Nummelan kylähistoria      VihdintieESALA


Tontti 

Vihdintien ja nykyisen Loiskaajantien välissä oleva 2500 neliömetrin suuruinen tontti oli lohkottu Tuusan tilan maista. Tontille kuljettiin aluksi Vihdintieltä, mutta kun Vihdintien varteen tuli jalkakäytävä, ajoväylä tuli Loiskaanjantieltä. Naapureina olivat Saleniukset ja Holit (Annala Vihdintie 17).

Talo 


Esala


Alpo Sievisen lapsuudenkodin Ahjolan yläkerrassa asuneet Alpo ja Aili Sievinen alkoivat puuhata itselleen omaa taloa 1950-luvun puolivälissä. Sen suunnitteli paikallinen rakennusmestari  Erkki Salenius. Rakentaminen aloitettiin vuonna 1956. Esalan perusta tehtiin talkootyönä lapio kädessä.

Siporex-runkoiseen rakennuttajan pojan mukaan Esalaksi nimettyyn rapattuun taloon päästiin muuttamaan vuonna 1957. Kun Ailin sisaren Irma Kuorikosken ja Matti Muuraiskankaan häitä juhlittiin Esalassa vuonna 1958, ei pihalle oltu ehditty tehdä vielä mitään.Esa Sievinen istuu Alpo-isän pyörän pakkarilla Vison ravintolan edessä. Kuva on otettu Esalan rakentamisen aikaan. Rappusilla istuva mies on Pertti Merikallio.  Kuva Reijo Vainio.


Esalan alakerrassa oli eteinen, keittiö, makuuhuone, olohuone ja WC. Yläkerrassa oli eteinen, oma keittiö, olohuone, kaksi alkovia, vaatehuone, parveke ja WC. Kellarikerroksessa oli puolestaan sauna, kaksi kylmäkellaria, oleskeluhuone ja pannuhuone/ varasto. Myös autotalli oli kellaritasossa ja ovi Loiskaajantien puolella.

Alpolla oli tapana kesällä tehdä osasta autotallia kesähuone, missä oli hyvä istuskella saunan jälkeen, kun ovet olivat auki ja aurinko pääsi lämmittämään.


Pihapiiri Tästä Esalan tiestä Alpo loi talvella lumet ja teki tunnetusti tarkkaa työtä. Reunojen  oli oltava luotisuoria. Kuvassa Alpon ja Ailin koira Lisse. Tien varrella oli sekä alkuperäisiä metsänpuita että istutettuja puita.Esalaan johtava tie kesällä. Näkymä Vihdintielle päin.


Esalan alapihassa oli aikanaan perunamaa ja vadelmapensaita.
Alpo on käynyt keräämässä vattuja, joita löytyi omalta tontilta.Alpo pihahommissa.Alpon tekemä tuulimylly Esalan pihalla.Aili ja lapsenlapsi Nina Esalan pihalla.

 

Alpo ja lapsenlapsi Nina sekä koira Lisse.Lisse-koira poseeraa talon takapihalla. Alpo teki kovan työn kun aikanaan asetteli nämä kivimuurit tontille.Asukkaat

Alpo Nikanor Sievinen (*1923 Iitti) avioitui vuonna 1945 Aili Tuulikki Kuorikosken (*1921 Vihti) kanssa.
Perheeseen syntyi kaksi lasta: Leena Tuulikki (*1946 Vihti) ja Esa Uolevi (*1950 Helsinki).

Heti rakennusvaiheen jälkeen Esalan yläkerrassa asui hiekanajossa työskennelleitä kuorma-autonkuljettajia.


Aili ja Alpo Sievinen. Joulunajan aterialla  Leena, Aili, Esa ja Alpo Sievinen. Kuva on 1960-luvun lopulta.Hiidenveden rannalla Alpo sekä lapset Leena ja Esa.  Kuva on vuodelta 1952.


