Nummelan kylähistoria      Vihdintie

Päivitetty 10.12.2015



URHEILUKENTTÄ




Nummelan Urheilukenttä Oy:n osakekirja. Päivätty 2.6.1950. Kentän rakennutti osakeyhtiö, jolta kenttä siirtyi kunnan omistukseen. Osakekirjan omistaa Terttu Alanko  (o.s. Helle).


Toimintaa Nummelan urheilukentällä 1950- ja 1960-luvulla Mervi Lemmetyisen (ent. Sassi) ja Eeva-Liisa Tapion (ent. Sassi) muistelemina:

Kenttä sijaitsi samalla paikalla, Vihdintien varressa, missä se on nykyisinkin. Silloin ei kentän ympärillä ollut muuta kun puustoa. Paikka oli suojainen, tuuli ei pahemmin päässyt haittaamaan urheilulajeja.

Talvinen urheilukenttä

Keskelle kenttää jäädytettiin luistinrata ja siellä oli yksi katulamppu (hehkulamppu) valaisemassa.

Kentän lumenluonti pelasi pääosin meidän käyttäjien toimesta, kentällä oli lapioita ja kolia. Jos oli satanut lunta (silloinhan sitä satoi), niin ne ketkä menivät ensimmäisinä sinne, putsasivat radan.

Tämä toimi hienosti lämmittelynä, innokkaita "kolaajia" oli usein enemmän kun välineitä.
Kenttä ei ollut suuruudella pilattu, mutta siellä pelattiin "lätkää" ja tehtiin piruetteja ja kaunoluisteltiin sulassa sovussa.

Jos pojilla oli peli, emme me tytöt päässeet radalle, mutta me kannustimme omiamme kentän laidalla.

Siihen aikaan täällä oli vain yksi hallitseva maalivahti, Ahon Markku. Muilla ei nimittäin ollut kunnollisia tamineita tähän tarkoitukseen, hänellä ne oli viimetten päälle.

Me tytöt olimme nähneet TV:stä taitoluistelua ja eikun kentälle harjoittelemaan kuvioita, tekniikasta ei kuitenkaan ollut mitään tietoa. Ensin pyllähdettiin takamuksillemme tai kompastuimme polvillemme, mutta kyllä muutama temppu onnistuikin. Pikaluisteluakin kokeiltiin, mutta vauhdissa huomasi kaunoluistimien terien olevan liian lyhyet ja niissä oli vielä se sahalaitakin kärjessä. Terän tökätessä jäähän, sitä oltiin nenällään jään pinnassa. Kenttää kiertämään tehtiin myös hiihtolatu ja jonkinmoisia kilpailujakin siinä pidettiin.


Serkukset luistelemassa 1955- 1956. Kaija Koskenperä (Kallio) Ulla-Maija Laakso (Lindfors) Sirkka-Liisa Kallio, Annukka Saksa (Kallio) ja Lasse Kallio. Kuva Ulla-Maija Laakso.


Nummelan Urheilukentältä talvella 1955 tai 1956.  Kuvassa vasemmalta Ulla-Maija Laakso (Lindfors), Eira Karttunen (Helle), Matti Linnakoski, Raimo Lindström, Timo Karvinen, Timo Färm, Terttu Alanko (Helle) ,Matti Linnakosken edessä Ritva Vironen,  Markku Aho. Edessä pienet lapset: Kaija Koskenperä (Kallio), Lasse Kallio, Sirkka-Liisa Kallio, Annukka Saksa (Kallio).
Kuva Ulla-Maija Laakso.


Kesäinen urheilukenttä

Kausi alkoi aina talkoilla lumien sulettua ja kentän kuivuttua. Silloin kitkettiin rikkaruohot suorituspaikoilta ja juoksuradalta.

Juoksurata oli täysimittainen 400 m ja sen pinta oli hiilimurskaa. Sievisen Alpo oli yksi, jonka toimesta kentällä oli joka viikko harjoituksia kenttälajeissa niin kun juoksuradallakin. Harjoittelimme kovasti , koska halusimme osallistua kilpailuihin liittokisoissa ja kunnanmestaruuskisoissa. Olimme mukana yksittäislajeissa sekä viestinjuoksussa.

Vietimme paljon aikaa urheilukentällä, koska meiltä ei ollut sinne matkaa kun parisataa metriä. Siellä oli muitakin Nummelan lapsia/nuoria, se oli silloinen kohtaamispaikka. 


