Nummelan kylähistoria      Hannankatu

Tehty 1.9.2010



Hannankadun Haaparanta
ja siitä lohkotut tontit



Näkymä Tuiskulan pihalta pohjoiseen. Nummelinien vanhaan rakennukseen johti koivu- ja vaahterakuja Keskitieltä (nykyiseltä Hannankadulta). Taustalla oikealla näkyy Eino Luodon talo Lohjantien varrella. Kuvattu 1960-luvun alkupuolella. Kuva on Ritva Laihon kokoelmista.

Vuonna 1921 tehdyn lohkomisasiakirjan mukaan Hemmilän maista on lohkottu 0.645 hehtaarin suuruinen tontti Haaparanta. Sen omistajaksi on merkitty työmiehen leski Sofia Haaparanta (* 1865 Suomusjärvi). Hän kuoli vuonna 1953. Lähitalojen nykyisillä asukkailla ei ole kuitenkaan mitään muistikuvaa rouva Haaparannasta, mutta vuoteen 1955 Albertinkadun varrella Harjulassa asunut Kalervo Lehtonen muistaa rouva Haaparannan asuneen viimeksi Rantaniemen talossa Hagalundissa.

Haaparannan mamman kamarissa asui vuokralaisena Armas Schugge (*1899 Viipuri) ennen kuin hän solmi avioliiton Aune Kesiön (*1906 Heinola) kanssa. Heidät vihittiin vuonna 1932. Armas Schugge oli Vihdin Sähkö Oy:n palveluksessa ja Aune-rouva ainakin myöhemmin osuusliike Auran kirja- ja paperiosaston hoitajana. Ennen oman talon rakentamista  Haapakylään Schugget asuivat Haapakylään johtaneen tien varrella Sähkö-Lehtosen talossa (Harjurinne). Rouva Haaparannalla kuuluu olleen vaikeuksia tämän sukunimen ääntämisessä ja hän  sanoikin yksinkertaisesti ”Kusse”. (Kertonut lähellä asunut Kirsti Hiltunen o.s. Helle)

Ilmeisesti 1940-luvun alussa suutari Jalmari Nummelin (*1879 Kuhmoinen) ja hänen vaimonsa Fredrika Johanna (*1878 Vihti) muuttivat tähän mökkiin Albertinkadun varrella olleesta Harjulasta.
Suutari Nummelin teki vielä töitä tämän suurten omenapuiden ympäröimän mökin keittiössä. Hän kuoli vuonna 1944.
Aila Heiniö on kertonut, että hänen äitinsä kävi hakemassa omenia Nummelinin mammalta. Leskirouva Nummelin asui viimeiset elinvuotensa Lohjantien varrella seppä Nordströmin talon (Mäntylän) ullakkohuoneessa. Hän kuoli vuonna 1970.




Vierailulla rouva Nummelinin luona Nordströmin talossa lokakuussa 1966. Sohvalla istuu Oiva Nummelin äitinsä kanssa ja vasemmalla hänen hyvä ystävänsä Ilkka Laakso. Oiva Nummelin soitti vuosikymmeniä kontrabassoa Helsingin kaupunginorkesterissa ja vieraili usein myös Radion sinfoniaorkesterissa, missä Ilkka Laakso soitti käyrätorvea.


Rouva Nummelin ja Ulla-Maija Laakso. Kuvat Laakson perheen kokoelmista.


Nummelinien aikana taloon kuljettiin silloiselta Keskitieltä (=  Välitieltä, Peltotieltä), nykyiseltä Hannankadulta. Taloon johtaneen kujan toisella puolella kasvoi vaahteroita, toisella puolella koivuja.

Nummelinien jälkeen talossa asuivat vuokralaisina Mäenpäät.
Talon seuraavat omistajat olivat  Olavi ja Hanna Vierto, joilta Salli ja Paavo Kokkonen ostivat kiinteistön vuonna 1966.
Paavo Kokkonen toimi Vihdinseudun osuusliikkeen myymäläpäällikkönä.  Viisilapsinen perhe asui ensin vanhassa talossa, kunnes uusi talo valmistui vanhan yläpuolelle tammikuussa 1976. Kesällä 1976 vanha rakennus purettiin. Tälle tontille kuljetaan nykyisen Ainontien kautta. Muutama vanha omenapuu on säilynyt entisestä puutarhasta.

Paavo Kokkonen kuoli vuonna 1999. Salli Kokkonen asuu edelleen omassa asunnossaan, samoin tytär Margit, jonka asunnossa asuivat aikoinaan Paavo Kokkosen vanhemmat. Kokkosen perheen kahdella pojalla on talossa omat kotinsa.

Kokkosten hallussa oleva maa-ala on tällä hetkellä  lohkottu kahdeksi tontiksi, nimeltään Koivu ja Vaahtera.


Nummelinien talo Heimo Harjun kuvaamana vuonna 1976. Kuvassa näkyy tontille rakennettuista uusista taloista vasemmalla vähän Moisanderin taloa, oikealla Heiniön taloa.