Nuoruusvuosina Alpo työskenteli puuseppänä Hellen veljesten verstaalla Albertinkadun varrella ja myöhemmin Nummelan Urkuharmoonitehtaalla ja Laakson Huonekalu Oy:n verstaassa lähellä kotiaan. Suurimman osan työvuosistaan, aina varhaiseen kuolemaansa asti Alpo työskenteli Posti- ja Telelaitoksen puusepänverstaassa Helsingin Vallilassa, ensin puuseppänä ja sitten työnjohtajana.  Hän luki itsensä puuteknikoksi vuonna 1969.

Esa Sievinen on kertonut isästään vielä seuraavaa:

”Isä Alpo toimi Nummelan Kisaajissa kymmeniä vuosia, ollen sihteerinä, valmentajana ja monitoimimiehenä. Kisaajat oli Alpon sydäntä lähellä ja hän oli pidetty henkilö sekä urheilumies henkeen ja vereen. Esala muodostui paikaksi, missä kaikki Kisaajien urheilijat vierailivat tiheään tahtiin Alpon juttusilla. Kesällä istuttiin pihalla juoden kahvia ja keskustellen urheilusta ja urheiluvalmennuksesta. Näistä keskusteluista olen ammentanut itselleni jo nuorena tietoa valmennuksesta, josta on ollut valtava hyöty tulevaisuudessa. Alpo Sievisen aikana Esalassa oli ns. avoimet ovet, joka sitten jatkui samanlaisena myös omalla valmennusurallani. Aili-äiti oli tärkeä ihminen meille lapsille. Alpo oli sitä mieltä, että pöydässä kaikki syövät samaa ruokaa. Jos en pitänyt ruoasta, niin kun Alpon silmä vältti, teki äiti salaa minulle herkkuruokaani (makaronia ja herkullista kastiketta)”.


Alpon harrastuksia olivat kalastus, retkeily, puutarhatyöt ja haitarinsoitto. Hiiden hiihtoihin hän osallistui Aili-vaimon kanssa.

Alpo Sievinen kuoli vuonna 1973.


Alpo Sievisen 50-vuotispäivää juhlivia sukulaisia Esalan rappusilla.
  Alarivissä vasemmalta oikealle:   Jaana Teräväinen (o.s. Muuraiskangas), Tuula  Järvensivu, Pia Kurttila  (o.s. Ståhl),  Kari Ståhl.
  Toinen rivi vasemmalta oikealle:  Irma Muuraiskangas (o.s. Kuorikoski), Irja Rantanen (o.s. Kuorikoski), Mandi Kuorikoski, Aili Sievinen, päivänsankari Alpo Sievinen, Eija Väisänen  (o.s. Heinämäki), Leena Valli (o.s. Sievinen)
  Kolmas rivi vasemmalta oikealle:
Eeva Ståhl    (o.s. Sievinen), Sirkka Järvensivu, Martti Heinämäki, Sirkka Kuorikoski, Annikki Järvensivu, Vappu Heinämäki (o.s. Sievinen), Joel Ståhl, Esa Sievinen, Aki Heinämäki.
  Lisäksi kuvassa on kolme henkilöä, joita ei kuvasta voi tunnistaa, mutta mukana olivat ainakin Matti Kuorikoski ja Arto Järvensivu.
Alpo Sievinen ja ensimmäinen lapsenlapsi, Esan tytär Nina (*1972) Esalan olohuoneessa  jouluna 1972.Aili Esalan terassilla.

 

Aili kuvattuna Alpon 50-vuotispäivänä vuonna 1973.


Aili Sievinen oli yli 40 vuotta Vihdinseudun osuusliikkeen palveluksessa myyjänä. Hän lauloi  vuosikausia alttona Nummelan laulukuorossa. Harrastuksena olivat myös puutarhatyöt.

