahti, Laakson verstas, Helle, seuratalo, työväentalo ja metsää.

Kun menin ensimmäisen kerran Vihdinseudun Osuusliikkeen kauppaan, näin Väinö Purjeen siellä tiskin takana.  Hän oli harjoittelijana kaupassa ja voi sitä riemua kun näimme toisemme. Väinö Purje oli koulukaverini Kirvelän koulussa.

Ensimmäisiä, joihin tutustuin, olivat naapurit Sievisen ja Hellen perheet. Olin mummujen ystävä ja niitä mummuja kävi meillä useita, kuten Fiina Laakso, Anna Helander, Nummelinin mamma, Hilma Pircklen ja Alma Sievinen.

 Mustalaisista muistan seuraavaa: Aluksi telttaleiri oli meidän tontilla ja mustalaiset siirtyivät aina edemmäs metsään ja pistivät leirin pystyyn. Mustalaislapset leikkivät meidän lasten kanssa ja he olivat iloisia ja kilttejä lapsia. He lauloivat paljon ja opettivat meidänkin lapsille omia laulujaan. Mustalaiset eivät kerjänneet eivätkä kaupanneet mitään (ainakaan meille), he olivat enimmäkseen omissa oloissaan leirissään. Minä olin heille ystävällinen enkä ajanut lapsia pois pihaltamme, joten samat mustalaiset leiriytyivät lähistöllä joka kesä.