Nummelan kylähistoria      Ilmarisentie

Tehty 22.5.2015RINNEPIRTTI

Ilmarisentie 20

Nykyinen sijainti Ilmarisentien ja Veljestentien kulmauksessa.

Tontti ja rakennukset

Arvo ja Kerttu Lusenius olivat hankkineet tontin Hännisen Saarela-tilasta ja alkoivat vuonna 1949 rakentaa Rinnepirtiksi nimetylle tilavalle tontille asuinrakennusta, jonka piirustukset oli laatinut Erkki Salenius.

Kuten muihinkin nykyisen Ilmarisentien varrella oleviin rakennuksiin, oli kulku Asemantieltä kapeahkoa peltotietä pitkin.

Rintamamies-tyyppiseen asuinrakennukseen valmistui aluksi keittiö ja kamari, olohuone  vasta myöhemmin. Rakennuksessa oli puulämmitys pönttouunein ja keittiössä puuhella. Apuna oli myös sähköliesi. Aluksi ei ollut vesijohtoa, eikä viemäröintiä. Pihalla oli oma kaivo, josta vesi nostettiin, sekä ulkohuussi.


Arvo Lusenius noutamassa vettä omasta kaivosta. Takana näkyy Koivusen talo ja piharakennus. Kuva on vuodelta 1964.

Kunnan vesijohdon ja viemäriverkoston tultua, saatiin sisävessa ja viemäri.
Tontille rakennettiin vuonna 1953 ulkorakennus, jossa oli sauna ja varastotilat.Saunarakennuksen talkoot vuonna 1953. Kuvassa vasemmalta Kerttu Lusenius, Riitta-tytär, Matti Ekholm, Einar Ekholm (Arvon Aili-sisaren mies), Arvo Lusenius, Erkki Walldén (Arvon Alli-sisaren poika).  Takana oikealla Jalosen talo ja vasemmalla Eskelinin talo.


Naapureina olivat Alma ja Jussi Mäntylän talo, Eskelinin talo, toisella puolella Kaisa Koivusen sekä  Paavo ja Elli Jalosen talot.


Rinnepirtti sisäänkäynnin puolelta vuonna 1964.    Rinnepirtti vuonna 1966.Kerttu Lusenius saunan seinustalla keväällä 1966. Takana oikealla Koivusen talo ja Jalosen talo (nykyisen Ilmarisentien ja Hannankadun risteyksesä).

Piha-alue

Metsäinen rinnetontti oli tilava. Siihen muodostettiin ajan tavan mukaan puutarha. Perunat ja juurekset kasvatettiin omassa maassa. Myös omenapuut ja marjapensaat antoivat satoaan. Pihamaata koristivat kesäisin kauniit kukkapenkit. Alkuvuosina pidettiin kanojakin, joiden häkit olivat metsän reunassa.Kesäinen näkymä Rinnepirtin piha-alueelta.
Kesäkukkia Rinnepirtin pihalla 1970-luvulla.

    

Perhe

Arvo Lusenius oli syntyperäinen vihtiläinen (s.1918 k.1992). Puoliso Kerttu (o.s. Granberg)  on syntynyt 1924 Hausjärvellä. He avioituivat v. 1946.  Lapset Riitta s. 1948 ja Jukka s. 1952.  

Kerttu ja Arvo Lusenius sekä lapset Jukka ja Riitta. Kuva on vuodelta 1956.


Jukka ja Riitta Lusenius vuonna 1956.

  

Arvo ja Kerttu kotipihalla vuonna 1969. Taustalla puiden takana häämöttää ulkorakennus.


Luseniukset muuttivat omaan taloonsa Vihdin Sähkö Oy:n Vesala-kiinteistöstä. Sitä ennen he olivat asuneet Arvon äidin talossa Torholassa.


Arvo Lusenius oli sähköasentaja ja työskenteli Vihdin Sähkö Oy:ssä. Kerttu Lusenius on ollut kotiäitinä lukuun ottamatta lyhyitä työjaksoja Sellgrenin kutomossa ja Luontolan kylpylässä.Tytär Riitta Lusenius (myöh. Heikkinen) työskenteli toimistosihteerinä Helsingissä ja poika Jukka Lusenius  teki isänsä tavoin työuransa sähköasentajana.


Arvo-isän mieleinen harrastus oli haitarin soitto. Riitta-tytär on kertonut isän soittaneen mm. Melodia-orkesterissa Kallion veljesten kanssa. Kerttu-äiti osallistui työväenyhdistys Elon Naisjaoston toimintaan. Suurimman osan molempien vapaa-ajasta vei kuitenkin oman kodin ja sen ympäristön hoitaminen.


Luseniukset myivät Rinnepirtin v.1987 Kalle Vihtkarille ja muuttivat asumaan Mäntytien kulmaukseen rakennettuun kerrostaloon. Kerttu asui siellä vielä puolisonsa kuoleman jälkeen vuoteen 1997 saakka, jolloin hän muutti kerrostaloon Meritielle.


Luseniusten jälkeen Rinnepirtissä asui jonkin aikaa tilapäisiä vuokralaisia. Sittemmin tontille on rakennettu paritalo, johon sisäänkäynti on Ilmarisentien puolelta sekä keltatiilinen omakotitalo, mihin sisäänkäynti on Veljestentien puolelta.


Riitta Heikkisen antamista tiedoista koonnut Sirkka Järvensivu. Kuvat perheen kokoelmista.