Harrastukset 


POTKULAUTAKISAT

Nummelan traditionaalisiin tapahtumiin  kuuluivat noin 40 vuoden ajan potkulautakisat, joiden järjestämisvastuu kuului Vihdin Urheiluautoilijoille. Tenho Öblom oli tämän joukkuekisan ideoija. Hän myös valmisti ja huolsi kisavälineet, joihin hän haki hylättyjä romuja kaatopaikalta. Ensimmäiset kisat pidettiin vuonna 1969.

Potkulautakisat pidettiin alkuvuosina Asemantiellä silloisen Shellin huoltoaseman luota Laatuviljalle asti. 1970-luvulla kisat siirrettiin rautatien  toiselle puolelle valmistuneen Hiidentorin (osuusliike Auran) asvaltoidulle piha-alueelle.Katsojia Hiidentorilla oli räntäsateisena aamuna ilmeisen vähän. Yleisön joukossa olivat ainakin Viljo ja Margit KuulaAhti Alén, Toivo, Mailis, Pertti ja Anu  Vikman sekä Lauri Vatjus. Taustalla vasemmalla kerrostalo (Huhtapekka),  keskellä rukoushuone ja oikealla Huhdanmäen rinteessä Katriinaperintien ja Huhdanmäentien kulmassa oleva Väätäsen perheen talo (Vuorensyrjä II). Kuva on 1970-luvulta.

 
Alkuvuosina kisat pidettiin vain Äitienpäivänä toukokuussa, mutta myöhemmin naisjoukkueille järjestettiin omat kisat Isänpäivänä marraskuussa.

Kisat alkoivat klo 9 ja paikalla oli yleensä paljon väkeä, myös perhekunnittain. Osanottajia ja yleisöä saattoi olla yhteensä jopa sata henkeä. Veikko Helle  toimi lähettäjänä Äitienpäiväkilpailussa, marraskuussa taas Toini Helle.

Kiertopalkinnon, joita vuosien varrella tarvittiin monia, lahjoitti usein ja kaiversi Hiidenkello. Kolmen kiinnityksen jälkeen voittanut joukkue sai palkinnon omakseen.
Urheiluautoilijat tarjosivat paikalla olleille kahvit (joskus Sokoksen alakerran ravintolassa).

Kisan viimeisinä vuosina jaettiin kaikille äideille symbolisena eleenä tarkoitettu ruusu jollekin paikalla olleista äideistä. Toini Helle oli ensimmäinen äitienpäiväruusun saaja. Muita ruusunsaajia olivat mm. Eeva-Riitta Junttila, Margit Kuula, Ulla-Maija Laakso, Helena Laustio ja Heli Öblom.

Kisaan osallistuttiin joukkueittain. Joukkueessa oli 4-5 potkijaa. Joskus sama kilpailija joutui potkimaan kaksikin osuutta, kun muuten ei saatu täyttä joukkuetta. Perheenjäsenet saivat joskus alkuvuosien jälkeen täydentää joukkuetta. Urheiluautoilijoiden lisäksi toukokuun kisaan osallistuivat mm. Vihdin Palloilijat, Nummelan Kilta ja Autoliitto. Marraskuun kisaan osallistuivat mm. Killan naiset, Urheiluautoilijoiden puolisot, Palonaiset, ja Martat.

Kilpailijoilla piti ehdottomasti olla kypärä päässä. Potkiminen vaati hyvää kuntoa, tarvittiin jalkavoimia. Harry Åkerman on kertonut olleensa todellinen kuningaspotkija, jolla oli nopein kierrosaika. Koko kisa puolestaan oli ohi 20-30 minuutissa.

Vuonna 1995 äitienpäivän kisa jouduttiin peruuttamaan, kun maassa oli paljon räntää. Muita kisoja ei koskaan peruttu, vaikka marraskuun kisapäivänä saattoikin joskus olla varsin liukasta. Viimeinen potkulautakisa pidettiin v. 2008.

Viimeisen kisapäivän kuvia (Luoteis-Uusimaa 14.5.2008)Harry Åkerman lähetti viimeisen kisan potkulautajoukkueet matkaan.Potkulautailijat saivat onnitteluhalaukset uusimmalta Nummela-neuvokselta Anja Korpela-Aholalta. Vuorossa kisan voittanut Vihdin Urheiluautoilijoiden joukkue.Tenho Öblom liikuttui kyyneliin tilaisuuden lähestyessä loppuaan. Helena Laustio antoi hänelle muistoksi maalaamansa taulun, joka kuvaa Öblomille rakasta Palakoskea.Nummelalaisten sekä paikallislehdissä olleista tiedoista koonnut Ritva Miettinen.