Nummelan kylähistoria      Ilmarisentie

Tehty 16.1.2015



MÄNTYLÄN TONTTI

Ilmarisentie 25

Juho (Jussi) Jalmari Mäntylällä  (*1889 Vihti; ent. Vikström) ja hänen vaimollaan Alma Johannalla (*1890 Kokemäki; o.s. Peltonen) oli kolme lasta: 

Vuonna 1924 syntyneet kaksoset Aake (Åke) Jalmari ja Rose  (Rosa) Johanna (myöh. Eskelín) sekä  vuonna 1926 syntynyt Esteri Marianne (Maija) (myöh. Turku). Rose kuuluu kirjoittaneen koulutoverien muistikirjoihin allekirjoituksena nimekseen ”Rösse”.

Ennen oman talon rakentamista perhe asui 1920-luvulla ainakin Nummelan rukoushuoneella, missä Alma Mäntylä toimi vahtimestarina.

Mäntylän perheen taloa on kuvattu sanoin ”päältä kuin karamelli”. Se oli väriltään vaaleansininen. Leveät nurkkalaudat olivat valkoiset ja ikkunalaudoissa oli koristeellisia kaiverruksia, joissa tehostevärinä oli punainen.
Keskellä perheen perunapeltoa oli suuri kivi, jolle lapset usein kiipesivät huutelemaan ohikulkijoille. Puutarhassa oli omenapuita ja niiden satoa riitti myös myyntiin.

Talon pihasaunassa kävivät kylpemässä myös Lohjantien varrella Rintelässä asuneet Aili ja Esko Helle ennen kuin heidän oma saunansa valmistui.

Kirsti Hiltunen  (o.s. Helle) muistelee Mäntylän Jussin olleen olemukseltaan pitkä ja laiha. Hänellä oli pitkät viikset. Ammatiltaan Jussi oli rakennusmies ja teki erilaisia remonttitöitä.

Kuikun tilan luottopuuseppä hän kuuluu olleen tuomari Niemelän aikana. Härköilän sahan tilikirjojen mukaan Jussi Mäntylä työskenteli 1940-luvulla monena vuonna erilaisissa korjaustöissä sahalla. Kun Jussi kävi elokuvia katsomassa, hän eläytyi vahvasti ja selosti äänekkäästi filmiä. Siitä onkin jäänyt kyläläisten mieleen ja myös käytössä oleva sanonta ”sinähän selostat kuin Mäntylän Jussi”, kun joku on monisanaisesti kertonut jostakin asiasta. Jussi kuuluu olleen myös ns. tarkka mies, joka osti perheelle mm. säkin suolaa pahan päivän varalle.

Åke oli töissä rautateillä, mutta työura jäi lyhyeksi sotaanlähdön takia. Hän haavoittui sala-ampujan luodista Krivin rintamalla ja menehtyi joulukuussa 1943 19-vuotiaana.
Åken kaksoissisar Rose oli rintamalla lottana, kun hänen veljensä kuoli. Rose oli tällöin kohdannut ylipäällikkö Mannerheimin. Mannerheim oli kätellyt Rosea ja esittänyt surunvalittelunsa huomatessaan Rosen hihassa surunauhan. Rose on itse kertonut tämän tapahtuman serkkunsa tyttärelle Arja Salomaalle (o.s. Miilumies).

Vuonna 1942 Rose Mäntylä meni heti rippikoulun käytyään töihin Nummelan puhelinkeskukseen. Syksyllä 1943 hän lähti rintamalottana komennukselle Äänislinnaan, mistä palasi takaisin keskukseen marraskuussa 1946. Vähän ennen Nummelan keskuksen automatisoinnin aloittamista Rose työskenteli Ojakkalan keskuksessa, joka automatisoitiin vuonna 1955. Sen jälkeen Rose kävi töissä Luontolan kylpylässä. Myöhemmin hän toimi useita vuosia Helsingin kaupungilla vanhempana kodinhoitajana.

Kyläläiset ovat kertoneet, että Maija Mäntylä kävi nuorena auttamassa mm. eri maatalojen perunapelloilla. Maija ja hänen puolisonsa Antti Turku asuivat Veikkolassa. Kyläläiset ovat kertoneet. että Maijalla oli ainakin tyttäret Paula ja Pirjo. Hänen poikansa Pauli on vuonna 2009 kirjoittanut ja muistellut Nummelaa.

