Sentraalipolku |
Korjattu 26.7.2005 |
|
Vera ja Kalle Törnström. Kuva Vuokko Honkanen. |
|
Aili Helle (o.s. Ekman, *1910 Vihti,) on kertonut Kalle Törnströmin olleen oikein lupsakka mies. Kalle soitteli mielellään pianoaan. Hän myös lainasi pianonsa Aili ja Esko Hellen häihin työväentalolle vuonna 1934.
Naapuritalon tyttö Helga Lehtonen (myöh. Aaltonen) on kuitenkin kertonut pelänneensä Kalle Törnströmiä. Kallen parturinliike oli Vesikansantien puoleisessa huoneessa, mihin kuljettiin verannan kautta. Alakerrassa olivat myös majoitushuoneet sekä keittiö. Pihan puolella oli kaksi ovea, joista toisesta päästiin yläkertaan.
Vera
Törnström ja Helmi Rantanen Törnströmien salissa.
Kuva Vuokko
Honkanen.
Vera-rouvan Aili Helle on kuvannut lyhyeksi ja pulskaksi.
Helmi oli pyöreäposkinen, hyvännäköinen sekä mukava puheissaan. Hän kävi myös Ailin sukulaisten teurastamon kaupassa Lohjantien varrella makkaroita ostamassa. Helmillä oli aina paljon töitä. Hän ”huushollasi” koko ajan, on Aili Helle kertonut. Helmi kuuluu olleen myös innokas tanssija, joka myöhemmin opetti mm. tytärtään tanssimaan.
Helmi Rantanen. Kuvan omistaa
hänen tyttärensä Vuokko Honkanen.
|
Maissi Laakso (o.s. Tammilahti, *1916 Vihti) on kertonut, että hän kävi majatalossa joskus vetämässä lakanoita Vera-rouvan kanssa. Helmiin hän ei kuitenkaan tutustunut paremmin, vaikka muistaakin talossa olleen nuoren naisen.
Aivan naapuritalon (Harjurinne) rajalla oli kievarin ulkorakennus, jonka länsipäädyssä oli sauna ja pesutupa, keskellä talli ja toisessa päässä katettu tila (ehkä juuri hevosia varten). Törnströmien saunaa naapurit pitivät oikein komeana. Pihassa oli paljon hedelmäpuita ja myös suuri perunapelto.
Törnströmien kestikievarin saunarakennus. Kuvassa naapuritalon omistaja Vihtori Lehtonen ja hänen ajokoiransa Bella. Kuvan omistaa Helga Aaltonen (o.s. Lehtonen).
1930-luvun lopulla talossa asuivat Grönbergit: ”metsäpomo” Bruno, hänen vaimonsa Sissi (Sigrid) ja Markus-niminen poika. Perhe asui välillä jossakin muualla, mutta palattuaan Nummelaan 1950-luvun alussa Sissi ja Markus Grönberg asuivat entisen kodin vieressä olleen Puhelinkeskuksen talon yläpäädyn asunnossa. Parin vuoden ajan Markus kuului jälleen kylän poikien jengiin. (Muistellut Reijo Vainio)
Törnströmien kuoleman jälkeen talossa pidettiin marraskuussa 1937 huutokauppa, jonka toimeksipanija oli B. Grönberg. Vuokko Honkanen on kertonut, ettei asiapapereista ilmene, kenen omistukseen talo tuolloin siirtyi. Huutokaupasta tulleita varoja jaettiin varsinaisille perillisille eli Kallen ja Veran sisaruksille, mutta myös joillekin kyläläisille, jotka olivat ilmeisesti hoitaneet Törnströmejä ja heidän asioitaan. Heihin kuuluivat mm. Anna Helander, Liisa Määttä ja rouva Elg.
VIHDINSEUDUN OSUUSLIIKKEEN LEIPOMO
Entisessä Kalle Törnströmin talossa toimi myöhemmin Vihdinseudun osuusliikkeen leipomo.
Maissi Laakso (o.s. Tammilahti) on kertonut, että hänen isänsä Vihtori Tammilahti oli ennen sotaa rakentamassa leipomon tiloja.