Saleniuksen sisarukset ovat muistelleet Nummelan urheilukenttää

Armi:

Urheilukentällä harjoiteltiin Nummelan Kisaajien aikaan harjoituksissa, mutta paljon ihan omin nokkineen. Urheilukentän ulkovessa sijaitsi kentän etukaarteen takaosan kohdalla kuusikon laidassa. Siellä olen polttanut ensimmäisen ”tupakkani”, ja samalla poltin myös silmäripseni, kulmakarvani ja otsatukkaani. ”Tupakka” oli Hiidenveden rannalta kerättyä kuivunutta järviruokoa. Serkkuni Eeva-Liisa oli ottanut tulitikut kotoaan ja niin me sitten harjoittelimme – vähän kehnoin tuloksin tupakkayhtiöiden kannalta. Kummastakaan ei tullut tupakoitsijaa. Olin varmaan joku kuuden vanha ja Eeva-Liisa seitsemän. En muista mitään rangaistuksen tapaistakaan liittyneen paljastumiseen. Mutta kait sitä nyt torut tuli. Mahtoi vanhempia salassa naurattaa oma-aloitteisuutemme.

Varsinainen pukukoppi, mikä vielä ainakin rungoltaan on olemassa, on rakennettu joskus vuoden 1955-1956 paikkeilla. Sitä rakensivat Kauko Sassi ja isäni Eino Salenius ja taisi siinä olla mukana vielä Svahnin Vienokin. Mieleeni on jäänyt kuinka olemme ilmeisesti Kimmon kanssa vieneet iltapäiväkahvit isälle työmaalle. Kahvi oli ajan tavan mukaan lasipullossa, joka oli sujautettu villasukan sisään, jotta juoma pysyi lämpimänä. Kentälle mentiin tietysti aina metsän kautta.

Pituushyppyä ja juoksua harjoiteltiin ihan omatoimisesti. Muista lajeista korkeushyppy tapahtui meidän pihalla, jonne Pasi oli rakentanut telineet (sopivin välein hän oli lyönyt naulat, joiden päälle rima asetettiin halutulle korkeudelle. Alastulo tapahtui hiekkakasaan. Kuulan työntöä harjoiteltiin omassa pihassa myös, koska isällä oli pieni, kevyt kuula, jossa oli sormen mentävä reikä.Urheilukentän korkeushyppytelineet kuin muut irtovälineet olivat lukkojen takana muina kuin virallisina harjoitusaikoina. Nummelan Kisaajien harjoitukset taisivat olla pari kertaa viikossa. Ja kyllä me harjoiteltiin. Kunnan kisoissa menestys seurana oli melkoinen, meitähän oli linja-autolastillinen nummelalaisia kirkonkylän kentälle menossa. Kolmiottelu (juoksu, kuula ja pituus) ja viestijuoksu, nehän ne olivat tyttöjen lajit tuolloin.

Kimmo:

Viisikymmentä luvulla Nummelassa syntyneenä ja siellä koko ikäni asuneena voin hyvin todeta, että Nummela oli kuusikymmentä luvulla hyvin kompakti kylä. ”Ympyrät” olivat tosi pienet rajoittuen pisteeseen, Lohjantien kouluun ja urheilukenttään. Urheilupaikkoja oli nykyisen Nesteen huoltamon paikalla ollut kenttä, jossa pelattiin pesäpalloa. Lohjantie 2:n tontilla olevalla Mannströmmin tontilla yleisurheiltiin ja uimahallin hiekkakuopan reunoilla talvisin laskettiin suksilla.

Kesäisin 60-luvulla urheilukentän eteläreunalla oli varasto, jonka ympärillä naapurin lapsien kanssa vietimme aikaa, pelaten mm. kymmentä tikkua. Ympäristössä oli mukavasti piilopaikkoja ja varasto antoi myös näkösuojaa. Toinen mieluisa paikka oli urheilukentän eteläpuolella oleva polku, joka kulki maakasojen yli. Maa-aines oli savipitoista, joten kostealla kelillä käytiin siellä pyörillä ”sutimassa”. Aina välillä tie vei myös radan yli Enärantaan, jossa kävimme sikoja katselemassa ja ruokkimassa.