Aili Sievinen kuoli vuonna 2009.Irma Muuraiskangas on kertonut, että ainakin kesällä 1958 hänen äitinsä Manti Kuorikoski asui jo Aili-tyttären ja tämän puolison Alpo Sievisen talossa Esalassa, missä tuolloin juhlittiin Irma Kuorikosken ja Matti Muuraiskankaan häitä. Sieltä Manti muutti Matti-poikansa luokse Jyväskylään.
Hääpari Irma (o.s. Kuorikoski) ja Matti Muuraiskangas kesäkuussa 1958 Esalan pihalla. Kuvan omistaa Irma Muuraiskangas.


Serkukset Irma Muuraiskangas ja Arto Järvensivu. Kuvan omistaa Irma Muuraiskangas.Irma Muuraiskangas lapsuudenystävänsä Armi Saarnin kanssa Esalan pihalla. Kuvan omistaa Irma Muuraiskangas.


Alma Sievinen asui elämänsä viimeiset vuodet poikansa Alpo Sievisen talossa. Esalaan hän muutti 1960-luvun alussa.Hän kuoli vuonna 1967.Esalan terassilla Aili ja hänen äitinsä Mandi Kuorikoski.
Kuvattu Mandin 70-vuotispäivänä vuonna 1964.


 
Alpo Sievisen kuoltua vuonna 1973  talon yläkerrasta tuli Esa Sievisen perheen ensimmäinen koti. Sieltä perhe muutti myöhemmin alakertaan. Tuolloin Aili Sievinen muutti yläkertaan.
Sisarukset Leena ja Esa.


Leena Sievinen avioitui vuonna 1972 Mikko Vallin kanssa ja muutti pois Esalasta.


 
Leena (o.s. Sievinen) ja Matti Valli.
      


Sisarukset Leena ja Esa Helsinki-Vantaan lentokentällä vuonna 1995.Esalan pihassa sisarukset Leena Valli ja  Esa Sievinen sekä heidän tätinsä Irma Muuraiskangas. Takana näkyy Holin perheen Annala.


Esa Sievinen

Esa Sievinen (*1950) aloitti työt Martelassa jo 15-vuotiaana. Asevelvollisuuden hän suoritti laivastossa 17-vuotiaana. Armeijasta päästyään hän meni takaisin Martelaan ja työskenteli siellä noin vuoden. Sitten hän siirtyi rakennusalan töihin. Vuonna 1973 hän siirtyi Postin puutyöpajaan Helsinkiin ja oli siellä vuoteen 1990 asti. Sieltä hän siirtyi Nummelan uimahallin uinninvalvojaksi. Uintivalmennusura alkoi vuonna 1978 ja jatkuu edelleen. Muutama vuosi on mennyt Uimaliiton ja Nummmelan Kisaajien palkkalistoilla. Lenkkeily, valokuvaus ja lukeminen kuuluvat Esan harrastuksiin.Vuonna 1967 Esa Sievinen oli suorittamassa asevelvollisuutta Helsingin laivastoasemalla Obnäsissä. Kuvattu Esalan seinän vieressä.


Esa Sievisen ja hänen ensimmäisen vaimonsa Maritan (o.s. Koskinen) lapset Nina (*1972) ja Jani (*1974) varttuivat Esalassa.Marita Sievinen ja lapset Jani ja Nina Esalan pihalla. Kuva on otettu vuoden 1978 tienoilla. Takana näkyy Nesteen huoltoasema.Nina Esalan pihalla.Jani Esalan pihalla.


            
Marita ja Esa Sievisen lapset: Jani ja Nina (kuvassa 11v.)
Esa Sievinen  ja poikansa Janin kanssa  Esalan olohuoneessa. Takana näkyy nummelalaisen  muurari Paavo Jalosen tekemä takka.Jani ja Nina Esalan olohuoneessa. Kuva on otettu vuoden 1979 tienoilla.Esa Sievinen lähdössä Linnan juhliin itsenäisyyspäivänä 1994.Esa ja Jani Sievinen lähdössä Linnan juhliin itsenäisyyspäivänä 1994.