Naapuritalossa asunut Helga Aaltonen (o.s. Lehtonen) meni vuonna 1945 töihin Vihdinseudun osuusliikkeen leipomoon ja työskenteli siellä talon tuhoutumiseen asti. Hän on kertonut seuraavaa:
Leipomoon kuljettiin Vesikansantien puolelta. Kadun puolella oli tavaroiden laskusilta. Jauhovarasto oli verannalla. Ensin oli pakkaamo ja sen takana iso sali. Kun eteisestä tultiin sisälle, oli salissa oikealla mylly ja taikinakone. Sali ulottui läpi talon pihan puolelle asti. Siellä oli pitkät leipomispöydät. Äärinurkassa olivat höyrykaapit, missä leivät nostatettiin. Uunit olivat keskellä taloa vastapäätä konditoriamestarin huonetta, joka oli talon pohjoissivulla, tieltä katsoen ison salin vasemmalla puolella. Henkilökunnalla ei ollut muita tiloja kuin pieni pukuhuone pakkaamon sivussa, eikä sekään ollut aivan alusta lähtien. Myös pihan puolella oli sisäänkäynti leipomon tiloihin sekä toinen ovi yläkerran portaikkoon.
Helga Aaltosen aikana, noina sodan jälkeisinä vuosina leivottiin ohra- ja ruisleipää sekä pullaa, jonka päällä oli hilloa. Kondiittori teki tilauksesta kakkuja asiakkaiden aineista. Asiakkaat teettivät myös esim. kanelipullaa omista aineista. Kun rusinoita ei ollut saatavilla, käytettiin niiden asemesta puolukoita.
Vihdinseudun osuusliikkeen myyjät ja ravintolan työntekijät hakivat käsirattailla leivät ja pullat suoraan leipomosta.
Vuonna 1948 leipomorakennus paloi. Ilmeisesti nokipalo oli syynä. Työntekijät eivät huomanneet palon alkua, vaan mestari Olavi Ihalainen tuli leipomoon ilmoittamaan, että talo palaa. Asbestikatto kuumeni ja paukkui uhkaavasti. Pullat lentelivät pitkin pihaa ja maantietä. Leipomoa ei rakennettu enää uudelleen Nummelaan. Vain sementtiportaat ovat talosta jäljellä.
Leipomorakennus
palaa. Kuvan omistaa Helga Aaltonen.
Leipomon
palaessa ehdittiin kantaa pihalle mm. nousemassa olevia leipiä. Kuvassa
leipomon työntekijöitä. Toisena oikealta kuvan omistaja Helga Aaltonen
(o.s. Lehtonen).
Leipomorakennuksen yläkerrassa oli kaksi asuntoa. Siellä asui osuusliikkeen työntekijöitä: mm. leipurimestari Yrjö Haarala (*1905 Helsinki) ja hänen vaimonsa Sirkka (o.s. Saarinen, *1910 Karjalohja). He tulivat Nummelaan vuonna 1943 ja muuttivat Auraan vuonna 1946.
Sirkka ja Yrjö Haarala. Kuvan
omistaa Helga Aaltonen.
|
Haaralan jälkeen mestarina toimi Olavi Ihalainen, jonka aikana talo paloi. 1940-luvun puolivälissä talossa asui myös teurastaja Teuvo Heikkilä ja hänen vaimonsa Ellen, joka oli liha- ja maito-osaston myyjänä. Pekka-poikansa kuoltua liikenneonnettomuudessa vuonna 1946 Heikkilät muuttivat pois Nummelasta.
Leipomotyöntekijöistä ainakin Perniöstä tullut Impi Koivu asui talossa vuosina 1943 - 45).Helga Aaltosen työtovereita leipomossa olivat jonkin aikaa mm. Eeva Salenius (o.s. Laakso) ja Tyyne Merikallio.
Parturi Törnströmin talosta on vielä jäljellä rappuset Sentraalipolun varrella. Kuvannut Mikko Yli-Rosti. Kuva julkaistu Luoteis-Uusimaassa vuonna 2004.
Helga Aaltosen, Aili Hellen, Veikko Hellen, Vuokko Honkasen, Maissi Laakson, Reijo Vainion ja Linnea Valon antamista tiedoista koonnut Ritva Miettinen.