Haaparanta  -   Hannankatu  11

Hannankadun varrella on entisen kulkuväylän vasemmalla puolella Jouko Moisanderin talo, joka on päällystetty mineriittilevyillä. Se on rakennettu vuonna 1965. Taloon on myöhemmin rakennettu kuisti ja lisäsiipi.Tällä tontilla on säilynyt myös muutama vanha omenapuu. Raimo Juslin rakensi tämän talon vuonna 1965. Vuonna 1982 kiinteistö siirtyi uudelle omistajalle ja myyjäksi on merkitty oli Sylvi Juslin.

Moisanderin talo kuvattuna naapuritontin puolelta. Kuvassa Osmo Heiniö ja hänen isänsä Olavi Heiniö.




Haaparanta - Hannankatu 9


Ensi kuvat Heiniön talon tyhjästä tontista syksyllä 1968 


Vanhan kulkuväylän oikealla puolella on Heiniön perheen punatiilinen talo. Aila (o.s. Rosenqvist; *1947Vihti) ja Osmo Heiniö  (*1945  Vihti) ostivat tonttinsa Olavi Vierrolta ja rakennustyö aloitettiin vuonna 1969.

Aila ja Osmo Heiniön ensimmäinen koti oli Vihdintien varrella seppä Helanderin talossa lähellä Ailan lapsuudenkotia. Ennen oman talon valmistumista Heiniöt ehtivät asua vielä jonkin aikaa Mustikkatien varrella. Sieltä muutettiin jouluksi 1970 uuteen kotiin.


Näkymiä Heiniön tontilta kesäkuussa 1969 



Talon pohjatyöt ovat meneillään.
Hannankadun toisella puolella olevat talot: Punakattoinen talo on Huovialan perheen Pekkala (Hannankatu 12). Keskellä olevan matalan, tummahkon talon rakensivat Pertti ja Aune Solja (nykyinen omistaja on Hällström). Oikealla on Laihon perheen talo Tuiskula (Hannankatu 14).


Valkoiset matalat rakennukset ovat Suikkarin perheen Nummitupa (Hannankatu 10) ja Vihannon Lepola (Väinämöisentie 14). Korkeampi valkoinen talo on Huovialan Pekkala ja matala tummahko Hällströmin talo.


Anturanvalutalkoot 28.6.1969:


Vasemmalla Raimo Landén ja Aila Heiniön isä Aarne Rosenqvist.


Vasemmalta Unto Lyyra, Raimo Landén, Aarne Rosenqvist ja Jukka Tenhovirta.


Takana Osmo Heiniön isä Olavi Heiniö ja Aila Heiniön veli Rauno Rosenqvist.

Sokkelitalkoot 2.8.1969:

Talon perusta on valmis:

Koivun takana Laihon perheen talo Tuiskula, takana vasemmalla Lindströmin perheen Arola (Albertinkadulla).

Talo oli elokuussa 1970 ulkopäin valmis. 



Saatiin lattiat 22.8.70:


Kasvot kuvaajaan päin on karkkilalainen lattiamies Kuusijärvi, toisen nimi unohtunut.

Maalari Ossi Nikander ikkunatöissä.


Takana näkyy Hilma Nordströmin talo Lohjantien varrella.



 Isäntä viimeistelee olohuoneessa


Jouluksi 1970 Aila ja Osmo Heiniö pääsivät  muuttamaan hieman keskeneräiseen yksikerroksiseen taloonsa. Keväällä jatkettiin mm. pihatöitä.


Pihatöitä pääsiäisenä 1971:


 Aila Heiniön veli  Rauno Rosenqvist.


Aila Heiniön veljet Rauno ja  Reijo Rosenqvist. Avoinna oleva ovi on talon pääsisäänkäynti. Kuvassa oleva auto Plymouth Valiant kuului Aila Heiniön Reijo-veljelle. 

Lemminkäisen ”pikipojat” tekevät kattotöitä huhtikuussa 1971. Taustalla näkyy vanha kivikoulu sekä tontin uusin koulutalo.


Taustalla näkyvät naapuritalot vasemmalta Svahn, Suikkari ja Huoviala.

Siivostalkoot toukokuussa 1971:


Talkooväkeä vasemmalta Matti Peltola, Aila Heiniö, Ismo Eskola ja Juhani Sianoja, jotka olivat Vihdin Sähkö Oy:n henkilökuntaa. Punainen talo on tontin alkuperäinen päärakennus. Vaalea talo takana on Esko ja Aili Hellen talo Lohjantien varrella.

Vasemmalta Matti Peltola, Juhani Sianoja, Ismo Eskola, Aila Heiniö, Reijo Rosenqvist, selin Liisa Åkerman, istumassa oleva lapsi on Mari Vainio. Takana oleva harmaa ulkorakennus on Eino Luodon tontilla.

 
Talon ulkonäkö on säilynyt alkuperäisenä, sisältä taloa on remontoitu. Nummelinien aikaiset komeat lehtipuut ovat säilyneet.
Perheessä on kaksi tytärtä: Marjut Annika (*1971) ja Outi Anniina (*1979)


Heiniön perhe joulukuussa 1996.


Tietoja antaneet Aila Heiniö, Helga Aaltonen, Terttu Alanko, Kirsi Hiltunen, Eira Karttunen, Ulla-Maija ja Ilkka Laakso, Kalervo Lehtonen. Koonnut Ritva Miettinen.
Kuvat Heiniön perheen kokoelmista ellei toisin mainita.