 
Mäntylän taloa puretaan. Kuvan omistaa Irma Hettula.



Kiinteistö Oy Nummelan Metsäranta  

Ilmarisentie 25


Vanha Mäntylän talo purettiin, kun sen paikalle rakennettiin uusi paritalo vuosina 1977-78. 

Rakennuksessa on vuoden 2014 lopulla meneillään mittava remontti.



Jormala 

Hannankatu 23



Eskelinien talo  2000-luvulla. Kuva on Kallion perheen kokoelmista.

Rose ja hänen puolisonsa Lenno Aleksi Eskelin (*1914 Punkalaidun) rakensivat  nykyisen Hannankadun varrelle Rosen kotitalon tontin alaosaan oman pienehkön puutalon. Heille lohkotun tontin koko oli 1600 neliömetriä ja se sai nimensä Jormala perheen vanhemman pojan Jorman mukaan. Talon suunnitteli paikallinen rakennusmestari Erkki Salenius ja se valmistui vuonna 1952. Asuinkerroksessa oli kaksi huonetta ja keittiö, pohjakerroksessa sauna- ja kellaritilat. Ullakko oli kylmää tilaa. Talossa oli kaunis lasiveranta sekä  paikallisen peltisepän tekemä hieno peltikatto.

Myöhemmin Eskelinit tekivät rakennukseen yhden lisähuoneen pihan puolelle. Ilmeisesti laajennuksen yhteydessä rakennus sai mineriittilevypinnoitteen.

Aleksi Eskelin työskenteli pehtoorina  eri tiloilla Vihdissä. Myöhemmin Aleksi Eskelin oli VR:n palveluksessa ja kuului ns. topparoikkatyöntekijöihin, jotka kulkivat resiinalla korjaamassa rataa. Hän ajoi polkupyörällä, myöhemmin mopolla töihin Nummelan asemalle. Hän oli aktiivisesti mukana ammattijärjestö- ja kunnallistoiminnassa.  Hän oli piirinmestaritason painija.


Rose Mäntylä lastensa Jorman (vanhempi lapsi) ja Erkki-Juhanin (sylissä) kanssa.
Kuvan omistaa Irma Hettula
.


Perheeseen syntyi kaksi poikaa: Jorma vuonna 1947 ja Erkki vuonna 1951. Jorma Eskelin kuoli vuonna 1988. 

Aleksi Eskelin kuoli vuonna 2000. Rose asui vielä jonkin aikaa Nummelassa, mutta muutti myöhemmin Lohjalle, missä Erkki Eskelin perheineen asuu. Erkki Eskelin muutti Nummelasta jo v. 1972.

Rose Eskelin kuoli helmikuussa 2013.


Eskelinien talon osti Anssi Hynell, joka ei kuitenkaan koskaan itse asunut talossa. Siinä asui hänen yrityksensä autonkuljettajia.

Eskelinien entisellä tontilla on nyt Sami ja Outi  Kallion vuonna 2013 valmistunut uudisrakennus. Jormala nimen säilyttäneen kiinteistön osoite on Hannankatu 23.


Vuonna 2013 valmistunut Jormala. Kuva on Kallion perheen kokoelmista.


Jormala syksyllä 2013. Kuvannut Reijo Jalava.


Mäntylän Jussin velipuoli Viktor Aleksander (Santtu) Viman (*1881 Vihti) asui perheineen Nummelan keskustassa nykyisen Pisteenkaaren varrella torin vieressä olevassa huvilassa (Kuoppamäki I). 

Santun äiti Maria Vilhelmiina jäi leskeksi pojan ollessa vain nelivuotias. Hän asui pienessä punaisessa mökissä samalla tontilla kuin Vimanien talo edelleen on. Mökki sijaitsi tontin Lohjantien puoleisessa osassa. Maria Wilhelmiina avioitui uudelleen ja tuon liiton lapsi on Jussi (*1889).


Tietoja antaneet mm. Erkki Eskelin, Kirsti Hiltunen  (o.s. Helle), Eira Karttunen (o.s. Helle), Irma ja Kari Hettula, Esa Häkämies, Sirkka Järvensivu, Arja Salomaa (o.s. Miilumies), Keijo Färm, Reijo Jalava, Sami ja Outi Kallio, Eero Merivirta, Reijo Vainio, Mikko Yli-Rosti. Koonnut Ritva Miettinen.