Esikoinen Nina syntyi vuonna 1972 ja Jani vuonna 1974. Jani aloitti 4-vuotiaana ja Nina 6-vuotiaana uintiharrastuksen. Isä Esa valmensi heitä koko ajan. Nuoruus meni urheilun merkeissä.

Esa Sievisen muistelmia "Vihrin vesis uinu mies."

UimaritNina Sievinen tekee voimaharjoitusta Esalan pihalla.Talvella treenattiin Esalan kellarissa, kuvassa Nina.Jani treenaa Esalan pihassa.


Jani ja Esa ovat palanneet Rooman MM-kisamatkalta vuonna 1994.Nummelan torvisoittokunta ottamassa vastaan Jania ja Esaa  jälkeen Esalan pihassa.
Australiasta kyläilemässä ollut Allan Kuparinen viettämässä kesäpäivää Esalan terassilla vuonna 1995.  Allan Kuparinen oli Janin ja Esan uralla erittäin merkittävä henkilö, joka hoiti aina kaikki Australian leireilyyn liittyvät asiat (esim. asuntojen hankkiminen, ratojen vuokraus, lentokentältä noutaminen jne.). Yhteisleireilyä Australiassa kertyi yhteensä yli kaksi vuotta. Allan myös vieraili Esalassa useita kertoja ja hänestä muodostui erittäin tärkeä ja läheinen ystävä.NBC:n  pojat New Yorkista tekevät Esalan olohuoneessa filmiä Janista ja Esasta Atlantan Olympialaisiin.
Atlantan Olympiahopeaa vuonna 1996 juhlimassa nummelalaisia ja Urheilu- ja voimisteluseura Nummelan Kisaajien edustajia. Edessä Jani, Toini Helle, Veikko Helle, Esa Sievinen ja Jyrki Helle. Keskellä Markku Pohjola, Marita Sievinen, Jukka Virtanen ja Risto Lehtonen sekä muita nummelalaisia.
Jani voitti paljon uinnin arvokilpailuja. Tässä yhtä niistä nummelalaiset juhlimassa, kuten aina Esalassa.Jani muutti kotoa vuonna 1996, Nina jo vähän aikaisemmin.Isänpäivänä Esalan terassilla Esa-isä Nina-tyttären kanssa.  


Esa ja Jutta Sievinen

Esa Sievinen avioitui vuonna 2001 Jutta Vikmanin (*1965) kanssa.  Heillä on kaksi poikaa Tino (*2000) ja Roni (*2004). Jutta on käynyt mm.Matkailumarkkinoinnin opiston ja Matkailuinstituutin, josta valmistunut matkaoppaaksi. Professional Beauty Centeristä Helsingistä hän on valmistunut maskeeraajaksi ja BFAS:sta Helsingistä väri-ja tyylikonsultiksi. Hän on ollut monen alan töissä ja asunut ja työskennellyt Roomassa vuosina 1990-1992.


 
Esa Sievinen nykyisen vaimonsa Jutan ja vuonna 2000 syntyneen poikansa Tinon kanssa Esalan pihalla.Esalan keittiössä Esa, Tino ja Jutta. Taustalla kuva Janista ja hänen  kanistaan.Janin pojat Aleksanteri ja Aaron sekä Jani, Esa ja Tino Esalan olohuoneessa.Esalan pihassa kesällä vasemmalla Roni ja oikealla isoveli Tino.
Esalan olohuoneessa joulua viettämässä Tino, Esa, Roni ja Jutta.


Esala myytiin  v. 2005   (01.09.2005), ostajana Skanska Talonrakennus Oy.
Alue on kaavoitettu kerrostaloalueeksi. Esa Sievinen muutti perheineen Huhdanmäen alueelle.

Esala on purettu, mutta tontille ei ole vielä rakennettu mitään.Esala vuonna 2006. Kuva Mikko Yli-Rosti.


Esa Sievisen antamista tiedoista koonneet Ritva Miettinen ja Sirkka Järvensivu.
Kuvat ovat Esa Sievisen kokoelmista ellei toisin mainita.