Nummelan kylähistoria      Vihdintie

Tehty 22.2.2012Pirken / Hilma Pircklénin talo

Vihdintie / Mäntytie

Talon rakennuttajat 


Keskipisteen laidalla varttunut kauppias Hugo Flinkmanin nuorin lapsi Tuure Valpas Vesa Pirke (*1904 Vihti) lähti sotien jälkeen (v. 1947) Nummelasta töihin Helsinkiin. Siellä hän työskenteli mm. Valtion konepajassa. Vaimonsa Idan kanssa Tuure Pirke  osti Tuusan isännältä Kalle Sammalkarilta pienehkön tontin Vihdintien varrelta. Tälle tontille  he rakennuttivat vapaa-ajankotinsa.
Ida Pirke työskenteli tuolloin mm. juuri avatun hotelli Vaakunan ravintolassa tarjoilijana. Idan ja Tuuren kaupunkikoti oli Taka-Töölössä. Heillä ei ollut lapsia.

Jossain vaiheessa myös Tuuren sisar Lempi Pirke asui tässä talossa. Nummelasta Lempi Pirke muutti Parikkalaan, minne Lempin ja Tuuren veli Väinö oli aiemmin muuttanut.


Rakennus ja pihapiiri Hilma Pircklén ja Helmi Salminen. Kuvan omistaa rouva Salmisen tytär Marja-Liisa Lempiäinen.


Täysin lasitetun kuistin kautta tultiin asuntoon, missä asuintilojen lisäksi oli myös sauna. Talossa oli sähkölämmitys, mutta vesijohto ja viemäri saatiin vasta Hilma Pircklénin aikana. Erillistä ulkorakennusta ei tontilla ollut.
Pihapiirissä oli muutamia omenapuita, mutta ei varsinaista hyötypuutarhaa, vain kukkapenkkejä.


Hilma Pircklenin aika Hilma Pircklén 70 vuotta vuonna 1960. Kuvan omistaa Liisa Pircklén.

Suuren perheensä kanssa vuosikymmeniä Pillistön Haapaniemessä asuneen Hilma Pircklénin (* 1890 Koski Hl.; o.s. Seppälä) lapset siirtyivät vähitellen työelämään,  avioituivat  ja muuttivat muualle. Asuminen kaukana Nummelan palveluista oli ikääntyvälle Hilmalle raskasta. Hän osti itselleen Pirken perheen rakennuttaman talon. Tuolloin ei kukaan lapsista asunut enää hänen kanssaan. Hilma Pircklénin 60-vuotispäiviä vietettiin Pillistössä vuonna 1950.
Kuvassa eturivissä vasemmalla päivänsankarin tytär Aila (myöh. Taimi) sekä lapsenlapsia. Oikealla ilmeisesti joku tyttäristä.
Takarivissä vasemmalta Kerttu Pircklén (Jalmarin vaimo), Bertta Pohjola (o.s. Pircklén), Helmi Toivanen (o.s. Pircklén), tunnistamaton (ehkä Helmin puoliso), Hjalmar Pircklén sylissään Petteri niminen terrierinsä,  Hjalmarin edessä ehkä Helmin tytär Ritva, päivänsankarin kohdalla tytär Maija ja hänen takanaan Heikki Pohjola (näkyy vain vähän päätä), tunnistamaton, sitten tytär Annikki, Bertan ja Heikin tytär Oili Pohjola, ehkä tytär Eila, sitten Ritva Helle (myöh. Miettinen), Helmi Yli-Rosti ja Matilda Lindgrén. Kuvan omistaa Ritva Miettinen.Hilmalla oli 13 lasta, joista kaksi vanhinta kuoli jo lapsena. Vanhin poika Ahti August (*1913) kaatui sodassa v. 1944 ja keskimmäinen poika Veikko Armas (* 1921) kuoli vuonna 1936. Tyttäristä Aino Annikki  (1919 – 2010) sekä nuorin poika Väinö Anton (*1926 – 2004) jäivät Nummelaan. Myöhemmin sinne on palannut myös Aila Tuulikki (*1931; myöh. Taimi).


Hilma Pircklénin täyttäessä 70 vuotta vuonna 1960 tervehtimässä kävivät mm. Estrid Hirn ja Anna Helander.  Kuva on Annikki Pircklénin kokoelmista.
Työväenyhdistys Elon jäsenet  kävivät onnittelemassa 70-vuotista Hilma Pirckléniä.
Vasemmalla Veikko Helle pitämässä puhetta, sitten Kauko Sassi, Martti Ekström, Rauha Lehtonen ja Alma Sievinen. Kuva on Annikki Pircklénin kokoelmista.
Hilma Pircklén sekä sukulaisia ja tuttavia. Edessä oikealla istuu Helmi Salminen. Oikealla seisoo Hilman tytär Aila. Kuvan omistaa Marja-Liisa Lempiäinen.


Hilma oli hyvin seurallinen ja aktiivisesti mukana työväentalon riennoissa. Hän kuului myös Nummelan marttoihin ja diakoniakerhoon.


Hilma Pircklén. Kuvan omistaa Marja-Liisa Lempiäinen.


Hilma kuoli elokuussa 1976.
Äidin kuoleman jälkeen kiinteistö siirtyi testamentilla kahden tyttären, Annikin ja Ailan omistukseen. Ainakin Annikki Pircklén asui tässä talossa.Hilma Pircklénin lapsia kokoontuneina Nummelassa. Vasemmalta Maija, Asta, Väinö, Helmi, Annikki, Hilma (edessä), Eila (takana), Kyllikki ja Aila. Kuvan omistaa Liisa Pircklén (Väinön vaimo).Hilma Pircklénin lapsia, heidän puolisoitaan sekä lapsenlapsia Nummelassa 1970-luvun loppupuolella. Oikealla Kauno Järvensivun rakennuttama talo. Kuvan omistaa Liisa Pircklén (Väinön vaimo)


Nykyinen rakennus 

Puolimatka Oy osti kiinteistön marraskuussa 1987. Vihdintien ja Mäntytien kulmatontille valmistui kerrostalo, missä 2-3 asuinkerrosta. Vihdintien puolella on liikehuoneistoja.
Asunto-osakeyhtiön nimi on Puistonummi ja osoite on Mäntytie 1. Mm. Greta ja Jaakko Helle muuttivat Mäntytien taloon 1988/89. Annikki Pircklén ja Aila Taimi saivat myös kodit tässä uudessa talossa.Pirckénin tontille ensimmäisenä valmistunut kerrostalo. Tämä talo oli asuttuna jonkin aikaa ennenkuin viereiselle Järvensivun/Myyrän tontille valmistui alemmassa kuvassa näkyvä jatko-osa. Kuvannut Mikko Yli-Rosti vuonna 2012.
Liikehuoneistot 

Tässä talossa ovat toimineet mm. Nummelan Eläinlääkäriasema Oy (Leila Salo) , vaatetusliike Isoset, Nummelan Lukkopalvelu, Naistenvaatetusliike (Mode), jonka tiloihin muutti seuraavana Viihdeässät, joka nyt toimii ns. kulmahuoneistossa. Ns. korkean  osan keskellä on tällä hetkellä Polkupyörä- ja urheiluliike Pro-Bike.
Kampaamo Hiuskolmio toimi aiemmin matalassa osassa, joka nykyään on kokonaan Pizzeria Ismet Kebab & Pizzalandin käytössä


Paikkakuntalaisten ja sukulaisten tiedoista koonneet Ritva Miettinen ja Sirkka Järvensivu.