Kesällä pelattiin jalkapalloa ja yleisurheiltiin. Talvella laskettiin mäkeä, hiihdettiin ja kerran viikossa sunnuntaina oli Kisaajien sarjahiihdot työväentalolla. Latu kierteli harjun kupeessa ja se alkoi ja päättyi työväentalolle. Luistelua ei kovin nuorena tullut harrastettua ja jääkiekoksi se muodostui kuusikymmentä luvun alussa. Jääkiekkoa pelattiin aluksi urheilukentällä olevalla luistinradalla, jossa oli muutama lauta reunana. 

Nummelan Palloseuran perustamisen jälkeen (1964) laji alkoi kasvaa. Syksyllä -64 oli kentällä kaukalon rakentamistalkoot, jossa kylän miehet rakensivat 1. kaukalon. Me kylän pojat, minä mukaan lukien pyörimme siellä mukana. Kaukalo pystytettiin aluksi urheilukentälle, josta se aina keväisin purettiin pois. Muutaman vuoden kuluttua kaukalo sai pysyvän paikan urheilukentän alapuolella, jossa nykyisin on jäähallit. Kaukalo oli ensin urheilukentän suuntaisesti, mutta huoltorakennuksen valmistuttua kaukalo siirtyi lähelle nykyistä jäähallia. 

Alkuaikoina urheilukentän koppi oli talvisin ajoittain kuin sauna. Kopissa oli kamiina, jota lämmitettiin ajoittain tosi kuumaksi. Kelpasi siellä nuorison viettää aikaa. Valtaosa kuitenkin viihtyi myös kaukalossa, usein jopa niin kauan kuin valot paloivat. 

Keväisin lumien sulamisen aikaan pojat kiertelivät kaukalon ympärillä etsien talvella hankeen hävinneitä kiekkoja. Parhaimmillaan niitä saattoi löytää kymmenenkin. Eri asia uskalsiko niitä kaikkia pitää, koska silloin oli tapana kaivertaa kiekkoihin omat tunnuksensa. 

Talvisin kentällä järjestettiin useamman kerran erilaisia talviriehoja, joilla kerättiin rahaa jääkiekkotoiminnan ylläpitoon. Muistaakseni Nummelassa on käynyt helsinkiläisiä joukkueita pelaamassa talviriehassa. 

Myöhemmin 70-luvulla olen ollut Vihdin Sähkön moottorikelkalla kuljettamassa lapsia ahkiolla ympäri kenttää.


Pekka Laustio on marraskuussa 2014 muistellut Nummelan urheilukentän alkuvaiheita

Pekka Laustio (*1935) kertoi, kuinka häntä harmittaa ja hävettää vieläkin.

Urheilukentän maa-alue kuului Nissolan tilaan. Ilmeisesti alue siirtyi Vihdin kunnan omistukseen 1950-luvun loppupuolella. Sitä ennen Nummelan nuoret pelailivat ja urheilivat silloisella torilla ja joidenkin omakotitalojen tilaville tonteille raivatuilla kentillä.

Ja sitten siitä urheilukentästä ja harmittavasta tapauksesta.

Perustettavan urheilukentän alueelta oli puut kaadettu ja kannot raivattu. Maata piti vielä ajaa tasaiseksi ja tiiviiksi.

Viljo Kuula ja Valfrid Jokisuu tulivat Tuusalle kysymään, voisiko Pekka tulla traktorilla tasoittamaan kenttää.

Pekka oli tuolloin 15- 16 vuotias. Äiti oli määrännyt pojan pyyhkimään salin lattiaa. Äiti oli perustellut, kuinka tärkeää pojankin on osata siivota. Siellä hän sitten konttasi pesuämpärin ja rätin kanssa salissa, kun herrat tulivat asiaansa Pekan isälle esittämään. Juuri tämä tilanne on pysynyt Pekan mielessä harmittavana vuosikymmenet.

Pekalla ei tietenkään ollut ajokorttia, mutta traktoria hän sai ja osasi ajaa. Traktorin perään oli kiinnitetty vedellä täytetty ”tynnyri”, joka oli painava ja tasoitti hyvin maan. Se perustustyö tuli tehtyä.

Myöhemmin Pekka muistaa usein olleensa traktorilla lumitöissä kentällä. Tie, joka vieläkin kulkee Vihdintieltä Kuoppanummen koulun sivuitse Kuoppanummentielle, piti myös aurata. Sitä pitkin kuljettiin kentälle.


Teksti Sirkka Järvensivu.